Srpanj 20, 2025, 22:42:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc-hitno  (Posjeta: 2192 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline acana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pomoc-hitno
« u: Svibanj 11, 2007, 11:07:00 prijepodne »

Sta da stavim kao podlogu za bilje: Tetra supstrat ili Prodac Fondovivo? Sta je bolje za bilje?

Moze li rijecni sljunak, a ako moze koje granulacije? Akvarijum je 110 x 45 x 60 cm.

P.S. Jos se nisam pohvalio sa novim AQ, ali prvo da ga pustim u pogon. AQ je Cayman 110 pro od 230 l, filter Tetra ex 1200. Uskoro ce, nadam se, i slike.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoc-hitno
« Odgovori #1 u: Svibanj 11, 2007, 11:11:00 prijepodne »

supstrati su uglavnom istog sastava, pa što ti se više financijski isplati....

ja sam na to stavio prvo sloj šljunka sitnije granulacije, pa onda krupniji...a prilikom sadnje biljaka i "obrade vrta" od strane mojih ribica, lijepo se sve pomiješalo...

čekamo slikice!

e, i nemoj ubuduće stavljat takvi naslov teme - može značit svašta i ništa....lijepo pokušaj napisat kratko što te muči, primjerice: što stavit za podlogu?... pogledaj pravila foruma, nešto su nam "šefovi" opasni, pa da te ne kritiziraju!Edited by: babyboom

Offline duda

• Punopravni član
Pomoc-hitno
« Odgovori #2 u: Svibanj 11, 2007, 11:40:00 prijepodne »
Šta se tiče podloge ja osobno imam tetrin substrat i posve sam zadovoljna njime. Šta se tiče prodaca od njih imam neke druge proizvode i nemogu se požaliti. Mislim da nečeš požalit kupio od prodaca ili tetre. Šta se tiče šljunka npr za zajednički aq sasvim ok šljunak 3-6 mm dok znaju stavit ljudi i sitniji meni to presitno al dobro 1-3mm. dali valja ili ne rječni šljunak? najbolje češ znati tako da ga fino testiraš recimo sa octom,malo polij po šljunku i po kamenu ako imaš kakav koji bi stavio, i ako ti se počne pjenit bacaj odmah ne valja. A ako sklizne bez ikakave reakcije onda je oki možeu aq. samo ga dobro, temeljito isperi. kako je kolega babyboom rekao stavi dole prvo sloj šljunka u aq toliko da ti pokrije dno i potom substrat (njega ne pereš) i potom opet sloj šljunka. Podloga sveukupna nek ti bude 5-10cm max.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoc-hitno
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2007, 12:40:00 poslijepodne »
... duda...

Offline acana

• Punopravni član
  • **
Pomoc-hitno
« Odgovori #4 u: Svibanj 11, 2007, 13:31:00 poslijepodne »

Dudo negdje sam procitao za test sa octom, ako je reakcija burna kamen ne valja, a ako se javi mali broj mjehurica u redu je. Je li to tako?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoc-hitno
« Odgovori #5 u: Svibanj 11, 2007, 13:46:00 poslijepodne »

najbolje je da se uopće ne pokažu mjehurići...tada to siguno nije vapnenački kamen koji u akvarijima nastojimo izbjegavati...

a pitanje je što to znači malo mjehurića....ja se ne bih preveć s time igrao, jer vapnenac utječe na kvalitetu vode...iako, i u kupovnom šljunku bude malo i vapnenačkih kamenčića, pa se uglavnom ništ ne dešava...

prvo probaj, pa procijeni...

Offline acana

• Punopravni član
  • **
Pomoc-hitno
« Odgovori #6 u: Svibanj 11, 2007, 13:52:00 poslijepodne »

probao sam sa octom. reakcije skoro da i nema. oko ponekih kamencica javi se poneki mjehuric velicine vrha igle. Neznam kako drugacije da objasnim reakciju.

Offline duda

• Punopravni član
Pomoc-hitno
« Odgovori #7 u: Svibanj 11, 2007, 14:09:00 poslijepodne »

trebala sam odmah i ovo napisati da za neke vrsta šljunka i kamenja nekad ocat nije dovoljno da tako se izrazim jak da bi pokazao jeli to ok za aq ili nije. Zato se može još poslužit i solnom kiselinom, domestosom isto. kiselina je to znamo daleko jača od octa tako da ako nisi siguran u ono šta ti je ocat pokazao daj s kiselinom. Ali pazi prste tj ruke. Kamen, šljunak šta več testiraš je btino da se ne pjeni i da samo ta tekučina sklizne s toga šta testiraš, znači mora da sklizne i da ode ča bez ikakve reakcije. probaj s ovim jačim pa da si ziher. jer poslje ti može stvrdnjavati vodu ako je vapnenasto a isto tako i ugibati ribice a da nebudeš znao od čega.

Offline duda

• Punopravni član
Pomoc-hitno
« Odgovori #8 u: Svibanj 11, 2007, 14:12:00 poslijepodne »
I neznam jeli ovo znaš pa da ti za svaki slučaj kažem, ako imaš slučajno ili namjeravaš kupit kamen lavu njega netreba testirati uopče on slobodno može u aq.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pomoc-hitno
« Odgovori #9 u: Svibanj 11, 2007, 14:13:00 poslijepodne »

Offline bobialf

• Punopravni član
Pomoc-hitno
« Odgovori #10 u: Svibanj 11, 2007, 21:08:00 poslijepodne »
bravo duda