Pa sad ,te bolesti nema u knjigama,medjutim,kkao sam ja to uvidio i eto,baš si zapisao u svoj dnevnik,to je po mom mišljenju tzv."staračka" bolest.
Sad šta ti je to?
Ja sam prosto ustanovio,da takav uvučeni stomak dobiju cikliid,koji su svoje ,ajmo reči,najbolje godine dali od sebe.To počne iznenada i prvo se pokaže mala uvučenost stomaka,da bih kasnije ta se uvečavala,a iuz to simptomi su i ocerufane peraje,gubitak boje.No takav ciklid jeste nekako uz poredbu sa ostalim ,možda malo lošiji plivač,no po pitanju ishrane isto se nadje u "prvim borbenim redovima",mada uprkos tome on i dalje gubi snagu i kat tad on se preseli u največi akvarij,gdje se nadam isto ,ako ne i bolje mu.
Starost? obično malawi ciklidi dožive tamo 8-12 godina,no naš ima tek 3 ili 4 pa zašto to'? No treba reči,da ne dožive svi ciklidi neku dugu starost,ipak starost zavisi pre svega od tretmaja u mladosti,odnosno,kad su bili malci ...ima li tad sve O.K. mi možemo očekivati neku dugu staros,naravno obezbedimo jim adekvatne uslove.No mladost jim bila teška,podigli se u nekim lošim uvjetima,njihov životni dob se rapidno smanjuje.
To bi bio jedan aspekt.
Drugi aspekt jeste makarska več ratradio,to ide na račun odnosa natčinjeni-potčinjeni.u akvariju,kad se nadje više mužjaka,svako vreba da preotme mesto dominantnom,to se vidi u česčim borbama,kat tad dominatni mužjak teško pobedi izazivača i taj pobjeden,još osramoćen,te ponižan,mora se izgubiti iz grupe,to jest hierahija,koju ciklidi poštuju i koja jih tako uspešno i drži u tim sirovim okolinimaa kako u prirodi,tako i u akvariju.I tako taj gubitnik nema u akvariju nigdje da ide,jer primerice u prirodi on pokupi par ženki i nadje si novi teritorij,a u akvariju toga nema i on se povuče.Samim tim činom,on kao da je potpisao smrtnu osudu,jer če biti u budućnosti maltretiran i progonjen od dominantnog mužjaka,kao i od ženki,da to je jedna strana ciklida i odnosa koje vladaju u nekoj jakoj uskoj sredini,a to akvarij definitivno jeste.Naravno tako progonjen on nit ne misli na hranu ili je i zbog nekog oćaja odbija.