Eto i mene u diy temi.
Napravio sam poklopac za akvarij dimenzija cca 60x30 cm.
Cijena poklopca je nekih 160 kuna s tim da je ostalo materijala za još jedn poklopac.
Sve je kupljeno u Bauhausu.
Odmah da napomenem da ovo nije neki biljni akvarij gdje je potrebno jako svjetlo nego je to ciklidni akvarij gdje su od biljaka eventualno Anubiasi i Valisnerija.
Link na sam aq možete vidjeti
ovdjePotreban materijal za izradu:
1-Plastična ploča sa nekim komorama (ovo uopće ne znam kako se zove i čemu služi ali meni je poslužilo za poklopac). cijena 60 kn
2-plastične vodilice za mrežne ili el. kablove

cijena 10 kn
3-kupovna lampa sa svim u kompletu, cijena 90 kn
4-skalpel 9 kn
5-piva pricless
Plastična ploča je dimenzija 200x20 cm, izrezao sam ju da imam 2 dijela koji su 60X20 i 60X9 cm, a pošto ima na sebi sustav spajanja kao puzzle vrlo je funkcionalno. Dalje sam napravio rupu (koja taman paše u jednu komoru) sa skalpelom dimenzija tolikih da u nju stane lampa.
Slika 1 opreme (osim plastičnih vodilica i pive):

Dalje je slika 2 kako izgleda ta plastika željenih dimenzija gdje se lijepo vide komore i kako se spajaju ploče. Korisno je što se od te plastike zbog načina spajanja može napraviti poklopac bilo kakvih dimenzija dužine do 2 metra (a uz malo mašte i duži)

Slika 3 prikazuje izrezanu jednu komoru i unutra onako lagano postavljenu lampu. Još jedna bitna stvar što je izrezan samo gornji dio komore tako da do lampre nemože doći nikakva vlaga od kondenzacije a u specifikacijama plastike piše da propušta svjetlo.

Kad se složi poklopac sa rasvjetom treba ga i postaviti na sam akvarij. To se može postaviti bez problema na staklo ali ja sam se odlučio postaviti jedan manji okvir od vodilica za kablove kako bi na zadnjoj strani imao rupe za kablove od filtera i grijača i otvore za zrak.
Slika 4 prikazuje te vodilice na staklu i poklopac.

Slika 5 i slika 6 prikazuju poklopac u funkciji i jedan od načina otvaranja istog.

Ovo je manje više sva mudrost oko same izrade.
Postoje još neke varijacije na temu o kojima sam razmišljao tipa da zaljepim poklopac na ove plastične vodilice pa da se otvara kompletam poklopac. Također se može izvesti da se spoj 2 komada plastike sa komorama izvede na način da se ovaj veći dio otvara prema gore a ne sastrane kao na slici, a to ću vjerojatno i napraviti u budućnosti.
Ono što još definitivno mislim napraviti je izrezati rupe sa donje strane poklopca tj, komora ali da ne režem gornju stranicu (kao rupa za lampu), kako bi na taj način dobio više zraka u samom akvariju jer postoje rupe sastrane.
Inače meni je ne računajući vrijeme same kupovine za izradu ovog poklopca trebalo nekih sat vremena.
AKo vam treba pomoć u vezi ovako nečeg, slobodno se javite.