Ukoliko ti je potreban skimmer samo radi tog taloga, onda si razmisli da li želiš uopće skimmer?
Uf, al sam pametan... pokušat ću ponovo

Kad uzmeš skimmer, sa njim ide i pumpa, a nemoram ti pričat kako će jedna pumpa od 1500-2000l/h izgledat u malom akvariju 60*30*30 dimenzija.
Eventualno dobro riješenje bi bilo za tebe ako se nevaram onaj fluvalov surface skimmer, te da zamijeniš hang-on filter za mali kanisterski filter na koji bi mogao montirat isti.
Bubble algu možeš lako odstranit, ako ju otkineš u korijenu sa žiletom, pazeć da ne probušiš istu.
Što se tiće flatwormsa, primjetio sam da dosta početnika morskih akvaristi je napravilo istu grešku... koju sam BTW i ja napravio u svojim ranim danima - a to je olako shvaćanje flatwormsa.
Kome god da sam davao koralj ili kamen, rekao sam da imam flatwormse, ljudi su doslovce mahali s rukom tipa, pih, pa ni ne vide se... a onda im se desi nešto kao tebi.
Tako sam i ja od Branka uzeo xenije, iako me odgovarao zbog flatwormsa.
Evo ja sam selio iz glavnog akvarija gdje nemam po staklu ni jednog, u mali akvarij za natjecanje i svaki organizam sam u betadinu kupao i evo ih kote se gamad iz dana u dan sve više, prvo su bila 2, sad ih ima 12...
Moj savjet ti je da uzmeš malu cijevčicu za zrak i polako ih sifoniraš sa time koliko ide... onda kad to napraviš po CIJELOM akvariju i promjeniš bar 10l mora, onda upotrijebiš FLATWORM EXIT od Saliferta.
Napominjem TEK onda, jer kad počnu krepavat od te kemije, neželiš da ti krepa svih 3000 u akvariju, nego je bolje da ih samo 20tak krepa...
Naravno, ni to ti ne garantira 100% uspijeh, ali moglo bi upaliti...
Također možeš vadit kamenje jedan po jedan van i kupat ih u otopini betadina i morske vode - i to je OK!