Kolovoz 10, 2025, 16:50:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bete se tuku  (Posjeta: 1660 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • između korica
bete se tuku
« u: Lipanj 22, 2007, 13:43:00 poslijepodne »

uz velikog mužjaka kojeg sam dobila na poklon kasnije sam uselila još dvije bebe curice i jednog deèka. dečki naravno ne mogu biti zajedno, znala sam da æu ih morati seliti iako su jedno vrijeme ignorirali jedan drugoga (jer je jedan beba). Za malog deèka se veæ smještaj sprema samo me malo zbunjuju njihovi sukobi jer sad ne znam koga bih maknula

- znaèi imamo velikog plavog deèka koji ganja plavu curu i malog deèka
- plava cura tuèe bijelu curicu i malog deèka
- mali deèko se tuèe sa svima.

dosta su dugo svi bili ok, onda su se poèeli šepuriti jedni drugima a sad se mlate ko šašavi, od juèer do danas su se totalno izgrizli pa se sad bojim infekcija tih ranica. znam da je donekle normalno da se izgrizu dok se udvaraju ali èine mi se poprilièno brutalni susreti plave cure i plavog deèka. s obzirom da veliki nije zainteresiran za drugu cuicu glupo mi je vaditi nju van, ali opet bojim se da ju ne ubije. znaèi selim malog deèka ali da li da selim i ovu mirniju curicu?

i evo slika plave (zloèestije) curice i plavog deèka, da mi još jednom potvrdite da nisam ja to možda krivo odšacala spol.

curica

i deèko (koji je u zadnjh par dana potamnio, pa su sad dossta slièni po boji

slike su dosta mutne jer ih jednostavno ne mogu uloviti dok su na miru

Edited by: ivanka
u oblacima

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
bete se tuku
« Odgovori #1 u: Lipanj 22, 2007, 20:45:00 poslijepodne »

razdvajaj ih pod hitno! veliki će malog ubiti i to je sigurno, jer iako je mali, on mu je konkurencija - pa u Kini se odvijaju i borbe tih riba, do smrti, za oklade...

nemoj to dozvoliti - stavi maloga makar u plastičnu kanticu od 1 l i odmah mu daj bactopur da se ne inficiraju peraje, a kad se malo oporavi, udomi ga - nema druge!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
bete se tuku
« Odgovori #2 u: Lipanj 23, 2007, 02:32:00 prijepodne »
Rijetko ce napadati odrasla betta drugog muzjaka ako je jako mlad, a ako oce to nije radi konkurencije. Desi se ako je spolno zrel pa zavodi zenku, onda je agresivan prema svima ali ih uglavnom samo tjera. U svakom slucaju 2 muzjaka su rizik. Ako oces zdraviju zajednicu dodaj jos zenki (odraslih da se mogu mjeriti sa starijom, ili im osiguraj dovoljno mjesta za skrivanje) i biti ce bolje. Betta muzjak najbolje zivi - ili sam, ili u haremu Ali ako stavis mali broj riba i to jos fizicki inferiornih prema odraslima... vjerojatno da nece zivjeti u harmoniji.

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
bete se tuku
« Odgovori #3 u: Lipanj 23, 2007, 15:34:00 poslijepodne »
no, znam bez brige nisam ih ni mislila držati zajedno dok se ne ubiju. evo danas ništa uopće se ne doživljavaju... a jučer navečer se mala ženka koju veliki mužjak ignorira uhvatila za njegov rep i tako ju je šlepao po tanku dok ju nisam otjerala to stvarno nisam očekivala...

prebacujem malog mužjaka u drugi tank, a s obziom da na slike niste ništa rekli onda sam dobro odredila spol... možda je glupo pitanje, i 97% sam sigurna ali s obzirom na to koji sam ja pehist bolje da provjerim

u oblacima

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
bete se tuku
« Odgovori #4 u: Lipanj 23, 2007, 15:46:00 poslijepodne »
Ribe su ti u jako losem stanju i ne znam sto si cekala sa odvajanjem, ne mozes ribe skolovati i odgajati kako da se ponasaju (to ovo sto si tjerala muzjaka od zenke), makar po teglama od krastavaca, spasi ove ribe... ovako kad su izranjavane sanse od infekcija su ogromne. Spol je najlakse odrediti po perajama koje ove tvoje ribe - nemaju. Ono gore izgleda kao zenka, al dok ne utvrdis sto je sto, razdvoji sve sto se tuce.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline edimar

• Punopravni član
bete se tuku
« Odgovori #5 u: Lipanj 24, 2007, 18:02:00 poslijepodne »
Mužjake hitno odvajaj i dodaj još barem dvije ženke. Kako govore najbolji omjer za bete je na jednog mužjaka min. četiri ženke
Opatija, Rijeka

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
bete se tuku
« Odgovori #6 u: Lipanj 24, 2007, 18:19:00 poslijepodne »
joj dobro ljudi pa jel vam nisam napisala da su se pofajtali praktički preko noći, i ne pokušavam ih dresirati niti promjeniti njihove prirodne obrasce ponašanja nego samo složiti akvarij koji znam da ih neće ubiti. bez brige raseljeni su...
u oblacima

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
bete se tuku
« Odgovori #7 u: Lipanj 26, 2007, 01:18:00 prijepodne »

Citat: ivanka
joj dobro ljudi pa jel vam nisam napisala da su se pofajtali praktički preko noći, i ne pokušavam ih dresirati niti promjeniti njihove prirodne obrasce ponašanja nego samo složiti akvarij koji znam da ih neće ubiti. bez brige raseljeni su...

Poštovana Ivanka,

Mada se ne mogu pohvaliti, dobrim vidom, ali čini mi se i da je ovo što ste proglasili malim mužjakom,ipak ženka.

Ako se čerupaju,znači traži se dominatna.

Malog mužjaka sklonite, jer ako je stigao do spremnosti za mrijest, tada gubi glavu.Prepoznat ćete ga po tome što natjerava sve žensko od betta, a tu i tamo one koji mu zasmetaju i imaju šarenije peraje.

Ovakva očerupanost ženki je i znak da su spolno zrele!!!!

Lijepi pozdrav!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
bete se tuku
« Odgovori #8 u: Lipanj 26, 2007, 13:05:00 poslijepodne »
mislila sam da je taj dečko jer mu rep ne stoji ovak lijepo ukrug ko ostalim dvjema bebama, a rekli ste da je jedan dečko pa sam odšacala da je to taj. Inače, gledala sam ih moj plavac radi gnjezdo stalno ali glavna je agresivka ova plava cura na slici ona gnjavi sve ostale... ovog sam dečka/curu premjestila u mali tank ali nisam više sigurna da je to bila dobra odluka jer je nekako jadna (riba) valjda jer je sama a dosad to nikad nije bila
u oblacima

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
bete se tuku
« Odgovori #9 u: Lipanj 27, 2007, 00:02:00 prijepodne »

Citat: ivanka
mislila sam da je taj dečko jer mu rep ne stoji ovak lijepo ukrug ko ostalim dvjema bebama, a rekli ste da je jedan dečko pa sam odšacala da je to taj. Inače, gledala sam ih moj plavac radi gnjezdo stalno ali glavna je agresivka ova plava cura na slici ona gnjavi sve ostale... ovog sam dečka/curu premjestila u mali tank ali nisam više sigurna da je to bila dobra odluka jer je nekako jadna (riba) valjda jer je sama a dosad to nikad nije bila

Poštovana Ivanka,

Na vašoj slici "ona plava", ne vidi se baš najbolje njezin trbuh.Da li je poprimio četvrtasti oblik,ako je saszrela mora biti i bijelo jajašce na donjem dijelu tog trbuha.I sama će se malo po defaultu ofucati, i primijetit ćete da dolazi do mužjaka i gurne ga lagano,naravno kad on nema manevre zavođenja i pokazivanja snage.Tad se blesira i natjerava nju ili neku drugu, ili nije bitno nešto šareno......

Kažete da pljucka gnjezdo, i to naveliko, pa dajte mu priliku.Izdvojite njega i tu plavu ako ima indikatora koje sam Vam spominjao.Razrežite običnu polistirensku čašicu ili napravite polu-potopljeni kišobran i stavite im u tankić-nazovimo ga mrijesni.

Najbolje je da taj tankić ima ravno dno bez prepreka.Dalje će oni sami znati!!

Lijepi pozdrav!

Edited by: kolonelo sipica
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline mostroyal

• Novi član
  • *
bete se tuku
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2007, 23:09:00 poslijepodne »
eto naprosto se moram uključiti jerbo me vishe nitko u kuchi ( a ni
shire ) ne moze slushati.....vech duze vremena imam zhenkicu, ma vraga,
pravu zhenu, bila je ful agresivna kod prijashnjeg vlasnika koji
mi ju je poklonio prije kojih pola godine jer mu je potamanila pola
akvarija....kuzhimo se i super smo frendice...  e pa reko, nabavit cu joj decka kad cure ochito ne voli ( bila je s njima i niti jedna nije dobro proshla )

ALI ONA PRAVI GNIJEZDo !!!!! po svim ostalim obiljezjima je curica (
bochne pruge, oblik ) reko ajde, ne da se rodno definirati. i
kupim joj danas najljepsheg decka, crven, ma ja se zaljubila....pocheli
su se tuci ( naravno da je on pocheo ) i ona ga je
ocherupala....totalno. da ste vidjeli plakali bi. ovo je on
prije bitke, slika je s moba pa nije najbolja.a
ova druga je on poslije..... naravno, razdvojila sam ih.....pitanja: 1)
je li ona doista zhenka? mislim, kaj nisu one kao mirnije
itd.itd....kaj se ne bi muzhjaci trebali znati obraniti???? 2)
shto sada????

Offline mostroyal

• Novi član
  • *
bete se tuku
« Odgovori #11 u: Lipanj 30, 2007, 23:35:00 poslijepodne »
saznala sam odgovor nakon kaj sam procheshljala ovaj forum, ona se pravi da je ona pa je on naj...., shteta.....

Offline Vikingica

• Punopravni član
bete se tuku
« Odgovori #12 u: Srpanj 02, 2007, 22:23:00 poslijepodne »
Imala sam bette i kad mi je mužjak ubio prekrasnu ljubičastu ženkicu,ztotalno je osakatio e to je bio vrhunac svega...Nikada više ne uzimam bette...preagresivno..a bila je tako lijepa....mala,kao da je bila bebačica za njega.

Offline mostroyal

• Novi član
  • *
bete se tuku
« Odgovori #13 u: Srpanj 02, 2007, 23:20:00 poslijepodne »
a meni su u biti totalne face, reagiraju, komuniciraju, inteligentne
su......dobro, malo ubilachki raspolozhene.....nova sam u svemu tome
ali uvijek sam mislila kako su ribe dosadne i bette su bile te koje su
mi totalno preokrenule vidjenje.....imala sam zlatnu ribicu i totalno
mi jeishla na zhivce....S BETTAMA NA KAFU!!!!!!

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
bete se tuku
« Odgovori #14 u: Srpanj 03, 2007, 08:26:00 prijepodne »

ne bih se složila da su preagresivne. ja svoje držim s chery kozicama i dvije afričke žabice i nema apsolutno nikakvih sukoba. tuku se povremeno među sobom. I to kad ženke određuu dominantnu među sobom, kad se dva mužjaka sukobe oko teritorija ili ženki (što je rijetko jer svi nastoje izbjeći držanje dva mužjaka u istom akvariju), kad ženka odbija parenje... Događa se da ovi sukobi dovedu do ozlijeda ali to nije uvijek tako.

Ja bi za bete prije rekla da su dosta zahtjevne za održavanje, baš zbog te svoje sklonosti da se ofucaju počupaju pa su moguće infekcije i olesti na ranama. Najgore je to što ljudi očekuju da riba cijelo vrijeme izgleda onako ko na slikama, što je malo vjerojatno zbog osjetljivosti peraji. A moram spomenuti da je još gore dok ti ljudi koji ne znaju o betama ništa sole pamet o tome kako je riba u lošem stanju...
u oblacima