Kolovoz 18, 2025, 17:31:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: HELP BILJKE PROPADAJU !!!!  (Posjeta: 1813 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninov

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
HELP BILJKE PROPADAJU !!!!
« u: Svibanj 29, 2007, 21:43:00 poslijepodne »
HEJ DRUŠTVO POMOZITE !!! BILJKE MI SE RASPADAJU! DO PRIJE MJESEC DANA SVE JE BILO SAVRSENO DOK ODJEDNOM SU MI POCELE DA GNIL, ZUTI LISCE, POSTAJE PROZIRNO. IMAM SVIJETLO UPALJENO OD 6:25 - 21:00. kAO GNOJIVO KORISTIM RAGGIO DI SOLE ITALIJA -- FISH H2O ( bijelo.zelena bočica)
Molim Vas sve koji ste vec imali slicnu situaciju da mi pomognete. hvala

Offline ninov

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2007, 21:53:00 poslijepodne »
ovako izgleda moj akvarij

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #2 u: Svibanj 29, 2007, 22:20:00 poslijepodne »

Nisi napisao daliimaš CO2.Možda bi to moglo biti uzrok.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Svibanj 30, 2007, 01:08:00 prijepodne »
predugo ti traje svjetlo... preporucljivo je 12 sati a tebi radi skoro 15...
probaj smanjit rasvjetu na 12 sati pa ces vidjeti.

Offline Gliga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 30, 2007, 01:33:00 prijepodne »
Možda i nije problem u osvetljenju,znam neke akvariste koji i ne gase uopšte svetlo pa im biljke rastu ko iz vode!Ali svejedno smanji period osvetljavanja.
Gadno si poremetio ravnotežu u akvarijumu nečim čim su sve biljke počele da propadaju.
Uz đubrivo ide i jako svetlo i Co2 i hranjiva podloga,jedno je povezano sa drugim.

Offline ninov

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 30, 2007, 09:36:00 prijepodne »
kak da saznam za CO2? Prvo sam imao manje od 9 sati na dan svijetlo upaljeno. palio sam ga u 15:00 kada sam dosao s posla pa sve do 22:00 i sve je bilo u redu. kada su mi masovno biljke propale otisao sam u zoo centar za savjet i rekle su mi koke tamo da je to najvjerojatnije zato jer imam premalo svjetlosti i sad svaki dan imam po 121 i vise sati upaljeno svijetlo. one biljke koje su mi propale, na desnoj strani ih mozete vidjeti slike akvarija one su sad super. imaju mladice i budu se obnovile. ali ove sa lijeve strane koje sam NOVE kupio one mi sad propadaju.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #6 u: Svibanj 30, 2007, 10:10:00 prijepodne »

Nove biljke propadaju jer se moraju prilagoditi uvjetima u novom akvariju. Biljke koje kupiš najčešće su uzgajane iznad vode pa zato u vodi prvo propadnu stari listovi, a uspijevaju tek novi listovi. Tropsko bilje je većinom u prirodi osvjetljeno oko 12 sati. Kupi timer za svjetlo i naštimaj ga na 10 - 12 h svjetla na dan. Pravilno paljenje i gašenje isto je dobro za bilje.

Ova lijeva crvena biljka je jako osjetljiva i zahtjevna po pitanju svjetla - normalno da propada ako nema dovoljno jako svjetlo.

Ono talijansko gnojivo je ok - mi smo ga koristili skoro pola godine. To ti nije uzrok propadanja. Moguće da je temperatura uzrok. Kad krenu više temperature uglavnom ljudi imaju problema s biljnim akvarijima - kolika ti je temperatura?

E, i daj stavi veću fotku akvarija da vidimo kakvo bilje imaš - čini mi se da imaš echinodorusa, anubias, neku cryptu (desno), alternatheru ili ludwigiu desno (to je ova zahtjevna).

Offline ninov

• Novi član
  • *

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #8 u: Lipanj 02, 2007, 19:30:00 poslijepodne »

Inače, kolko vidim po fotkama, bilje je u dobrom stanju. Kaj ti propada? Koja biljka? Po anubiasu imaš zelene točkaste, ali to teško možeš izbjeći. Jedino da ga zasadiš nekamo u "hladovinu", u sjenu, ispod neke visoke biljke. Sve listove koji propadaju reži i vadi van da ne uzimaju hranu zdravima. Kolika ti je temperatura u akvariju? Trebalo bi ju održavati na oko 25 C. Ako ti ode na 28-30 to je za bilje često problem.

P.S. - nakon linka stisni razmaknicu da ti proradi. I fotke stavljaj tu na forum, neda se ljudima uvijek otvarati linkove. Za smanjivanje fotki imaš program na naslovnici. Negdje...

Offline ninov

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 02, 2007, 21:20:00 poslijepodne »
pa temperatura mi je izmedu 26-28 C. ove desno na slici su bile propale skroz,ali sam ih izvadio, ocerupao i mladih par ostavio i na neku srecu se lijepo obnavljaju. ova cisto lijeva velika 8s malo duzim listovima9 i ova ispod nje koja nemam pojma sto je za biljku ( umjesto da idu listovi u zrak one idu po podu ) one dvije me muce. sto da s njima napravim?

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 03, 2007, 18:47:00 poslijepodne »

ovako , vjerovatno imas pre malo co2 , rasvjete ti treba min 0.5 w po litri ( vise je bolje ),za to gnojivo neznam . no kak dečki vele, 12 sati rasvjete.probaj promijenit 40- 50 % vode . izmjeri nitrate i fosfate .

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2007, 15:15:00 poslijepodne »
Jurgen ti je rekao: ova visoka je Stargrass (Heteranthera) koja za pravilan rast treba nešto jače svjetlo i CO2. Bez CO2 biljka propada. Ova niža je Echinodorus - ne mogu ti ništa pametno reći jerih ne preferiram i nisam ih nikad imao, ali misli da je nekim kultivarima normalno da rastu ovako kao maslačak...