Srpanj 26, 2025, 05:54:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mala pomoć?  (Posjeta: 3571 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Silvija

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
mala pomoć?
« u: Travanj 07, 2007, 14:28:00 poslijepodne »

Evo ja sam nova ovdje...pošto sam si jučerkupila dvije ribice za rođendan zanima me nešto o njima...čitala sam da večina koji su kupili ribice koje se zovu teleskop krepaju za 2 tjedna ... pa se bojim da se i meni to ne dogodi. Kupila sam i akvarij koji nije baš prevelik, ali veći je nego što imaju moje frendice za svoje ribe koje imžive već više od godinu dana.

Imam par pitanja: što je sa mjenjanjem vode? Trebam li cijelu vodu promijeniti, ili samo pola?

Ako stavim neko bilje, kako to utječe na njih? Čula sam da se mogu stvoriti neke cijanobakterije pa ne bih htjela da se to i meni desi....

Kada im bacim malo hrane, uopće ne žele jesti....ili ne vide, fakat ne znam...nego tek kad se hrana spusti onda je traže po podu, ali ni tada je baš ne skuže ???Stvarno su čudne...

help...

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
mala pomoć?
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2007, 15:10:00 poslijepodne »

Pozdraf.

Koliki ti je akvarij? Nije istina da krepaju za 2 tjedna. Sve ovisi kako se brines o njima. Mozes stavit bilje al neko koje ima tvrde listove. Meni moji pobrstili za 3-4 dana. Stavi koji Anubias nana i Microsorum pteropus 'Windeløv'. Meni su jedino te opstale s zlatnima.

Vodu mijenjaj bar 1 tjedno i to nekih 10-15%. Mozes i vise jer one dosta kak...ju. Ako ti je voda iz pipe stavi neko sredstvo za pripremu vode bar 24 h prije promjene vode.

Meni moji takoder hranu traze po dnu. Sad ih poklanjam jer su sve veci i veci.

Ako sam iznio neku netocnu tvrdnju, kolege ce me ispravit.

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
mala pomoć?
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2007, 15:25:00 poslijepodne »

sve je ok....ne trebaju teleskopi brzo uginuti....ali trebaš nam reći koliki je akvarij, jer zlatne ribice trebaju jako puno prostora, jer proizvode puno otpada....

ne brini za hranu, oni su jako proždrljivi i sve će jesti, dakle snaći će se....

cijanobakterije su modrozelene alge, i svi se prije ili kasnije s njima susretnu, njih možeš očistiti ili kupiti sredstvo protiv algi i bit će ok, ali biljke će pomoći u tome da ima što manje algi....

slažem se sa serafinom...anubias se imeni pokazao kao dobar odabir.....

dobro došla, raspitaj se malo o svojim ribicama, naući kaki im pružiti dobar dom i bit će sve ok
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline Silvija

• Novi član
  • *
mala pomoć?
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2007, 15:48:00 poslijepodne »

hej, evo akvarij mi je visok 25cm, isto tako i široki i dugačak....ali meni se to ne čini tak malim.......s obzirom da moje frendice imaju puno manje akvarije,a uz to su i okrugli!

E gdje mogu nabaviti bilje? I s čimeprati akvarij? Čula sam da nije dobro sa deterdžentom...

Offline Silvija

• Novi član
  • *
mala pomoć?
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2007, 16:22:00 poslijepodne »

e da...mislim ga malo urediti...pa jel smijem npr. staviti drvo koje sam našla vani ili tako nešto?

Offline aqua man

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #5 u: Travanj 07, 2007, 16:28:00 poslijepodne »
Tvoj akvarij je koliko sam ja skužio kak se računa litraža je samo 15 litara Zlatne poput teleskopa moraju imati puno veče akvarije bar 40-ak litara po jednoj ribi
Životni vijek teleskopa kao i svake ribice zavisi koliko je riba do ribe imuna,veličina akvarija,parametri vode,hranjenje i mnogo toga,a to da teleskop živi do 2 tjedna stvarno nije istina moj dosad uz silne bolesti ima preko 1 godine i stvarno se drži dobrano ,njima ne žive dugo zbog kugli koje nemogu imati filter(rijetko koja kugla ima),znači otprilike svaka dva dana se mijenja cijela voda što nikako ne valja za ribu,u biti pod hitno ti frendice trebaju mjenjati akvarij a i ti zajedno snjima i ne više kupovati ribu da znaš o njoj samo da rikne za dva tjedna I ne brini neče ti ribe uginiti od gladi snađu se one svakako
 P.S. Dobrodošla u akvarističke vode

Offline aqua man

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2007, 16:31:00 poslijepodne »
Za drvo zavisi koje:možeš neku nešpricanu vinovu lozu ,mangrov ili manopov panj(možeš ih nabaviti u pet shopovima),samo se treba dosta dobro iskuhati jer če ti puštati crvenu boju u akvarij

Offline Busman

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2007, 16:57:00 poslijepodne »
Dobro dosla.Eto ovak za pocetak si skini sa pocetne strane imas vodic za potpune pocetnike u akvaristici pa si to malo prouci i prosnjofaj po starim postovima sigurno je vec bilo rijeci o tom.Ja bi ti preporuco veci akvari jer je ovo stvarno pre malo za njih i da kupis neki filter jer one dosta prljaju vodu.Sto se tice mjenjanja vode kupi neku kantu plasticnu il tak nekaj pa u njoj drzi vodu da otstoji il dodaj neki od preparata za pripremu vode i mjenjaj od 10 do 15 posto vode tjedno. Za panj ti je aqua man odgovoril.Al daj nam reci nesto vise kakvu si podlogu stavila tj koje granulacije i tak to a ribe ce ti s vremenom pocet jest sad su vjerojatno jos u soku tak da im nebacaj previse hrane sam ce ti prljat vodu zabezveze
Zagreb/Maximir

Offline zlatkica

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #8 u: Travanj 07, 2007, 17:05:00 poslijepodne »

Pozdrav i dobro došla...
Eto,kolege su ti manje više veè sve napisali a ja æu samo nadodati da ti je za pranje akvarija i opreme izvrstan hipermangan i svakako proèitaj piruènik i èitaj po forumu...a što ti nije jasno pitaj...
I reci frendicama da su kugle muèenje riba...

Edited by: zlatkica

Offline Silvija

• Novi član
  • *
mala pomoć?
« Odgovori #9 u: Travanj 07, 2007, 17:08:00 poslijepodne »
pa na podlogu sam stavila kamenčiće koje sam kupila u pet shopu...a gle ak moje frendice imaju ful male akvarije i mjenjaju vodu svake prijestupne...zapravo ja im mjenjam jer popizdim kad vidim kak ne paze na svoje ribice.....onda je mojima stvarno dobro (zasada ;) ali kupiti ću onda veći akvarij.....a kolko dođe pumpa, filter i ostalo...........da znam kolko trebam uzeti love kad drugi put idem u Zg.......

Offline aqua man

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #10 u: Travanj 07, 2007, 17:08:00 poslijepodne »
Vidiš kak se sve kolege jednako slažu

Offline aqua man

• Punopravni član
mala pomoć?
« Odgovori #11 u: Travanj 07, 2007, 17:14:00 poslijepodne »
imaš filtera do 100 kn koji mislim da bi bio i više nego dovoljan za tvoj akvarij(uz njega dobiješ i raspršivač kisika) zove se MICRO JET FILTER MCF-40,ako ideš u ZG onda mislim da bi mogla kupiti isti takav u Pet centru taj je za akvarije do 40 litara I lijepo od tebe što si se odmah pobrinila za kupnju večeg akvarija otprilike proračun bi te mogao za akvarij do 40 litara i taj filter ispasti najviše 200-injak kuna

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
mala pomoć?
« Odgovori #12 u: Travanj 07, 2007, 18:30:00 poslijepodne »

Dobro nam došla!
Neæu ti pametovati, jer su kolege veæ sve rekli....teleskopiæi mogu lijepo i kvalitetno živjeti puuuuuuuuuno duže nego 2 tjedna....samo treba paziti na njih!
Jako je važna filtracija i aeracija vode, naroèito ako je akvaè malen!
Ja imam relativno velike akvarije sa zlatnima (znaš li da su teleskopi u stvari zlatne ribice?) i imam èetiri teleskopice (sve curice), jedna je sad veæ više od 2 godine s nama, obožavamo je, zove se Tina, Pepica i Popica su relativno nove, oko pola godine s nama, a Durkaèica nam je nedavno došla od jedne frendice...i. što je najvažnije, s puno ljubavi i pažnje, mislimo da su sretne i vesele s nama, igraju se, papapju, štrumfaju okolo.....dakle...
Jako mi je drago kad vidim da netko pametno kreæe sa zlaticama, dakle, samo naprijed, i uvijek pitaj što ti nije jasno...rado æemo ti odgovoriti, ako znamo, ako ne, sigurno æemo pronaæi odgovor!
Sretno! (ajme, ovoliko nisam pisao od 8. razreda....)

PS: imaš inače posebnu temu "Hladnovodne ribice", pa pogledaj tamo...tu su ti uglavnom iskustva nas koji držimo zlatice..., a imaš i neke priče u temi "Slatkovodni akvariji"...itd!

Edited by: babyboom

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
mala pomoć?
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2007, 21:50:00 poslijepodne »

Silvija, dobrodošla!

Podhitno skini "Vodič za početnike" i pročitaj ga - za to ti treba možda 1 h. Postat će ti jasne mnoge stvari o akvaristici. 15 litarni akvarij ti je ustvari po veličini nano akvarij (dakle ekstremno mali). Daleko premali za teleskope. Razmisli o većem akvariju.I pitaj što te interesira.A savjete koje dobiješ slušaj jer su kvalitetni.

Pozz