Srpanj 22, 2025, 12:11:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rana  (Posjeta: 4497 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sax

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Rana
« u: Lipanj 07, 2004, 18:38:00 poslijepodne »
Imam jednu zlatnu sa ranom. Nemam pojima od cega joj je. Kad sam ih kupio bile su ok (bar ja nisam nis vidio).
Akvarij je 325 litara i kvalitey vode je OK. Uhodan je prije godinu dana i upravo danas kada sam vadio bilje vidi stotine malih ribica .

Inace mjesto rane je blago ispupceno.
Riba jede normalno i normalno se ponasa.

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2004, 19:09:00 poslijepodne »

danas imas srece, upravo sam se vratio sa pastrvskih ribkjaka "Gacka" gdje sam sa profesorom sa zavoda za ribe na veterini razgovarao o cirevima koje smo primjetili na maticama.... jos da zavirim u knjigu ... i...

...ukratko - moguci uzroci su ektoparaziti+bakterije, sistemske bakterijske infekcije, ozljede(transport, manipulacija,riba ribi grize rep...)  sa sekundarnim bakterijskim infekcijama i sve to debelo potpomaze stres. nije dobro, a nije ni lose, prvo treba umanjiti osmotski stres( i sprijeciti naseljavanje gljiva) uzrokovan ranom za sto se preporucuje 3-5g/l soli najbolje u karanteni, ako upala uznapreduje preci na terapiju antibiotikom, najbolje oksitetraciklin zamjesan u hranu

Offline sax

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #2 u: Lipanj 07, 2004, 22:12:00 poslijepodne »
Hvala stari.
Riba pliva vec pliva u soli ( u karanteni,plasticna knata za smece    Ali sluzi svrsi)
A koji ljek ?  oksitetraciklin ? Dali je to prah ili tekucina? Ili je to vrsta antibiotika koji se nalazi u nekom gotovom ljeku ( od sere ili tetre).

Inace diler mi je rekao da mu donesem ribu pa ce mi dat drugu, ali mi je zao, ima karakter a on je nece ljecit nego ubit.

Offline sax

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #3 u: Lipanj 07, 2004, 22:27:00 poslijepodne »
Malo sam googlo, taj ljek se moze nabavit samo na podrucju bivse YU. Tako da trebam alternativu.

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2004, 11:38:00 prijepodne »

Citat: sax
Malo sam googlo, taj ljek se moze nabavit samo na podrucju bivse YU. Tako da trebam alternativu.

hahahaha .... za druga govorna podrucja probaj OXYTETRACYCLINE, mora ga biti, to je najcesce prah

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Rana
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2004, 15:12:00 poslijepodne »
Teško ae se pronaai,izbaeen je iz proizvodnje,može pomoai nešto na bazi furana,može se naai u trgovinama kao gotovi preparat za ljeeenje tropskih riba.

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #6 u: Lipanj 08, 2004, 15:15:00 poslijepodne »
u veterinarskoj medicini jos se koristi

Offline Risbo

• Punopravni član
    • www.fsb.hr/studrally
Rana
« Odgovori #7 u: Lipanj 30, 2004, 02:58:00 prijepodne »
Inace u Hr se moze naci u svakoj ljekarni pod imenom "Geomicyn".Dozirajedna kapsula (250 mg)na 15 litara vode. Iskusano i vrlo djelotvorno.Inace u kombinaciji sa jos jednim home-made lijekom FMC (formalin, akriflavin i metilensko plavo), ali to ti je vec cista kemija i vrlo je opasan (ide 1-2 ml na 100l !!!). Nadamse da ce ti ovo nesto pomoci s obzirom da jezadnji post od prije 3 tjedna.
Risbo

Offline HRVOJE

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #8 u: Lipanj 30, 2004, 09:17:00 prijepodne »

Citat: Risbo
Inace u kombinaciji sa jos jednim home-made lijekom FMC (formalin, akriflavin i metilensko plavo), ali to ti je vec cista kemija i vrlo je opasan (ide 1-2 ml na 100l !!!).  

Ne znam što bi to bilo opasno kod FMC-a,to je vrlo stari i efikasan lijek protiv vanjskih parazita i gljivica,te protiv blažih bakterijskih infekcija.Iako ga nema nigdje za kupiti pod tim nazivom,neke firme za proizvodnju akvaristieke opreme ih prave,samo treba pogledati sastav.Po meni,onom šumbunkinu na slici neae pomoai jer je nije djelotvoran kod teških bakterijskih bolesti.

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #9 u: Lipanj 30, 2004, 10:57:00 prijepodne »
GEOMYCIN®
20% topljivi prašak

Sastav
1 g praška sadržava 200 mg oksitetraciklin-hidroklorida.
Indikacije
Lijeeenje primarnih i sekundarnih bakterijskih infekcija probavnoga, dišnoga i urogenitalnoga sustava, te septikemija što ih uzrokuju bakterije osjetljive prema OTC, i to u peradi, velikih i malih preživaea, svinja, pasa, maeaka, kuniaa i riba.
Telad: bakterijski enteritisi; junad: sprjeeavanje infekcija dišnoga sustava, npr. kompleksa enzootske bronhopneumonije; svinje: infekcije dišnog sustava, npr. enzootska bronhopneumonija, atrofieni rinitis, leptospiroza, eperitrozoonoza, i dr.; tovni piliai i purani: infekcije dišnih putova koje uzrokuju bakterije E. coli, Pasteurella spp. i Erysipelothrix insidiosa (samo u purana); pastrve: furunkuloza; šarani: eritrodermatitis i upala plivaaeg mjehura.

Naein uporabe i doze
Perad: 40 - 160 g/100 l vode za piae ili 500 - 2500 g/t smjese, tijekom 4 do 5 dana.
Telad, ždrebad, janjad, jarad, svinje i kuniai: 0,5 - 1,0 g/10kg tjelesne mase, tijekom 4 do 5 dana.
Ribe: 3 - 4 g praška/10 kg tjelesne mase, tijekom 10 dana.

Oprema
1 kg, 5 kg i 25 kg praška.

Offline Risbo

• Punopravni član
    • www.fsb.hr/studrally
Rana
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2004, 14:03:00 poslijepodne »

Ja sam FMC koristio u kombinaciji sa Geomycinom i uspio sam izlijeciti nesto slicno kao kod Sax-ove ribice. A sto se tice opasnosti FMC-a, to sam procitao na net stranici na kojoj sam pronasao recept kako se radi. Jer ipak je glavni sastojak 40%-tni formalin.Ipreporuca se manja doza kod vecih infekcijaisvaki dan treba mjenjati pola vode.
Risbo

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #11 u: Lipanj 30, 2004, 20:26:00 poslijepodne »
vise se ti brini oko ovih akridinskih boja nego za formalin.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #12 u: Srpanj 01, 2004, 08:30:00 prijepodne »
Geomycin u prahu sam pokušao koristiti kod riba,ali pošto sadrži još kojekakva vezivna sredstva,šeaere itd.dolazi do naglog zamuaenja vode i moguaeg ugibanja.Mnogo više je ueinkovita injekcijska otopina i ne zamuauje vodu.

Offline chubby

• Punopravni član
Rana
« Odgovori #13 u: Srpanj 01, 2004, 11:43:00 prijepodne »
otopinu mozes nakapat na hranu jer je kod tezih infekcija uz lokalnu dobra i opca terapija, prema dozi gore navedenoj - Ribe: 3 - 4 g praška/10 kg tjelesne mase, tijekom 10 dana