Osim prvih znakova promjene boje ,ženka se izričito trudi oko mužijaka ,kojeg odabire za mrijest(takozvano uparivanje)vrpolji se oko njega i vibrira tijelom napuhuje se i pokazuje u najboljem svijetlu u odnosu na ostale ženke ,pokazuje veliki i crveni trbuh i da je natprosječno puna ikre !
Ona je u principu gazda kod mrijesta. polažu između 30 i 200 jajašaca koja se izvale za oko 3 do 6 dana ,mladi počnu plivati 6 do 8 dana !
Poželjno je ostavljati maleno svijetlo preko noći radi orijentacije mališana (žaruljica od špareta je dobar izbor,mala i slaba ),po danu se orijentiraju prema točki na bokovima roditelja!
Voda treba biti besprijekorno čista ,jaka filtracija ,ipak su oni podrijetlom iz brzaca!
Hranidba u početku 3 do 5 puta sa vrlo sitnom mesnatom hranom (crvićima ,junečim srcem )!
Nakon 2 do 4 tjedna kad su malci oko centimetar i sitno ,odvajati od roditelja jer če ih ubiti ili pojesti!
Sam mrijes zahtijeva vodu oko 7 ph ,ako se poveča kiselost bit če više ženki ako se smanji -više mužijaka !
Što se tiče tvrdoče ,treba se povesti informacijom iz same prirode ,mrijest se događa kad zatopli u prolječe i snjegovi se počnu otapati te omekšavati vodu ,osobno sam mrijestio u lagano tvrdoj a i u mekoj,ali nije isti postotak uspješnosti mrijesta ,saprolegnija i ostalo!
Nadam se da sam ti donekle pomogao !
Sretno -jer to su prekrasne i intrigantne ribice!