Srpanj 14, 2025, 02:36:29 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolest? ili ne...  (Posjeta: 727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline psygodyin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolest? ili ne...
« u: Veljača 25, 2007, 18:29:00 poslijepodne »

štovani,

zbunjuje me ponašanje dvaju vrsta ribica koje imam u akvariju:

1)Hyphessobrycon flammeus (vatrena tetra) - kada sam ih po prvi put stavio u akvarij, sve su pale na dno kao pokošene, i tako se pretvarale da su mrtve jedno par sati, da bi na kraju ustale... bilo je to prije 2 mjeseca, tada ih je bilo 6, a danas su 3. naime, prije nego otegnu peraje, te ribice prvo počnu iz vodoravnog položaja plivati okomito (s glavom prema gore), i zapravo i ne plivaju, već samo poskakuju. par dana prije posljednjeg vriska, skakuću, ali kao da ih težina repa vuče prema dnu, gdje na kraju i ostanu... inače su lijepe crvene boje, i pruge im se divno ističu, znači, nisu pod stresom.

2)

zaista me šprd priznati da sam kupio 4 ova predivna primjerka zanimljivih riba, a da nisam siguran kojoj vrsti pripadaju, jer nije znala ni teta u trgovini (kao, mijenja kolegicu na bolovanju), niti sam ih uspio naći i na jednim stranicama na netu. slika je loša, slikao sam mobitelom, a ni jedna nije bila voljna pozirati. inače ovako izgledaju: zelene, odnosno plave (tirkizne) su boje, koja se mijenja pod meni nepoznatim uvjetima - čas im je boja intenzivnija, pa su onda bljeđe, ali ne sve u isto vrijeme. recimo, tri su "normalne", a jedna je svjetlija i sl. imaju crvenkaste vrhove leđnih i trbušnih peraja, jedna ima i crvenkasti rep, dok je ostalima on proziran.zanima me zna li tkogod zašto ove ribe vole dubiti naglavačke s površine (znači, nije da bi tražile hranu!), prave kolutove u naprijed, a jučer se čak jedna sakrila u biljku na samu površinu i tako 3 sata ležala na njenim listovima NA LEÐIMA izkrenuta, da sam već mislio da je i ona vrisnula. i onda je valjda samo zaključila da joj se ne da umrijeti danas, pa je samo mirno otplivala natrag dolje... inače, jedna mi je od njih i krepala, bez ikakve predhodne najave.

hvala puno
tko pita ne skita

Offline zlatkica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
bolest? ili ne...
« Odgovori #1 u: Veljača 26, 2007, 20:32:00 poslijepodne »
Kao prvo...dobo došao na forum.
Ovo prvo...okomito plivanje...zvuči kao upala plivajučeg mjehura...bolest koja koja je u većini slučajeva neizliječiva,neki puta pomaže sol,mala žlicica na 20 l,(bar kod zlatnih)ali kako o tetrama nemam pojma nisam sigurna kako podnose sol,a ni koliko su uopće sklone toj bolesti...ima na forumu dosta o tome...kad uhvatiš vremena malo prošvrljaj po bolestima...imaš baš i temu s tim naslovom,ali u njoj se opet radi o zlatnima...