Srpanj 30, 2025, 19:29:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: potpuni noob - FAQ 12345  (Posjeta: 3394 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ronioc007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
potpuni noob - FAQ 12345
« u: Veljača 19, 2007, 11:01:00 prijepodne »
pozdrav ekipi... stvarno svaka cast za forum - citam ga vec 2 dana i naoruzavam se informacijma.
planiram napraviti akvarij 130*40 v*40š (ispravite dimenzije ako postoji bolja varijanta) i vać sam odredio koje ribe će se brćkati unutra ali postoji puuuuno stvari koje neznam pa da mi malo objasnite. dosta se tema ponavlja na forumu ali neka - svaka situacija je bar malo drugacija i vrijedna spomena.
ovo će biti malo poduže ali evo, ak ima neko dobre bolje da mi pomogne i ja ću mu biti jako zahvalan:

1. Zar nije puuno jeftinije napraviti akvarij 130*40*40 nego kupiti isti takav za nekih 3500-5000 kn ? (planirao sam staklo 8mm)

2. Dali mi to staklo moze staklar zaljepiti - jel neznam koliko ja mogu biti efikasan sa jednim silikonskim pištoljem - namaljati rubove a da se druga strana ne posuši i onda još sve to pod pravim kutem pritisnuti... zvuči dosta komplicirano (koliko se brzo zapravo susi taj silikon za akvarije?)

3. Grijac znam kako radi, lagana stvar, ali zanima me ovi vanjski filteri - ok postavim van itd... cito sam dosta o tome ali zanima je dali pored tih filtera moram imat i posebno neku pumpicu za zrak? (jer moj stari akvarijcic ima filter sa pumpicom i baca zrak, netreba mi nikakva posebna pumpa)

4.Poklopac bi znao napravit, ali isto jedno pitanje,,, kad na poklopac ucvrstim lampe i svu tu elektriku - nece li voda špricati po tome??

5. Zadnja stvar - pojacanja za rubove? kako se to zapravo izvodi? za rubove se silikonom pricvrsti neki metal V.profila od 90 stupnjeva ili ?

svaki odgovor je dobro dosao
puno hvala ko pomogne i veliki pozdrav

kroz mjesec dana valjda ce bit gotovo pa poslaljem sliku

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2007, 11:09:00 prijepodne »

pročitaj na prvoj stranici foruma priručnik...

imaš puno savjeta na forumu "uradi sam", naći ćeš tamo svašta pametnog....

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2007, 11:26:00 prijepodne »

1. je

2. neki staklari to rade, ali sam bas ne bih preporucio da radis, ako nikada nisi do sada.

3. ako postavis izlaz filtera da mreska povrsinu akvarija, to je sasvim dovoljna aeracija za ribe

4.postoje vodonepropusna grla za neonke, pogledaj na pocetnoj stranici baner od firme kalisto, oni to drze.

5. pojacanja za rubove? nisam siguran o cemu pricas, ali to nije potrebno. Ojacanja se stavljaju uzduznom straftom stakla, negdje 3 cm od gornjeg ruba akvarija. Ja bih definitivno predlozio i gornja i donja( donja idu na dno uz duze stranice akvarija) jer je sa 8mm potrebno.

i dobro dosao...
ZG,Vrapče

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2007, 11:47:00 prijepodne »
Citat: Krajten

3. ako postavis izlaz filtera da mreska povrsinu akvarija, to je sasvim dovoljna aeracija za ribe

Kolega Krajten vidi se da si mladi akvarista.

Ta tehnika je ajmo reći zastarjela.

Kad kupiš novi filter ne treba ti ništa više uz njega. On na sebi ima pumpu koja tjera vodu i to je to.

A zračnu pumpu po potrebi montiraš samo za zrak u akvarij i to je to.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 11:54:00 prijepodne »

Citat: ronioc007
5. Zadnja stvar - pojacanja za rubove? kako se to zapravo izvodi? za rubove se silikonom pricvrsti neki metal V.profila od 90 stupnjeva ili ?

Pojačanja za rubove, kolega vjerojatno misli na okvir od L-profila na koji se stavlja silikon i staklo. Ako je kolega stari akvarista toje bilo opisano u knjizi od Riharda Jeriča "Svet akvaristike"

To je isto zastarjelo.

Silikoni koji se danas koriste su bolji nego oni prije 25 godina i dovoljno ih je nanijeti na staklo.

Ojačanja o kojima kolega Krajten piše su pri vrhu uzdužnih strana akvarija tj. prednjoj i zadnjoj. radi se o staklenim lajsnama koje se isto učvrste silikonom, a prave se kraće cca 5 do 10 cm sa svake strane akvarija da bi se mogla staviti oprema koja ide sa zadnje strane akvarija.

Nadam se da sam bar malo pomogao.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline bobialf

• Punopravni član
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2007, 12:41:00 poslijepodne »
definitivno ne 8mm staklo min je 10mm

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2007, 13:04:00 poslijepodne »
mislim da je dovoljno i staklo od 8mm...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
potpuni noob - FAQ 12345
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2007, 13:14:00 poslijepodne »

staklo od 8 mm, sa dobrim pojačanjima je dovoljno!!! 10 mm je sigurnije i bolje, ali nema potrebe trošit lovu bezveze!!!

ostalo su kolege odgovorili u prijašnjim postovima!!!