Kolovoz 04, 2025, 04:47:18 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Valisnerija za prednji plan  (Posjeta: 1054 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nerdjor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Valisnerija za prednji plan
« u: Ožujak 06, 2007, 01:33:00 prijepodne »

Zeleo bih da napravim tepih u akvarijumu kao od sagitarije ili ehinodorusa, ali ni jednu ni drugu biljku vec duze vremena ne mogu da nabavim, pa sam u tu svrhu upotrebio valisneriju (najobicniju sa ravnim listovima, ne spiralnim).Posto po akvarijumu imam15-ak izdanaka visokih 4-5 cm, izdanke sam makazama odvojio od maticnih biljaka i zasadio ih u grupicama u prednji plan akvarijuma.Moja zamisao je, da kada ove valisnerijice porastu u visinu toliko da vec ne budu prikladne za prednji plan akvarijuma, makazama im te dugacke listove odsecem do dna, a one manje ne diram i tako svake dve-tri nedelje koliko je od prilike listovima potrebno da prerastu tih 4-5 cm.Za sada sve izgleda super, kao da je sagitarija u prednjem planu (nemam aparat, inace bih poslao slike).Interesuje me, da li ce ovo moci bas ovako da funkcionise, a da se prilikom secenja visokih listova ne osteti biljka?Znam da bi najbolje bilo da se vremenom uverim sam, ali sam nestrpljiv, pa ako neko ima iskustva sa ovim neka kaze.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2007, 07:45:00 prijepodne »
Nije tti to previše pametno, radije nađi neku biljku koja niže raste za prednji plan. Ovak ćeš mučiti biljku koja voli narasti jaaako visoka, i vjerojatno je na kraju uništiti! Ima tih biljaka dosta, potraži malo i na početnim stranicama ovog foruma, da te sad ne gnjavim s listom....ali valisneriju nemoj mučit!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2007, 07:58:00 prijepodne »
Za prednji plan - niske biljke. To je pravilo. Ne možeš vallisneriju šišati da bude niska - propast će, a osim toga neće izgledati prirodno.

Offline r101

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.dneven.com
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2007, 09:27:00 prijepodne »

Hm, neće ti to baš najbolje ispasti.

Valisnerija ne ispušta stalno nove listove iz stare biljke, tj. ispušta puno rijeđe. Izdanak ispusti tih 5,6 listova, i ako njih podrežeš kad narastu ostat će ti 2 mlada lista koja neće baš rasti najbolje. Osim toga menivalinserija ne izgleda lijepo na 4, 5 cm visine.