Srpanj 15, 2025, 14:53:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Priprema vinogradske loze za akvarij?  (Posjeta: 6763 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline spok69

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.boomcity.hr
Priprema vinogradske loze za akvarij?
« u: Travanj 24, 2007, 21:02:00 poslijepodne »

Zahvaljujuci svojoj rodbini i prijateljima dobio sam dobre i zanimljive grane vinove loze, uskoro cu zavrsiti sa ciscenjem i obradom, bar za prvo kuhanje. Vec spreman za kuhanje je još jedan kokosov orah.
Imam dva veca akvarija, jedan s ciklidima te drugi s ostatkom (recimo biljni).
Dali mogu u oba staviti lozu?
Dali loza mijenja i u kolikoj mjeri mjenja sastav vode?
Dali loza ima i štetnih djelovanja i utjecaja?
Dali je moguce da je panj loze prevelik za akvarij, ili da je ima previše u akvariju?
Ljubitelj akvaristike Ðakovo

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2007, 21:14:00 poslijepodne »

Dali mogu u oba staviti lozu?

zmislim da ciklidima malo loze nebi trebalo previse smetati

Dali loza mijenja i u kolikoj mjeri mjenja sastav vode?
Dali loza ima i štetnih djelovanja i utjecaja?

mjenja .. ali u kolikoj mjeri to neznam .. uglavnom nij estetno (vele) ak nij espricana i tome slicno ..

Dali je moguce da je panj loze prevelik za akvarij, ili da je ima previše u akvariju? pa bolje je da ne pretjerujes .. pogledaj neke akvarijetu na forumu koji imaju lozu .. u nijednom nema previse (po mom misljenju)
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline spok69

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2007, 21:22:00 poslijepodne »

Ok!

Kad sam pitao za velicinu nisam tad mislio na estetcki dojam vec ....ma kako da objasnim..... od nekud znam koliko me sjecanje sluzi, da loza blago kiseli vodu i da joj mjenja boju. Nebi željeo da mi voda postane mutna od panja i prekisela za ribe. Imam panjcic debljine cca 7-8 cm jako je kvrgav i izvijen i jako mi se svida pa sam njega mislio staviti u jedan od akvarija.

Da sad odmah pitam i konkretno u drugom, neciklidnom akvariju mislim držati neonke u kombinaciji sa borcemi njgovim haremom. Dali njima paše kiselija voda ili ne? dali je pametno stavljati lozu u akvarij?

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2007, 21:47:00 poslijepodne »
Citat: spok69

Da sad odmah pitam i konkretno u drugom, neciklidnom akvariju mislim držati neonke u kombinaciji sa borcemi njgovim haremom. Dali njima paše kiselija voda ili ne? dali je pametno stavljati lozu u akvarij?

Neonkama paše sigurno, ali za borce nisan siguran. Inaće neonke i borci skupa ha......... To je spoj J.Amerike di je inaće voda kiselija i Azije koja ne nešto bliža neutralnom.

Ako je loza pravilno pripremljena (potraži po forumu ima dosta tema), nema nikakvih problema da će ti uvelike izmjeniti sastav vode.

Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2007, 11:30:00 prijepodne »

Možeš staviti lozu, ali je moraš dobro obraditi prije. Pitaš jel je može biti previše..pa nećeš sigurno zatrpati akvarij njome......i stavit ćeš tako da lijepo izgleda, a onda sigurno nije previše... Višak čuvaj za crne dane ! Inače, kažu neki da je grana loze jednako dobra kao mangrovo drvo koje uglavnom prodaju za akvarije...

Dakle, drotanom četkom skinuti sve do zdavog i glatkog drveta. Onda kuhati do besvijesti, s time da, recimo, kuhaš dva sata, onda naglo staviš u hladnu vodu, pa promijeniš vodu za kuhanje i opet kuhaš, hladiš....dok god voda u kojoj kuhaš ne bude skroz čista. Tako neće puštati boju, tonuti će i ako bude imala malo plijesni, neće puno, i ribice će već to riješiti! Edited by: babyboom

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #5 u: Travanj 26, 2007, 14:13:00 poslijepodne »

ja bi ti preporučila i da ju malo namačeš jer se meni kuhanje pokazalo nedovoljnim dok se radi o debljim komadima. Ja sam svoju namakala 4 tjedna, jednom tjedno mjenjala vodu i kuhala sve ukupno 4 put prije stavljanja u akvarije.

nemoj se iznenaditi ako ti ne ispadne sve baš kako si si zamislio jer sam primjetila da se različpiti komadi loze različito ponašaju. deblji teže potonu, tanji lakše, starija loza je intenzivnije boje, mlađa se teže guli...
u oblacima

Offline spok69

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 26, 2007, 14:38:00 poslijepodne »

Ma sad sam se stvarno uhvatio u koštac s tom lozom necu sad na pola puta odustati,... a pokazat cu ja njoj s kim ima posla, kotao za kuhanje je vec spreman ceka !Ali jos ce neko vrijeme cekati pokusavam ju što je više moguce ocistiti i odstraniti svu koru tako da mi ostane samo cisto bijelo drvo! Uf ubit ce me moji sve cu im nozeve istupiti!

Svjestan sam da cu se morati malo duže pozabaviti s njom ali strpljenja hvala bogu imam! To mi je baš gušt, sam svojom rukom izraditi takav ukras!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Travanj 26, 2007, 14:42:00 poslijepodne »

Ajme, jadna loza, kako si se nabrusio, ispustit ćeš joj dušu...

Samo naprijed, zemljak!

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Svibanj 11, 2007, 13:44:00 poslijepodne »
Obavezno namoci neko vrijeme prije nego stavljas u akvarij

nis strasno ali ponekad nece potonut a i ak potone vise lebdi u vodi nego sto stoji na dnu

ja obicno zakopam dio u sljunak i stavim neki veci kamen na taj zakopani dio da stoji na mjestu

nikad nisam imao ikakvih problema s lozom
iskuhat obavezno (ak bas nemas posudu dovoljno veliku, ja koristio kotao za pec rakiju, bar isprat neko vrijeme pod vrucom vodom) ali to si vec obavio i vidim da si kreno sastrugat koru (pametno da ne trune u akvariju a i najvise smeca ima ispod kore)

voda malo potamni, nisam primjetio da ima veze sa kolicinom loze koju sam stavljao u akvarij (mislim mozda se i radi o nekoj nijansi ali znao sam stavit istu kolicinu u 100L i 350L i voda bi imala istu nijansu zutkaste boje)

sretno

eto