Zablude su da je potrebno obavezno soliti vodu kod svih slatkovodnih akvarijumskih riba. Ovo je mnogo puta objasnjeno na forumima i mislim da ne treba ponovo pisati o tome.
Kao sto sam rekao za pojedine vrste ( primere sam dao)riba, je potrebno soliti vodu , dok za ostale to nije neophodno.
Iz mog licnog iskustva ribe koje su odgajene u takvim zasoljenim vodama imaju prema obicnoj slatkoj vodi oslabljen imunitet. Primer : Kada uzmete od odgajivaca ribe, koje su razmnozene i odgajene u zasoljenoj vodi, i ubacite u vas akvarijum sa slatkom vodom koja nije zasoljena, desi ce vam se ono najgore, izgubicete sve ribe u akvarijumu. Dok sam drzao radnju bas iz tog razloga nisam solio vodu u akvarijumima , da ne bi musterije imale problema kada dodjukuci. A isto tako nisam uzimao ribe od odgajivaca koji su razmnozavali svoju ribu u zasoljenim akvarijumima( gubici su ogromni). Ovo je praksa skoro svih iskusnijih i postenihvlasnika akvaristickih radnji. Zna se dobro za koje vrste riba je potreban povisen salinitet i zbog cega,a sve ostalo je odstupanje od prirodnih uslova odakle nam dolazeslatkovodne tropske ribe.
I na kraju samo da kazem, da ako vec solite vodu iskljucivo morate koristiti specijalnu so za pravljenje morske akvarijumske vode ( Serina so, i sl.,..) , nikako ne smete koristiti kuhinjsku so pa makar ona bila i ne jodirana. Svaka kuhinjska so sadrzi aditive koji mogu biti toksicni za akvarijumske ribe.