Srpanj 19, 2025, 16:08:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Leopard Gekon  (Posjeta: 9624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline united

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #25 u: Ožujak 10, 2007, 21:04:00 poslijepodne »
Od zarulja ti ne treba bas nista kako su mi rekli jer je nocna zivotinja i izlazi samo po noci bilo bi dobro stavit grijac podni da se grije ,a ni meni nije jasno kak ne treba niti jedna lampa kaj s vitaminima koji trebaju svim gusterima D3 i to
Kutina
Imam 2 crvenouhe zvijeri-spavaju vec mjesecima

Offline LeeMoon

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #26 u: Ožujak 10, 2007, 23:26:00 poslijepodne »
treba ti neka zarulja kojom ces grijat terarij i neka za nocno promatranje (infracrvena ili nigtglo ili mislim da je icek davno spomenuo da ima onu obicnu plavo pofarbanu)
ili oni keramicki emiteri temperature...uv rasvjeta ne treba zato jel nocne zivine, logicno je , ne sintetiziraju vitamin d3 pomocu uvb zraka, ali ipak u prirodi kalcij i vitamine unose kroz prehranu...ali unose kroz prehranu i dnevne zivotinje pa im opet treba suncevih uv zraka...dal to znaci da je nocnim gusterima potrebno manje d3 vitamina...
...sada mene zanima...kako dozirati vitaminske suplemente, d3 i kalcij, kod nocnih zivotinja...kalcij znam da je neophodan ali zanima me za d3 ?

...procitao sam da, a radilo se o uroplatusima, nije dobo pretjerivat sa d3 vitaminom...

e i jos da pitam...znam da svi kod leoparda imaju u terariju posudicu sa kalcijem, kakav je to kalcij, bez fosfora? koji tocno?
Edited by: LeeMoon

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #27 u: Ožujak 11, 2007, 08:15:00 prijepodne »
e to "doziranje" i mene zanima... čitao sam da noćnim gekonima se kalcij daje svaki dan..dal uz svaki obrok? a d3 jednomdo 2 puta tjedno....

i da..da se daje kalcij bez fosfora... tražio sam po ljekarnama... nisam mogao nać nikakav kalcij u prahu...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Leopard Gekon
« Odgovori #28 u: Ožujak 11, 2007, 16:29:00 poslijepodne »
Kalcij je najbolje davati u obliku CaCO3 (kalcij-karbonata). Ako ne možete nabaviti čisti CaCO3 (u apotekama ga nema jer je uvjek u kombinaciji s nečim drugim) upotrijebite sterilizirane i smljevene ljuske od jaja. Tako pripremljen kalcij se ne "daje" životinjama nego se naprosto ostavi u terariju u maloj posudici da životinje uzmu koliko im treba. 1-2 puta tjedno (za mladunce i trudne ženke 2-4 puta) naprašite im kukce kvalitetnim multivitaminsko-mineralnim prahom za guštere (najbolje Nekton MSA). Sam vitamin D3 nije preporučljivo davati jer ga je lako predozirati, a ukoliko pri tom životinja nema dovoljno kalcija u ishrani može doći do resorpcije kalcija iz njezinih kostiju što može izazvati nepoželjne promjene (MBD).

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
Leopard Gekon
« Odgovori #29 u: Ožujak 11, 2007, 17:54:00 poslijepodne »
Ja sam stavil mljevenu ljusku od jaja u posudicu i več tjedan dana niti da pomiriše.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Leopard Gekon
« Odgovori #30 u: Ožujak 11, 2007, 18:49:00 poslijepodne »
Niš se ne brini. Uzet će kad (ako) mu bude potrebno.

Offline civi

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #31 u: Ožujak 15, 2007, 23:41:00 poslijepodne »
Znači da se uopče ne daje leopardu sam D3,nego sa ostalim vitaminima ili???

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Leopard Gekon
« Odgovori #32 u: Ožujak 16, 2007, 00:15:00 prijepodne »
Pa i ostalim gušterima se daje D3 u kombinaciji sa još nekim vitaminima.Nikad se ne daje čisti D3!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline civi

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #33 u: Ožujak 16, 2007, 00:25:00 prijepodne »
Ja svom dajem pomješan s ostalim vit. 1 do 2 tjedno,3 kapi na recimo dubiu to OK?

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Leopard Gekon
« Odgovori #34 u: Ožujak 16, 2007, 00:32:00 prijepodne »
Taj u kapima je u kombinaciji sa vitaminom A.Neznam samo koliko te kapi ostanu na žoharu,mislim da je bolji prašak,a te kapi koristi u vodi za piće.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect