Eto ljudi, vidim da se na našem tržištu stanje popravilo, postale su dostupnije neke stvari kojih prije nije bilo ni u magli, pa me interesira kako narod diše?
Znači u Belugu se može nać mrtvi tropski kamen, a na elegancereef-u se može nabavit riff keramika.
s obzirom da sam nedavno dobio na poklon mali komad riff keramike, a mrtvi tropski imam več duže te sam nedavno i gledao novu turu što je pristigla, izgradio sam neko svoje mišljenje, ali me također interesira što vi mislite, tojest koje je vaše iskustvo??
Što se tiče tropskog mrtvog kamena, moram priznat da sam naišao na izuzetno porozne komade, na mrtve skelete koralja, napol okamenjene, zbilja interesantnih oblika, po cijeni od cca 60kn/kg.
Mana tog kamena je po meni što zbog mrtvih algi i organizama isušenih unutar same strukture, podložan je ispuštanju fosfata u akvariju, te samim time pogoduje rastu algi u početku.
To se lako može riješit ako se kamen pripremi, najjednostavnijom metodom, namakanjem u slatkoj vodi neki određeni period prije stavljanja u akvarij.
Prednot tog kamena je što u vrlo kratkom roku unutar vašeg akvarija on postaje živi kamen, kojeg vani kupujute po cijeni od cca 15eura/kg.
Što se pak tiče riff keramike, njezina je prednost što ne ispušta fosfate, ali isto tako nije ni prirodna. Rađena je u raznim oblicima i relativno se lako može manipulirat s njom, dosta je čvrsta, a opet i porozna, te s vremenom, oživjet će kao i sve ostalo, no po meni, nikad neće izgledat prirodno kao tropski kamen.
S druge strane, vjerujem da je keramika ekološki "svjesniji" proizvod, iako nemam pojma kak se proizvodi.
Moj glas za mrtvi tropski kamen, no svakako super je što imamo izbor i riff keramike, jer nije loša, dapače razmišljao sam je i sam kupit al niz faktora su me spriječili/odvukli..