Srpanj 30, 2025, 07:12:07 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: staklo, kamen..?  (Posjeta: 2130 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
staklo, kamen..?
« u: Lipanj 28, 2007, 20:56:00 poslijepodne »
Pozdrav.. svrljam po forumu uglavnom gledajuci fotke akvarija i stvarno su prekrasni!

Ja nisam akvarista niti cu uskoro postati, ali mislim da mi mozda mozete pomoci kod nekih nejasnoca oko materijala. Naime, volim i skupljam kamenje. Rado bi ga izlozila na zidu doma i to na sljedeci nacin otprilike: u staklenoj kutiji cca 5cm visine, cca 3cm dubine i metar ili vise duljine. Kutija bi lezala na nekoliko (drvenih?) nosaca poput police na zidu, nesto povisena tako da oko vidi dno i stranicu dok covjek stoji pored. Unutra bi naravno bilo kamenje. Pitanja koja mi se trenutno namecu: koji materijal koristiti (obicno staklo ili?), gdje ga kupiti, kako i cime lijepiti, da li fiksirati poklopac ili ga rijesiti nekako da se moze micati, kakvu vodu (ili tekucinu) drzati, da li ju i koliko cesto mijenjati, koliko nosaca treba da bi izdrzalo teret, koja debljina stakla... Ako netko zna odgovore, mozda zbilja zelju i ideju pretvorim u djelo.

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #1 u: Lipanj 28, 2007, 22:17:00 poslijepodne »
Ako misliš napraviti izložbenu policu za kamenje - ne treba ti voda. Dimenzije su ti OK. Staklo možeš i obično kao za prozore (odeš kod staklara, pa ti on izreže i napravi kako hoćeš). Što se poklopca tiče - bolje je da možeš to otvoriti, pa s vremena na vrijeme pobrisati prašinu, preslagati kamenje... A moja preporuka ti je da ne praviš takvu "policu" koju bi pričvrstila na zid. Zar ti nije bolje da napraviš kao nekakav stolić (u tom slučaju malo deblje staklo od prozorskog)? Bilo bi ti super napraviti stol za dnevnu sobu, a u stol poslažeš tako to svoje kamenje... Isti princip, ali sa nogama - da bude stol. Probat ću naći kakvu fotku na netu, da ti pokažem na šta mislim, ako me ne kužiš??!
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #2 u: Lipanj 28, 2007, 22:23:00 poslijepodne »
Dakle, mislim ovako nešto:

Samo kakav oblik hoćeš i koje visine...
(Fotka preuzeta sa ovog linka.)Edited by: TILjO
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #3 u: Lipanj 28, 2007, 22:34:00 poslijepodne »
Zašto ne bi napravio nekakav veliki akvarij, pa u njemu izložiš to svoje kamenje? Bilo bi fora... Dolje staviš nekakav sitan šljunak - a gore to kamenje poslažeš i... onda ga zacikliraš i možeš staviti nekakve ciklide... ili već nešto! Samo, trebao bi staviti kojeg ancitrusa da čisti to kamenje umjesto tebe, jer bi ga ubrzo prekrile alge, pa se ne bi baš vidjela u punome sjaju...

Ovo su ti samo moji prijedlozi, nadam se da će ti još netko ponešto savjetovati... Sve je na tebi, tvoja stvar, ti odlučuješ...Edited by: TILjO
Mama Africa

Offline sasa

• Novi član
  • *
staklo, kamen..?
« Odgovori #4 u: Lipanj 28, 2007, 23:19:00 poslijepodne »
Hej, hvala na prijedlozima! Za ribice nisam spremna () nemam jos nit znanje, nit motiv za tako nesto. Stolic fora izgleda, ali mene bas privlaci kombinacija kamena i vode u staklu.

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #5 u: Lipanj 28, 2007, 23:28:00 poslijepodne »
Sorry... ne znam zašto, mislio sam da si muško... Ispričavam se!

Skini si na početnoj Vodič za početnike i kreni lagano, pa kombiniraj skupljanje kamenja i akvaristiku... ako si za!
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #6 u: Lipanj 29, 2007, 09:18:00 prijepodne »
Hej... još sam malo mozgao o tom tvom problemu, odnosno ideji... Ne kužim kako bi ti to sve izvela??! Ne kažem da je nemoguće, ali izrada svega bi te koštala vjerujem duplo više nego za primjerice akvarij. Trebala bi napraviti i da ti voda kruži u tome kroz nekakav vanjski filter... Vjerujem da bi vodu trebala povremeno i promijeniti...
Imam ja jednu ideju u glavi... ali mislim da kada bi se upustila u izradu iste - bankrotirala bi...
Kažem ti - bolje si složi nekakav veliki akvarij... ili za to kamenje napravi najobičniju ustakljenu vitrinicu i gotovo!
Mama Africa

Offline sasa

• Novi član
  • *
staklo, kamen..?
« Odgovori #7 u: Lipanj 29, 2007, 13:45:00 poslijepodne »
Da, i meni se čini da bi bilo prekomplicirano/preskupo. No, ne zelim običnu staklenu vitrinu, a za akvarij nemamo mjesta. Živimo u malom staniću sa nekolicinom životinja tako da je mjesto jako knap. Jedino mi iznad veš mašine u kupaoni pada na pamet. Kad bi se i odlučila na akvarij, ne bi uzela ribice- ovako kad maštam bio bi to jedan manji, otvoreni aq sa šljunkom, kamenjem, drvom i pokojom biljčicom. Imam doma jako zanimljive izreske jednog starog šupljikavog bora koje bi voljela isto ubaciti, al trebalo bi ih fiksirati na dno jer plutaju.

Koliko je ta ideja izvediva (i za koje novce)? Ne znam kakva oprema treba za tako jedan bezribni akvarij. Uzela bi naravno biljke jednostavne za održavanje..

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #8 u: Lipanj 29, 2007, 23:31:00 poslijepodne »
Ako ti je u stanu knap i nemaš mjesta ni za akvarij... onda ti ni ta vitrina ne treba... U kupaonici, nikako nije mjesto za tako šta, pogotovo ne za akvarij!!
Ako ćeš uzimati kakav akvarij, najbolje ti je uzeti nekakav oko 100 litara - u slučaju da hoćeš ribice. Ako nećeš ribice, već samo to što si nabrojala, ne treba ti ništa veće od 40-50 litara...
Možeš staviti šljunak, kamenje, pokoju biljčicu (koje ćeš trebati malo prihranjivati, imati dobro svjetlo i CO2 sistem da ih održiš na životu)... Što se drva tiče - ne znam kako djeluje na biljke, ali na ribice ne djeluje dobro sve što ima smolu. Dakle, borovi, smreke, jele, pa i voćkarice... Najbolje ti je i najsigurnije u nekakvom PetShopu kupiti komad mangrova drva. Kada bi i stavljala bor, voda bi ti bila po mirisu i svemu ostalome na borovinu, tj. na smolu, a zamisli kada se voda još malo i "usmrdi" što je normalno da dobije nekakav specifičan miris od stajanja, pogotovo ako nema protoka vode i ukoliko ima nečega živoga unutra... A postupak oko obrade tog bora bi ti bio vrlo dugotrajan, jer bi bilo potrebno iskuhavanje od XY sati, pa do XY dana namakanja u vodi da se drvo napije vode i da oteža kako ne bi plutalo... Previše tu imaš caka oko toga što bi ti htjela!
Ako hoćeš normalni akvarij sa ribama i živim biljem, nađi kakvo prikladno mjesto (veći akvariji su puno lakši za održavati od manjih ispod 100 litara). Ako hoćeš to svoje kamenje izložiti, preporučam ti da izradiš nekakav stolić u koji bi mogla to poslagati (kao na slici gore višlje) ili nekakvu gotovo najobičniju policu. Ako ne želiš ni jedno od ovoga što sam napisao, mislim da bi trebala odustati od svog zamišljenog projekta dok ne budeš imala vlastiti stan ili kuću gdje bi mogla napraviti sve po svojoj volji. Ne želim ti rušiti snove, kvariti maštanja, ali tako je...
Mama Africa

Offline sasa

• Novi član
  • *
staklo, kamen..?
« Odgovori #9 u: Srpanj 01, 2007, 13:44:00 poslijepodne »
Imam vlastiti stan koji je doduše malen, ali definitivno mogu u njemu raditi sve što me volja. Imam i veliki vrt, no to sad nije tema. Ne razumijem zašto mi ne bi trebala ni vitrina ako nemam mjesta za veliki akvarij. Kakve veze ima jedno s drugim? Može malo konkretnije zašto akvariju (BEZ riba) nije mjesto u kupaoni? Hvala na komentaru..

Btw namakati borovinu danima ili tjednima mi uopće nije problem, jer kao što rekoh, imam vrt. Pobrinula bi se za protok vode u akvariju ovako ionako, a voda s mirisom borovine mi je nešto super. I da, zbilja ne želim stolić, koliko god simpatičan bio.

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #10 u: Srpanj 01, 2007, 17:19:00 poslijepodne »
Kolegice, mislim da ste (općenito gledano) promašili stranicu na Internetu. Ova se stranica bavi živim bićima u sklopu akvaristike i teraristike, odnosno održavanjem biljaka i životinja na životu u takvim uvjetima, a ne mrtvom prirodom.
Ukoliko imate vlastiti stan, radite što vas je volja. Možete taj "akvarij" sa kamenjem staviti i u kupaonicu - vaša stvar. Samo sam vam savjetovao da takva stvar nema što tražiti, raditi u kupaonici radi nekakve estetske vrijednosti. Tako nečemu je mjesto u dnevnoj sobi u kojoj provodite većinu vremena i gdje bi vas žubor vode, pa i sam pogled na nešto takvo smirivao. Napravite si onda akvarij sa protokom vode, radite, pokusirajte... Budite umjetnica! Ukoliko imate volje i prije svega novaca - samo naprijed! Ali želim reći da vam je isplativija obična vitrina od nekakvog takvog vašeg zamišljenog "akvarija" sa kamenjam. Što se borovine tiče - pronađite negdje na internetu kako obraditi drvo koje bi htjeli smjestiti u akvarij prije samog stavljanja. Vjerojatno nigdje nećete naći borovinu, ali možete se poslužiti istim metodama... Inače, iako je protok i voda cirkulira kroz akvarij, ona stvori svojstven miris, nije da smrdi, ali nije ni da miriši. Ne znam kako bi vam se svidio takav miris pomiješan sa mirisom borovine, sumnjam da bi bio ugodan, no tko zna...
Mislim da se za ovu temu nema više što reći, a ionako nije prikladna za ovu stranicu, niti za ovaj Forum, a pogotovo ne za rubriku u koju ste ju poslali! Nadam se da ćete pronaći traženu inspiraciju u materijalima i baciti se na izradu tog vašeg "akvarija", te nam ga jednoga dana i pokazati (kada već bude imao kakvih dodirnih točaka sa akvaristikom). Do tada, potražite savjete kod nekih naših ili stranih umjetnika koji su imali i izlagali svoje radove sa vodom. Mislim da bi vam oni mogli puno više pomoći od nas...
Mama Africa

Offline dzecevic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
staklo, kamen..?
« Odgovori #11 u: Srpanj 01, 2007, 19:28:00 poslijepodne »
Po mome misljenju. Problem akvarija u kojem bi bila samo voda i kamen su alge. Jako brzo bi se po kamenju nahvatale alge.

Moje misljenje je da postoji samo jedan nacin da to funkcionira kako spada. A to je destilirana voda koja je hermeticki zatvorena u kutiju sa kamenom, sada kako to izvesti...

U svakom slucaju bolje za vas da kupite akvarij koliko mozete, 20, 40, 100l... I u njega stavite neke ribe dna i kamenje, te nekaku filtraciju. Tu mislim na hladnovnodne ribe (ako tako sta ima, neka me isprave kolege koje vise znaju o hladnovnodnoj akvarstici). Ili recimo ako bas necete ribe, moze unutra ici kozice koje se takodjer hrane algama...

Pozdrav.

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #12 u: Srpanj 01, 2007, 19:51:00 poslijepodne »

Citat: dzecevic
Moje mišljenje je da postoji samo jedan način da to funkcionira kako spada. A to je destilirana voda koja je hermetički zatvorena u kutiju sa kamenom, sada kako to izvesti...

I ja sam na takvo nešto pomislio kada sam spomenuo onu skuplju izvedbu... Ali... upravo to - kako tako šta napraviti??!
Ne znam više što bih kolegici savjetovao... Ja joj preporučim ovo, ne, ona bi ono, ja preporučim ono, ne, ona bi ovo... Ne znam, nemam više inspiracije!
Mama Africa

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
staklo, kamen..?
« Odgovori #13 u: Srpanj 02, 2007, 00:06:00 prijepodne »
Probaj malo kopati po netu za nekom tekucinom koja se dobro mijesa s vodom, bezbojna je i prozirna, i svakako nije lako hlapljiva i stetna pri udisanju para. Naravno, eksperiment bi bio i kako reagira s kamenom.

Jedino sto mi pada na pamet trenutno je glicerol (bez mijesanja s vodom), ali trebalo bi probati kako se ponasa recimo u maloj staklenoj kutiji/vazi s kamenom. Probaj izbjeci (cistu) vodu kao medij, ili mix vode i necega (postoji li neobojani antifriz ili slicno?) sto ce unaprijed napraviti nepovoljnu okolinu za alge.

just my 2c

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline sasa

• Novi član
  • *
staklo, kamen..?
« Odgovori #14 u: Srpanj 02, 2007, 10:55:00 prijepodne »
Super, hvala na prijedlozima! Mogla bi probati na malom uzorku kako se ponaša glicerol. Tiljo, nemoj se ljutiti, ja i jesam svjesna da pitanje nije baš pogođeno na temu foruma (a prikladniji podforum ovdje, koliko sam ja uspjela vidjeti, ne postoji), ali eto- ne znam gdje bi drugdje pitala, a mislila sam da bi tu mogla dobiti pokoji dobar savjet. Ispričavam se ako je to previše offtopic za neka forumska pravila, al nadam se da nije tako strašno. I molim te da me ne oslovljavaš s kolegice, nekako mi je blesavo. Ako nije problem.

p.s. ja nisam sigurna da li želim posve "mrtav" akvarij ili bi mi bilo možda lakše kombinirati s biljem. Meni nije akvarij bez riba mrtav, pa bila u njemu samo voda. I još nešto, ne znam zašto je aq lijep samo ako je u boravku. Meni je estetika ista i u boravku i u kupaoni. Dapače, da imam veliki stan, napravila bi što veću kupaonu i ukrasila ju akvarijem, biljem... to mi je skroz super- nekako mi je kupaona baš za temu voda prikladnija od boravka. Meni se recimo ne sviđaju pretjerano akvariji u blizini kuhinje (npr. oni što pregrađuju kuhinju od boravka ili blagovaone). Svatko ima svoj ukus.

Offline TILjO

• Punopravni član
    • FaceBook profile
staklo, kamen..?
« Odgovori #15 u: Srpanj 02, 2007, 12:57:00 poslijepodne »
Ne ljutim se, kolegice...  
Ovo bi više išlo por rubriku "Ostale slatkovodne teme" ili čak pod rubriku "Bla, bla, bla"...
Eto, kolegice...
I, kolegice, neću te više oslovljavati sa - kolegice...
Je li to u redu, kolegice??        

Vidim da si zapela za kupaonicu... Ha, dobro! Ako ti se tako sviđa...
Inače je ne preporučujem korištenje akvarija kao pregrade između dvije prostorije. Imam osjećaj da se ribice tako osjećaju nekako dezorijntirano i da su plašljivije, nego kada je akvarij jednom većom stranicom uza zid. Također mi je grozno staviti akvarij u kuhinju zbog kuhinjskih para i sličnih stvari...
Mama Africa