Od Dombe sam udomio šest mladih Cyrtocara mooriija prije tjedan i pol. Nakon drugog - trećeg dana su počeli sa svojim normalnim karakterističnim ponašanjem. Stigli su u ponedjeljak popodne u akvarij koji je ciklirao dva tjedna. Hranu su prihvatili odmah jutro poslije. Kamenje unutra je dosta pogodno za njih (iskuhano i dobro oprano, kao i šljunak). Kada su ribe već bile unutra dodao sam pijesak na jedan dio akvarija. Pijesak sam tri puta prokuhao i ispirao dok voda nije postala kristalno čista. Prva promjena vode nastupila je za vikend. Voda odstajala da ishlapi klor i tretirana Tetrinim AquaSafeom prema uputi na poleđini bočice. Inače, voda koju ja imam doma kao vodovodnu je čista izvorska sa neznatnim dodatkom klora i dosta tvrda. Akvarij je nekih 70-80 litara. Temperatura vode je 26ºC. Domba je preporučio 50% akvarijske vode da promijenim, ja sam promijenio nekih 20%, jer akvarij je bio jako "mlad", odnosno voda u njemu, pa nisam smatrao da je baš potrebno već sada 50% promijeniti. Nakon prve promjene vode uginuo je jedan i to najmanji. Bio sam uvjeren da je razlog nekakav stres ili što slično. Nakon nekoliko dana uginula su još dva. Danas prije nekih sat i pol uginula su još dva. Ostao je jedan. Hranu nisu odbijali (JBL - for Cichlids (Grana Cichlid with 10% Krill) + Nutrafin MAX Spirulina Algae Tablets). Hranjeni su do 3 puta dnevno. Svaki put sa vrlo malenom količinom JBL-a koju mogu pojesti u jednoj sekundi i svaki dan sam im davao jednu do dvije tablete spiruline. Zadnja dva koja su uginula sam tijekom protekla dva sata promatrao. Isprva izgledaju sasvim dobro, no onda ih odjednom šusne kao nekakvo ludilo. Nenormalno brzo plivaju po akvariju kao da su bez glave, tj. slijepi, jer se zabijaju u staklo, kamenje... Onda se smire i kao da ništa nije bilo - normalno se ponašaju i plivaju. Onda se odjednom počnu vrtjeti u krug, sve brže i brže. Na poslijetku uginu. S njima je u akvariju jedan ancitrus (ili pleć - ne znam još trenutno, jer je malen, no vjerojatno je pleć). I tako je sada ostao samo jedan Moorii u akvariju sa tim čistačem. Preostali Moorii izgleda relativno OK, no bojim se da neće ni bar taj jedan preživjeti...
Eto, opisao sam sve uvjete u kojima su živjeli, te simptome pred uginuće. Nadam se da će netko znati o čemu se radi kako bi se ubuduće preventivno nešto poduzelo da se ne dogodi opet (nekome drugome tko si ih nabavi)!
Domba, prijatelju, užasno mi je i jako mi je žao što nisu uspjeli opstati kod mene...Edited by: TILjO