1,5 |
44 |
28 |
17,6 |

Evidentirano
« Odgovori #5 u: Listopad 13, 2007, 11:18:00 prijepodne »
Thnx, ali nije problem kako napraviti uređaj (već vidjeh tu po forumima) nego je pitanje koliko tog CO2 treba/smije biti. ne možemo izravno mjeriti, njegovu koncetraciju možemo izračunati prema tablici mjerenjem pH i KH: trebalo pH držati između 7 i 7.2, a karbonatnu tvrdoću između 4 i 10°KH (Manje od 4°KH dovodi do premalog puferskog kapaciteta, te pH može jako brzo promijeniti vrijednost što bi dovelo do uginuća riba).
Koncetraciju smanjujemo pojačanom aeracijom vode Da,to bi bili točni podaci,što se tablice i zaključka tiće no ; voda bila trebala biti niske karbonatne tvrdoče (što u Hr nikako nije ... više prema 15 dKh) - dakle bez uporabe R/O uređaja zaboraviti dovoljnu količinu Co2 u akvarijskoj vodi postoje bufferi (+PO4/- treset) dakle prisustvo bilo kojeg od ova dva,dovodi do pogrešnog očitanja Ph ! Jedini način postizanja zadovoljavajuče količina CO2 je smekšavanje vode(R/O)/pojačanje dovoda CO2 - posebno bitno kod veće količine akva. vode. očitanje .... drop checker (jedini pouzdani način čitanje količine CO2)

Evidentirano
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2007, 12:32:00 poslijepodne »
Da,to bi bili točni podaci,što se tablice i zaključka tiće no ;
voda bila trebala biti niske karbonatne tvrdoče (što u Hr nikako nije ... više prema 15 dKh) - dakle bez uporabe R/O uređaja zaboraviti dovoljnu količinu Co2
Aegis, ne mogu se sloziti s tobom ovdje...iz mog nekakvog iskustva kad god sam radio setupove bilo sa R/O vodom ili sa tvrdom zagrebackom vodom, 1 mjehuric u sekundi sa istim staklenim difusorom davao mi je 30-40 ppm co2 prema drop checkeru i nisam imao problema sa nedostatkom co2.

Evidentirano
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2007, 15:41:00 poslijepodne »
Da,to bi bili točni podaci,što se tablice i zaključka tiće no ; voda bila trebala biti niske karbonatne tvrdoče (što u Hr nikako nije ... više prema 15 dKh) - dakle bez uporabe R/O uređaja zaboraviti dovoljnu količinu Co2
Aegis, ne mogu se sloziti s tobom ovdje...iz mog nekakvog iskustva kad god sam radio setupove bilo sa R/O vodom ili sa tvrdom zagrebackom vodom, 1 mjehuric u sekundi sa istim staklenim difusorom davao mi je 30-40 ppm co2 prema drop checkeru i nisam imao problema sa nedostatkom co2. Znam da se ti ne voliš slagati s mnom u vezi ove teme O koliko litara se radi u tvom akvariju ? veliku ulogu naravno radi i difuzer (najveću zapravo) no 120 l i ljestve .... teško ! Edited by: aegis

Evidentirano
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2007, 17:34:00 poslijepodne »
 ova ti je dobra...to je onaj moj modificirani juwel 60. Pa da, diffusor je najvazniji, koristim Rhinox 1000 sa co2 bocom...i moram priznat da sam odusevljen s njim.

Evidentirano
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2007, 17:39:00 poslijepodne »

Evidentirano
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2007, 17:43:00 poslijepodne »
Aha, dva komada, kad jednog cistim u varikini drugi je spreman...  . Stigne posiljka za 7 dana kad se naruci. Edited by: lp

Evidentirano
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2007, 17:54:00 poslijepodne »
Hvala na odgovoru  Buduci da se vjerojatno cepe te pore, ima to rok trajanja? Nuzno je za vece akvarije vece modele uzeti?

Evidentirano
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2007, 19:30:00 poslijepodne »
Uzmes onaj model koji je deklariran za odredenu litrazu...ovaj moj je do 80l. Veci imaju vecu keramicku povrsinu za difuziju.
Nema to rok trajanja, kad se isprlja ubacis ga u varikinu na 2-3 minute, isperes i sve super...Zato sam i uzeo dva, zbog ciscenja.
E da i za one koji muckaju smjesu ne znam kako bi radilo jer je pritisak manji kod diy smjesa, ja imam co2 bocu i sve super radi.
Edited by: lp

Evidentirano
« Odgovori #13 u: Listopad 14, 2007, 02:29:00 prijepodne »
Pa pise da bi radilo ok i na diy. Razlika je u cijeni izmedju vecih i manjih modela i onda sam mislio uzeti manji i sibati ga na veci tlak i tako kompenzirati manju povrsinu. Ali kad bolje pogledam, dolar je tako slab da je ovo stvarno pristupacno... jos kad bih znao kupovati preko ebaya he he, ali to je neka druga tema. Hvala jos jednom!

Evidentirano
« Odgovori #14 u: Listopad 14, 2007, 19:23:00 poslijepodne »
Pa pise da bi radilo ok i na diy. Razlika je u cijeni izmedju vecih i manjih modela i onda sam mislio uzeti manji i sibati ga na veci tlak i tako kompenzirati manju povrsinu. Ali kad bolje pogledam, dolar je tako slab da je ovo stvarno pristupacno... jos kad bih znao kupovati preko ebaya he he, ali to je neka druga tema. Hvala jos jednom!
Uracunaj i 12 USD postarine.

Evidentirano
« Odgovori #15 u: Listopad 15, 2007, 01:43:00 prijepodne »
Ok... i ispadne nesto malo skuplje od nutrafin lojtrice! 

Evidentirano
« Odgovori #16 u: Listopad 19, 2007, 00:43:00 prijepodne »
ja imam nutrafinove ljestvena 230 l akvariju i evo bas sam danas izmjerio ph=6.5 i kH=7.0 te mi to daje puuuuno preveliku koncentraciju co2 u vodi od 67ppm-a  .Ribe se ponasaju normalno,a biljke dobro napreduju.  upravo sam u ovom postu gore procitao da je vec 50 ppm-a smrtonosno....kako je kod mene moguca tako velika koncentracija co2??? I to znaci da su nutrafinove ljestve dovoljne i za moj 230 l akvarij,a kako ne onda za njegov od 120 l. I moze li mi tko reci zasto je npr. kod ph=7.0,kolicina co2 od 30 ppm-a u zelenom podrucju,a kod ph=6.6 je vec i 18.8 ppm-a u crvenom podrucju...da ne govorimo o 30 ppm-a.?

Evidentirano
...RI....
|