Srpanj 27, 2025, 13:11:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rupa za filter  (Posjeta: 1067 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shogi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.wodilica.tk
Rupa za filter
« u: Veljača 13, 2007, 18:45:00 poslijepodne »

Nadam se da vam je jasno što sam htio prikazati ovom slikom.
Gradim dva akvarija svaki po 202,5 l 90*50*45* od stakla 8mm.
Razmišljam o filtraciji koja za ovakve akvarije mora biti velika i dobro osmišljena.
Pošto mi se ne daje dva puta po petstotinjak kuna za karnister filtere odlučio sam napraviti sam. Najobičniji BOX filter koji se nalazi ispod akvarija za to bi trebalo probušiti staklo i na rupu montirati " holender" na koji dolazi crijevo koje opet odvodi vodu u filter. U filteru je pumpa koja baca vodu nazad u akvarij.Krug je zatvoren. Kakva su vaša iskustva sa ovakvim načinom filtracije i kako se staklo pokazalo nakon bušenja rupe.

Nevolim, kad mi gaće uðu, gdje već uðu i da vodim brigu tuðu

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Rupa za filter
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2007, 19:05:00 poslijepodne »
ništa bčudno,..slični sistemi se upotrebljavaju u morskoj,...ja bih preporučio i izradu overflow boxa sa češljem, da smanji pritisak vode na oslabljeno staklo, i onemogući začepljivanje odvodne rupe,...
također moraš izračunati da ti u slučaju nestanka struje filter (sump) primi svu vodu koja će se preliti,...

Offline Shogi

• Punopravni član
    • http://www.wodilica.tk
Rupa za filter
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2007, 19:26:00 poslijepodne »
Za to nema problema jednostavno se napuni filter do željene razine a akvarij do donje granice rupe pokrene se pumpa i sva voda koja dolazi u akvarij pošto se razina vode u istom podiže odlazi u filter kroz rupu. Nego daj mi pojasni malo kako funkcionira overflow box sa češljem
Nevolim, kad mi gaće uðu, gdje već uðu i da vodim brigu tuðu

Offline ZGoda

• Punopravni član
Rupa za filter
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2007, 12:13:00 poslijepodne »
pogledaj malo galeriju morskih... Ars ti ima napravljeno ovak kak ti misliš sa rupama sa strane, dok većina ima rupe u dnu glavnog akvarija oko kojeg se lijepi overflow box sa češljem da ti ne bi u slučaju nestanka struje istekla sva voda iz akvarija, a usput dobiš i surface skimmer (češalj služi da ti ribice ne upadnu)... U podforumu novi u morskoj - tema plan za 200L možeš vidjet kak to kod mene izgleda...

Kod tih preljeva je problem kak to uštelat da to radi što je moguće tiše, da ne dobiš efekt vodokotlića koji se stalno ponavlja... Za to se koristi Durso sistem ili kao kod mene 2L dizajn od Blua za koji su ti potrebne dvije rupe u akvariju...

Nadam se da sam kaj pomogao...
Zagreb-Savica/Hrvatska