Kolovoz 06, 2025, 13:53:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: početnica - diskusi  (Posjeta: 2606 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dori

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
početnica - diskusi
« u: Veljača 19, 2007, 12:54:00 poslijepodne »

Bok svima,

uskoro opremamo stan u pokrovlju a ja bih u njemu željela imati akvarij s ribicama. strašno mi se sviđaju diskusi, oni intenzivnih plavih boja.

svekrva ima akvarij Juwel 120lsa "jednostavnim" ribicama (švert, gupi, platy, zebrice) tako da znamosnovna pravilima o održavanju akvarija, osim toga downlodala sam knjižicu za početnike u akvaristici.

Obzirom da su ciklidi specifični, molim vas dajte mi savjete o potrebama diskusa, odnosno kako da im priredim akvarij. ako netko ima slike takvog akvarija bilo bi super.. pretraživat ću i forume i fotke, al bilo bi lijepo imat neki zbir informacija.. također jel mi je dovoljan unutrašnji filter za akvarij od ca. 180l - jel to uopće diskusima dovoljno vode ??

hvala unaprijed!

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
početnica - diskusi
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2007, 13:17:00 poslijepodne »

kao prvo na forum!!!

nemoj se ljutit, ali neznam baš koliko je pametno počinjat akvarističku karijeru sa diskusima......

oni su jako osjetljive ribe, traže izvrsnu kvalitetu vode, i iskustvo kod akvarista, jer ih lako možeš pobit nekom svojom nesmotrenom početničkom greškom, a one se svakom događaju...

osim toga, diskusi intetnzivnih plavih boja su pretpostavljam blue diamond diskusi, a njih češ teško nači i skupi su, preskupi da uginu zbog neke pogreške, a njih ne možeš izbječi kao početnik, a ni kao iskusni akvarist... ti uzmi diskuse, ali neznam da li če to funkcionirat. tvoj izbor!!! radije za početak uzmi "jednostavne" ribice, da na njima naučiš osnove i stekneš iskustvo, a onda kreni na diskuse... tvoja ideja je kao da želiš trčat, a nisi još naučila ni stajat!!!

to je moje mišljenje!!!

inače, ako si definitivno odlučila uzet diskuse, aq od 180 l je čak i dovoljan za nekoliko komada. treba stavit dosta bilja, nekoliko panjeva ili grana loze, bez kamenja...na dno naravno pijesak ili šljunak 1-3mm

toliko od mene, za sada!!! javit če ti se i ljudi koji imaju diskuse, i vjerujem da če imat isto mišljenje, a možda i ne....

pozdrav!!!

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
početnica - diskusi
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2007, 13:50:00 poslijepodne »

kolega akosuta1 bez ljutnje diskusi nisu ništa zahtjevniji za držanje od kardinal neonki.Čak što više više sam izgubio do sada neonki nego diskusa.

Ovaj unutrašnji filter bi svakako bio preslab za diskuse.

Preporučujem jedan jači vanjski filter.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline dori

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2007, 13:53:00 poslijepodne »

ma znam da su to zahtjevna vrsta ribe.. a sto da kazem.. oko svekrvinog sam akvarija dosta angažirana tak da se ne osjećam ko apsolutni početnik, a ti diskusi su me toliko oduševili da bi htjela njih..

zato sam i ovdje, nadam se da će me iskusni akvaristi upozoriti na stvari koje ne smijem zabrljati..

ako me dovoljno preplašite da odustanem (mada neću odustati lako:), jel ima vrsta ribe koja je izgledom slična, a jednostavnija za "održavanje"?

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
početnica - diskusi
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 15:44:00 poslijepodne »
ako želiš slobodno ih uzmi, samo bi ti preporučio da su iz domćeg uzgoja
ZG/Trnje/Gračani

mandje37

• Gost
početnica - diskusi
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2007, 15:51:00 poslijepodne »
Mene su previse u pocetku plasili s idejom da diskusi nisu za pocetnike,dok se nisam odvazio i kupio par komada(Sta bude da bude)!Ti primjerci su mi narasli i do 15 cm,a sto red monk kaze vise mi je uginulo kardinalki nego diskusa!S time sto neznaci da ne traze vise paznje nego druge ribe,cesta promijena vode,akvarij vrste s ribicama koje ih ne mogu uznemiravati i koje pripadaju njihovom biotopu!Najvaznije ti je kupit zdrave i kvalitetne diskuse u dobrog uzgajivaca koji ti ujedno moze dati i dobre savjete!Sretno!

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
početnica - diskusi
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2007, 21:07:00 poslijepodne »
Citat: Red Monk

kolega akosuta1 bez ljutnje diskusi nisu ništa zahtjevniji za držanje od kardinal neonki.Čak što više više sam izgubio do sada neonki nego diskusa.

nema ljutnje!!!

slažem se da su kardinalke osjetljivije od diskusa, npr. ramirezi također!

nego sam joj htio preporučit da radije počne sa nekim manje zahtjevnim ribama, jer ipak je zebrica, plati, gupi, skalar, manje osjetljiv i zahtjevan nego diskus!!! diskus nije baš za početnika. barem ja tako mislim. ja planiram uskoro u 360-litrašu imat diskuse, ali još uvjek nisam 100% siguran da če sve štimat, iako imam več nekog iskustva!!!

pozdrav!!!

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
početnica - diskusi
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2007, 20:10:00 poslijepodne »
Pa kao sto su rekli obavezno neki jaci vanjski filter ja imam na 200litara 2 filtera vanjska grijac dobar i jos jedan rezervni ako onaj crkne recimo u subotu popodne i RO uredjaj jer moras puno puno vode mijenjat sto ti je jako skupo ako kupujes jer koliko god bili nauceni na tvrdu treba mijesat i destiliranu vodu to je ubiti to osim sto moras jako cesto mijenjat vodu i imat malo bolju filtraciju nisu bas ono jako zahtjevni zapravo kad se ufuras ide sve to samo do tada treba puno novaca i vremena i znanja
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline dori

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #8 u: Veljača 21, 2007, 09:36:00 prijepodne »

dakle raznoliko savjeti.. uglavnom hvala!

ma ne znam točno gdje, ali pročitala sam isto na nekom od foruma jedan tip i žena imali Juwel 200l, držali diskuse 6 godina, a akvarij je bio samo ona kupovna verzija, bezdodatne, vanjskefiltracije. A po slikama akvarij je bio mrak, biljke prekrasne, zdrave, razrasle.., plavi diskusi "ogromni"..

onda valjda ipak najviše ovisi o samim ribama:)

Obzirom da se takav Juwel rio meni osobno sviđa, ulilo mi nadu da bi moglo uspjeti..

Offline djurdja

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #9 u: Veljača 21, 2007, 17:51:00 poslijepodne »
ja imam diskuse u kupovnom avariju, nisam nista preuredjivao, zivi su, zdravi su, veseli vec neki 1,5 god. dosli su sa 3-4 cm sad su cca 14cm, imas slike u vasi slatkovodni akvarij, ja cu ti jednu staviti.
s red monkom se u potpunost slazem !!!
e, da u akvarju identicnom tvoje svekrve!!!

SH*T HAPPENS
mostly me,
so don¡t worry!!!

Offline dori

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2007, 08:40:00 prijepodne »

wow djurdja, akvarij je mrak!!!! može informacije o podlozi, biljkama, koji akvarij (jel Juvel 120 l) - na slici izgleda veći ??

zaista, prekrasno izgleda, nešto jako slično bi i ja:):):)

Offline dori

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2007, 08:52:00 prijepodne »
Citat: dori

wow djurdja, akvarij je mrak!!!! može informacije o podlozi, biljkama, koji akvarij (jel Juvel 120 l) - na slici izgleda veći ??

zaista, prekrasno izgleda, nešto jako slično bi i ja:):):)

e sori, pronašla sam sve u galeriji slika, sve informacije.. ja bi možda malo veći akvarij.. sam što ak uzmem veći, dal će integrirani filter biti dovoljan???

Offline djurdja

• Punopravni član
početnica - diskusi
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2007, 12:08:00 poslijepodne »
ako se radi o akvariju poznate marke integrirani filter ce biti dovoljan (meni je sasvim u redu)
samo naprijed i bez straha!!!

SH*T HAPPENS
mostly me,
so don¡t worry!!!