Srpanj 05, 2025, 20:16:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Iguana ne jede - Pomoć  (Posjeta: 2223 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline iguana

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« u: Veljača 18, 2007, 16:46:00 poslijepodne »
Imam iguanu staru 2g zenku i u zadnjih 10 dana jako slabo jede,a neke dane ne pojede nista a izgleda sasvim normalno.ako mi neko moze pomoci s nekim savijetom!

Offline babydoll2

• Punopravni član
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2007, 17:39:00 poslijepodne »
bok dobrodosao/la na forum
ajmo vidjet step by step....provjeri da li se poremetila temperatura u terariju,pri niskoj temperaturi iguane ne mogu adekvatno probaviti hranu i ona ostaje neprobavljena u probavnom traktu,sto moze biti jedan od razloga odbijanja hrane.
drugi razlog je stvaranje jaja koje kod mnogih iguana pocinje u drugoj godini zivota,stvaranje i polagnje jaja neovisno je o parenju i za zenku je to vrlo stresno razdoblje.Neko vrijeme apetit im je smanjen a nedugo pred polaganje jaja cesto poste i to je normalno. treca solucija su paraziti pa bi bilo pozeljno da feces odneses na analizu.
ako nisi primjetila/o nikakave fizicke promjene koje bi ukazale da nesto nije u redu,onda mi se ova druga solucija cini najvjerojatnijom mada je prekratko vrijeme proslo da bi se nesto vise moglo reci.
u svakom slucaju pokusaj joj malo promijeniti prehranu,kombiniraj vise hrane,a posudu sa hranom s vremena na vrijeme makni da iguana vidi da joj hrana nije stalno dostupna,ova metoda je upalila kod dosta slucajeva pa ako se ne radi o nekom poremecaju kod iguane mozda pomogne i tebi.
pozdrav

of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline iguana

• Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2007, 18:30:00 poslijepodne »
temperatura je uvijek ista,ima lampu za suncanje a dole ima grijac na jednom mijestu na kojem sada lezi i rijetko ide gore (od kad slabo jede).na njoj nisam primjetio nikakvu promjenu,izgleda potpuno ok. pitanje! iguane imaju jaja bez da se pare?sta se tice prehrane jede jako raznoliko,voce povrce i dva puta tjedno dobije vitamine.

Offline babydoll2

• Punopravni član
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2007, 20:32:00 poslijepodne »
Iguane su spolno zrele s otprilike 18mjeseci a zenke stvaraju i polazu jaja bez obzira da li su se parile ili ne,zamisli taj ciklus kao ajmo rec u kokosi,kokos nese jaja bez obzira na pijetla ne? samo je razlika u tome da li su ta jaja oplodjena ili nisu. jaja prilikom ovapnjenja trose minerale iz zenkinog organizma(za stvaranje ljuske) tako da ako joj ne osiguras dovoljan izvor minerala kosti vrlo brzo oslabe i opada imunitet iguane. najbolje da neko vrijeme malo promatras iguanu pa da vidis ima li kakavih promjena,bilo u ponasanju ili fizickom izgledu jer ne mora bit ovaj razlog,moze bit svasta a ne mora nista,jer i moja iguana zna postiti par dana ovisno kako mu puhne i to nije nista cudno narocito za gustere jer im nije problem ne jesti i dulje od 10-ak dana.
pozdrav

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 10:41:00 prijepodne »
Moj Xylon ima 4 godine i svake zime ista prica on smanji kolicinu pojedene hrane ... temp ista i sve ali mislim da skuzi kroz prozor kako sunce je zimsko...
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline iguana

• Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2007, 10:56:00 prijepodne »
puno hvala!ja sam je kupio od prijatelja kad je imala 4mj i do danas mi nitko nije rekao da polazu jaja neovisno o parenju tako da nisam imao pojma o tome.Koliko traje taj ciklus?Ono o ponasanju sta si spomenula prije,ponasa se sasvim normalno,i nema nikakvih fizickih promjena osim sta ima trbuh kao da je jela.sta se tice minerala mozda mi mozes preporuciti neku hranu,ljusku jajeta ili nesto?

Offline iguana

• Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2007, 11:26:00 prijepodne »

Offline iguana

• Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2007, 11:29:00 prijepodne »

Offline iguana

• Novi član
  • *
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2007, 11:31:00 prijepodne »

Offline LeeMoon

• Punopravni član
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2007, 15:18:00 poslijepodne »
bas je ljepa, ja bi tak iguanuuuu

Offline babydoll2

• Punopravni član
Iguana ne jede - Pomoć
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2007, 16:51:00 poslijepodne »
ja na svakoj slici iguane kao da vidim svoju zvijerkicu

iguanica ti izgleda poprilicno lijepo s obzirom sto sam ocekivala glede minerala mozes joj kupiti mineralne preparate tipa prasci,kapi ili tablete koje se tope u vodi ili dodaju u hrani,a namjenjeni su za reptile. sto se tice ljuske jajeta,mozes joj dati,ali trebas jako dobro usitniti (u prah)i posuti po ostaloj hrani jer iguana guta hranu,ne moze ju zvakati pa joj komad ljuske jajeta moze izazvati gadne probleme ako se zabije negdje u usnoj ili probavnoj supljini. zenke iguana imaju jednu zanimljivu sposobnost glede tzv spolnog ciklusa i gravidnosti a to je da ukoliko dodje do parenja zenka moze "cuvati" spermu muzjaka do onog trena kad joj uvijeti budu najpovoljniji za oplodnju i polaganje jaja. S druge strane,moze doci i do retencije jaja,neovisno da li su ona oplodjena ili ne.To je pojava kada jaja ostaju utisnuta/zaglavljena u jajovodu umjesto da izadju van a uzrok tome su najcesce neadekvatna prehrana zenke, losi uvijeti drzanja, nedovoljna kalcifikacija jaja..itd
trbuh mi se cini povecan jedino na drugoj slici ali to je normalno jer lezi na grani pa joj je skembica spljostena