Srpanj 30, 2025, 06:44:08 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: par pitanja vezano uz rasvjetu akvarija  (Posjeta: 977 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline riky&iwa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
par pitanja vezano uz rasvjetu akvarija
« u: Lipanj 18, 2007, 11:41:00 prijepodne »

1. - ovako, postoji tetrin ''UV - filter'' koji služi da uz uv zrake uništava nepoželjne klice bolesti i/ili bakterije, a onda imamo od sylvanije lampu daylightstar - uv stop, jer kao uv svijetlost pokreće alge, a ta ih lampa ne emitira?

2. - planiram mjenjat rasvjetu u akvariju, koje lampe mi preporučate? mislio sam u kalistu od sylvanije gro-lux i aquastar, ili nešto drugo da uzmem? i kak ih stavim, točnije jel ima veze koja je naprijed a koja odostraga?

3. - na istom tom linku za sylvaniju (ovdje na akvarij.netu) na dnu stranice pod savjete piše da rasvjetna tjela treba promjeniti ne sva istovremeno, da li je itko od vas promjenio istovremeno dvije ili tri lampe i nešto se desilo? te isto tako piše da kod promjene lampi treba promjeniti starter? - da li tko od vas mjenja starter kada mjenja lampu? kako to izvesti na juwelovom poklopcu?

4. - da li netko ima ili je imao juwelov poklopac, ili neki drugi tvornički,pa je nadogradio na to još jednu ili više lampi,pa ako ima slike ili da opiše postupak?

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #1 u: Lipanj 18, 2007, 11:57:00 prijepodne »
2. imam aquastar (ispred) i gro-lux (straga), zadovoljan sam.
3. kad sam mjenjao lampe, obje sam promjenio istovremeno i nisam primjetio da se ista desilo. startere nisam mjenjao i sve radi kako treba.
4. imam juwel trigon i planiram nadogradnju rasvjete na T5,
poklopac je slican kao u rio modelima (samo sta je moj trokutast) tako da vecih problema necu imati.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Lipanj 18, 2007, 12:01:00 poslijepodne »
1. uv lampa nema veze sa daylight uv stop lampom. Ukoliko imas slatkovodni biljni akvarij, uv lampa ti nije potrebna( osim u ekstremnim slucajevima bakterijskih infekcija vode ili slicno). Sto se tice uv daylight lampe, ona ima neki uv filter koji se '' bori'' protiv algi i zbog toga je poprilivcno skupa( mislim cak i najskuplja lampa). Ukoliko ti je sa akvarijem sve u redu, algi neces imati, stoga ti niti ovaj marketinski trik nije potreban.
2. sto se tice rasvjete poreporucam da se vodis za onim sto ti se svidja po spektru( temperaturi, boji lampe) ukoliko ti je bilje ljepse kad je zelenije, a manje su istaknute crvene boje, uzmi nesto sa vise zelenog spektra...i obrnuto, sa vise crvenog spektra ce ti boje biti zagasitije, ali ce se isticati crvene i zarke boje. Slyvanija je po meni super za te novce, pa stoga nema razloga zasto da je ne koristis.
3.istina je da se bilje treba prolagoditi na nove uvjete( vrstu, kolicinu ) svjetla, ali ta prilagodba je brza i uspjesna, stoga ne vidim zasto bi ovo bilo istinito. sto se startera tice, kostaju 3-4 kn, pa ako pise onda promjeni.
4.juwel rio serija ima kupiti orginalne dodatne letve za rasvjetu, a record, ces morati piliti , razvaljivati i iprovizirati, tako da je Diy neizbjezan.
Antimon je super napravio dodatnu rasvjetu za malo kuna, pa ako cita nek ti pokaze kako je to rjesio u t5 varijanti.

pozdrav

ZG,Vrapče

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #3 u: Lipanj 18, 2007, 13:02:00 poslijepodne »
Neće biti ništa ako promjeniš sve lampe. Bolje bi bilo raditi postupnu promjenu, ali nije nužno. Znam da su u riu elektronske prigušnice, i one nemaju startere, tak da startere ne mijenjaš.