Kolovoz 14, 2025, 11:55:53 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novela o pet centru!  (Posjeta: 6216 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GIRY

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Novela o pet centru!
« Odgovori #25 u: Ožujak 21, 2007, 22:19:00 poslijepodne »
Svi mi sad koji imamo akvarije znamo da se prvo treba raspitati i o ribicama, i o biljkama, i o svemu prije nego utrpamo u akvarij. Ali istina je takva da kad se čovjek odluči da hoće akvarij, odlazi u pet shop (bilo koji) i misli da će mu zaposlenici pružiti adekvatnu uslugu. Kad se samo sjetim sebe. Kupila akvarij 100l, pumpu do 60l (drugu nisu imali) a ribice birala po izgledu koje mi se sviđaju. Naravno, prodavačica nije rekla jedne riječi, iako je znala da sve te ribe mislim staviti u isti akvarij, pa sam tako ja uz platije, gupije, molije, sharkije, stavila i 4 ciklida nigrofasciatusa. Jel moram dalje reći šta se dogodilo??

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Novela o pet centru!
« Odgovori #26 u: Ožujak 22, 2007, 09:32:00 prijepodne »

mislim da je na svakome odgovornost prije nego se odluči na kupovinu živih bića( u našem slučaju ribica) da se detaljno raspita da li prije svega ima mogućnost i uvjete držanja istih.Tako da ako su Vam nešto uvalili, sami ste si krivi jer kupujete na pamet.

S druge strane tesko je generalizirati jer u Viliju ima 7 prodavača, a ne jedan, u Pet centru valjda 5 po smjeni itd..itd...
ZG,Vrapče

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #27 u: Ožujak 23, 2007, 08:17:00 prijepodne »

Krajten, potpuno se slažem, ali ima ljudi koji jednostavno žele nešto imati, nemaju pojma o tome da postoji, recimo ovaj forum, ili nemaju kompić, a znaš kakva je literatura dostupna kod nas...

I, onda dođeš s punim povjerenjem u pet shop, opremljen svime i svačime i slušaš što ti oni kažu, naime ne znaš tada još da često baljezgaju.... I tako bude da cikliraš akvarij 2 dana, da ti ugibaju ribice, budeš očajan...i onda ti krene, ajdmo tražit po netu...i nađeš naš forum. Dotle su potrošio vremena, novaca, živaca......

Inače, bijah jučer u Belugu...cure su ne samo zgodne nego i znaju što pričaju, očito imaju i same akvarije....

Offline betta

• Novi član
  • *
Novela o pet centru!
« Odgovori #28 u: Ožujak 25, 2007, 09:56:00 prijepodne »

babyboom imas pravo, tako sam i ja prošla( ustvari još uvijek prolazim ) jer kao početnik sam kupila aq bez da sam uključila net i pogledala malo više u akvaristici, došla u pet shop kupila sve što treba i sutradan ubacila ribice jer NITKO U SHOPU MI NIJE REKAO ZA CIRKULIRANJE 2 - 3 TJEDNA PRIJE NEGO STAVIM RIBICE.

Ali kako se kaže, na svojoj koži se najbolje naučiš, najžalosnije je to što većina nakon takvog iskustva jednostavno napiše prodajem aq...................

Offline bona

• Punopravni član
  • **
Novela o pet centru!
« Odgovori #29 u: Ožujak 25, 2007, 10:34:00 prijepodne »

Citat: betta

babyboom imas pravo, tako sam i ja prošla( ustvari još uvijek prolazim ) jer kao početnik sam kupila aq bez da sam uključila net i pogledala malo više u akvaristici, došla u pet shop kupila sve što treba i sutradan ubacila ribice jer NITKO U SHOPU MI NIJE REKAO ZA CIRKULIRANJE 2 - 3 TJEDNA PRIJE NEGO STAVIM RIBICE.

Ali kako se kaže, na svojoj koži se najbolje naučiš, najžalosnije je to što većina nakon takvog iskustva jednostavno napiše prodajem aq...................
i još uvijek ne čitaš dovoljno pažljivo sve informacije kojih ima pregršt.....
Split - POLJUD

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #30 u: Ožujak 25, 2007, 12:24:00 poslijepodne »
Joj, joj, al smo osjetljivi na krive izraze! Važno je znati što se pod tim misli, a ti lijepo ispraviš kolegicu i kažeš joj da se ne kaže cirkuliranje (iako i toga ima u akvariju, zar ne?) već cikliranje. Naravno, nitko, baš nitko te, ako si totalni početnik na to ne upozori....
Iako, kad smo već kod pet centra, u Drvinju ipak ima jedan dečko koji se dosta trudi, visoki, crni, malkice jači, čini mi se da i on ima akvač, pa često govori iz svog iskustva, a ostali samo nabadaju neke pokuljene informacije odasvud. Naime, neki dan smo bili tamo, i vrlo je lijepo savjetovao jednu obitelj što i kako da rade s akvačem. Čak im nije htio prodat ribice dok ne cikliraju akvač bar 2-3 tjedna. Dakle, bravo za njega!

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Novela o pet centru!
« Odgovori #31 u: Ožujak 25, 2007, 12:47:00 poslijepodne »
Ma pojma nemate, to se ne kaže cirkuliranje nego cikliranje. To vam se radi sa onim ciklidima

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #32 u: Ožujak 25, 2007, 16:18:00 poslijepodne »
Jašta, to se radi samo sa akvarijima za ciklide, a za recimo zlatne ribice, to se zove goldiranje....za diskuse, diskiranje, i tako dalje, zar ne Salem?

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Novela o pet centru!
« Odgovori #33 u: Ožujak 25, 2007, 16:46:00 poslijepodne »
Ne ne ne stvarno niš ne kužite. Ciklidi su vrsta zlatnih ribica koja
služi za cikliranje vode. Malawi ciklidi su uzgojni oblik i služe samo
za cikliranje vode iz jezera Malawi

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #34 u: Ožujak 25, 2007, 16:51:00 poslijepodne »
Aha, a što onda s diskusima? Ili, recimo s ancistrusima i plekijima....oni su valjda prijelazni oblik između guštera i ribe, pa više spadaju u pripremu terarija? A onda ih mi milostivo primimo k sebi, da ih oni grooozni teraristi ne bi ugnjavili???

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Novela o pet centru!
« Odgovori #35 u: Travanj 04, 2007, 21:34:00 poslijepodne »

Htio sam nekaj reći, ali sam se izgubio u svim ovim off topic-ima.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #36 u: Travanj 05, 2007, 12:53:00 poslijepodne »
valda si htio nešto reći o pet centru? Tračati ih možda?

Offline postar_000

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Novela o pet centru!
« Odgovori #37 u: Travanj 07, 2007, 19:52:00 poslijepodne »

ajd da se i ja malo ukljucim u raspravu...akvarij imamo 3tj u funkciji(znaci 6tj ukupno s vodom i ciklliranjem i tim)e sad imate doma odlicnu situaciju nagovorite sve da se uzme akvarij i uzmete akvarij 60l i kazu vam prvo u baumaxu stavite vodu i biljkeskup spjeskom 5dana i onda dodite po ribe,e onda odem na net(vec sam se jednom opeko kad su mi prodali kornjacu s plasticnom posudom i rekli stavite u to i i hranite 1dnevno) i naidem na akvarij.net skinem za pocetnike ono i citam i citam i dodem do zakljucka da se treba drzat 3tj i cudim se ja tako ,odem do pet centra tamo jedan decko radi dosta ljubazan i malo pricam s njim i kaze on da 3tj i uvjeri me...stoji to tako tjedan i pol i pojave se meni puzevi,reko valjda ce proc,ali nakon 2dana njih ima ko njemaca u 2svj.ratu i ja brze bolje u PC i kazu tamo kupite ribu koja ih tamani il pricekajte jos malo umrjet ce oni(reko mozda su to neki kratkotrajni/niko mi nije reko da bilje operem u hipermanganu),za 3dana skuzim ja da to nema svrhe cekat i odem kupit ono od serre za puzeve tamanit,ubacim ja dva cepa tog oni pokrepaju za dan vremena al se opet pojave...uzmem ja stvar u svoje ruke,opet kupim zemlju sve nove biljke operem ih u hipermanganu,prokuham opet pjesak,slozim,stavim vodu i traje to 3tj sve super...e sad dolazi red na ribe(malo sam citao po netu nekakve gupi,molli i to al meni to nis nije bilo jasno pa tako ja s dobrom voljom,mladom sestrom i starom odem u Vili i tamo ja hocu uzet par ribica ono 2-3 vrste,a moji navaljuju uzmi i ovu,uzmi i onu(ja ih hocu razuvjerit da ne smijemo puno vrsta mjesat i pitam ja prodavacicu,a ona ni 5 ni 6 kaze ma mozete vi stavit 25-30riba raznih vrsta)i tako odemo mi doma s 12riba(ni sam neznam vise kak se koja zove/stavit cu slike za koji dan pa se nadam da cu dobit odgovore)...eto to je moja drama o akvariju i pet shopovima...moj zakljucak: u importaneu su JAKO neljubazni,u heinzlovoj malo ljudi radi(neki znaju neki ne,cak je ribe i opremu prodavao decko na praksi koji nije znao sto je to filter...al moram pohvalit frajera koji mi je davao savjete kad sam prvi put tamo bio),u Viliju radi samo jedna osoba na ribama pa ima guzvu i nije me bas pretjerano dozivljavala kad sam birao ribe,u Belugu nisam bio(moze koji savjet) i to bi bilo to...

pozz
Zagreb-Trnje

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #38 u: Travanj 14, 2007, 10:11:00 prijepodne »
Moram jednostavno nešto dobro reći o pet centru! Nemreš bilivit, al tak je!
Dakle, bio sam u Osijeku, imaju tamo i pet centar...kao i zagrebački...dobar izbor svih mogućih papica za kućne ljubimce...opreme za peseke i mace milijun (više nego na Drvinju)...akvariji..tak, tak, no dečko ih je baš čistio, tako da ne mogu ništ reć objektivno, ali dost dobar izbor ribica, nema kepanih u akvačima...biljke sam im ja obrstio, nisu imali puno, no sve su zdrave, to je najvažnije!
A najbolje je što su beeeeeskrajno ljubazni bili...dečko je dost znao odgovore što sam ga pitao, očito ima akvarij, ili se potrudio nešto naučiti...Ocjena: 4!
A u Heinzelovoj smo neki dan "kupili" tetrin uređaj s bocom za CO2...došli doma...originalno zapakiran...pol dijelova fali! Odmah smo otišli reklamirati...mladi gospon na akvaristici se doslovno raspao od ljubaznosti (stvarno je super, svašta zna, voli dati savjete, on ima čistu 5), međutim i drugi koji su imali nije imao pol dijelova!! (-1 za dobavljača!) Uzeo je naše brojeve telefona, javio se već iza praznika da je kontaktirao s dobavljačem , čekamo sad početak slijedećeg tjedna da nam javi jesu li dobili ispravne...stvarno poslovno i ljubazno! Tak se radi! Neću vam reći kak se zove, da ga netko ne ukrade, ali od sad idem u Heinzelovu iako mi je Drvinje skoro pod nosom!
Vidjet ćemo razvoj događaja...

Offline aqua man

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #39 u: Travanj 14, 2007, 11:58:00 prijepodne »
O babybooom što si sada ishvalio taj jeb... Osječki Pet centar,ja ga općenito mrzim,od dana kad su mi pri hvatanju riba toliko izmučili da su u roku od pola dana uginile!Akvariji su im večinom odvratni,prljavi puni riba crknutih,jedino kad ih pola izbace i donesu 200-vrečica novih dovezlih riba od tko zna gdje u kojoj drže preko 100 riba pa vi zamislite kak je tim ribama,užas     Imaju dosta izbora hrana,opreme i toga,akvariji su im dosta skuplji s obzirom na druge pet shoppove u Osijeku
Biljake isto kao i ribe,,,... uvijek polu trule biljke osim vodene kuge i cabombe koje večinom budu OK,osim kad taj dan baš nabave onda naravno da če sve biti super
Osoblje im i nije bog zna šta ko što babyboom kaže,dosta su neuljudni,ribe neznaju hvatati da ih ne ozljede i da ne dobiju stres,blage veze nemaju o ribama,i toliko dugo im treba da dođu ti pomoči u izboru!!!
O jesam ih sada napao...cijeli roman...    

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #40 u: Travanj 14, 2007, 12:27:00 poslijepodne »
Ajme, čovječe al si oštar!
Ja sam govorio o svom iskustvu, a ne općenito! I uspoređivao sam s njihovim dućanima u Zagrebu! A moje je iskustvo bilo OK, kak sam napisao! A biljke su im zaista bile dobre, ta nisam lud kupovati što ne valja! Ja iza svojih riječi stojim i ne želim ispasti lažov!
Uostalom, ti kad kupuješ ribe imaš pravo tražiti da postupaju s njima kak spada, čak inzistirati da svaku stave u posebnu vrećicu! Inače ne kupiš kod njih! Ta, to je bar jednostavno! Okreneš se i odeš! Prvo dobro pogledaš ribice, izabereš jednu ili više i ustraješ na tome da ti da baš te koje si ti izabrao...
A glede cijena...Osijek je dosta jeftiniji od Zagreba, zato dosta stvari i nabavljam za akvače tamo, kad već dolazimo...razlike znaju biti ooogromne! Pa, uostalom, tko voli, nek izvoli!

Offline jagoda

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #41 u: Travanj 14, 2007, 12:27:00 poslijepodne »
sto se tice opreme pet centar ima dosta dobar izbor a i prilicno su povoljni. Moj frend je jucer kupovao akvarij a ja sam mu bila strucni savjetnik posto znam sto bi mu se dogodilo da je otisao sam, vjerovatno bi mu uvalili svasta kao i hrpu upitnih savjeta. Naprotiv decko koji je prodavao pokazao je kako ima pojma akvaristici (temeljem svog 10 godisnjg iskustva u bavljenju ovim hobijem mogu to tvrditi).

Sto se tice zivotinja, ribica, tu nemam neka najbolja iskustva sa bilo kojim shopom, kupnja se temelji na principu pokusaja i pogreske. Ribe se vjerovatno nabavljaju iz razlicitih izvora + karantena, sama briga o njima, manjak osoblja....

Zakljucak oprema pet centar, zivotinje, uzgajivaci.

Your focus determines your reality

Offline aqua man

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #42 u: Travanj 14, 2007, 12:33:00 poslijepodne »
Ja sam rekao sve je super tek kda novo dovezu,a kad bi svratio ponovno za nekoliko dana vidio bi tog užasa Nemoj se ljutiti zato što ja ne volim pet centar     Mir s nama!!!...    
Ja sigurno mogu znati bolje jer sam udaljen od pet centra 500-injak metara  

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #43 u: Travanj 14, 2007, 12:41:00 poslijepodne »

Apsolutno se slažem da ti možeš bolje znati stanje kad si na Sjenjaku...ja tamo idem kad idem u posjetu na Sjenjak... Ali, baš zato što sam doživio nešto neuobičajeno za pet centre općenito (sve u Hrvatskoj, u koje definitivno nisam zaljubljen, daaaaleko od toga), imao sam potrebu to i napisati! Smatram naime da uvijek treba pohvaliti ako doživiš nešto dobro, pogotovo kad to, na žalost, nije pravilo!
Inaće, lega...peace!
A glede nabavke ribica...e tu sam stvarno svašta prošao...Jagoda je apsolutno u pravu...samo sam, na žalost, imao i tuge kod ribica koje su nabavljene kod uzgajivača... A dućani...razlikuju se samo u ljubaznosti osoblja i njihovom znanju (koje je zapravo nešto na čemu bi svi, apsolutno svi, trebali poraditi!) U stvari, samo iskustvo bavljenjem akvaristikom može donijeti uspjeha...i pažnja, beskrajna pažnja...

Edited by: babyboom

Offline aqua man

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #44 u: Travanj 14, 2007, 13:48:00 poslijepodne »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #45 u: Travanj 20, 2007, 22:13:00 poslijepodne »
Eto opet mene...dakle, jučer je striček iz Heinzelove zvao majku, da danas dođe zamijeniti problematični uređaj...iza 14 sati. Majka otišla, dečki sve znaju, ali dobavljač kasni s dostavom...čekala pol sata, striček došao, zamijenili...eto...Dakle, ocjena 5 + za Darija iz Heinzelove, a za njihova dobavljača...hm...recimo -2!.