Srpanj 21, 2025, 02:03:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: M’Buna VS NeM’buna  (Posjeta: 1190 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
M’Buna VS NeM’buna
« u: Veljača 18, 2007, 09:56:00 prijepodne »

Več znamo,da su malawi ciklidi jako zanimljivih boja,a neki se posebno ističu i akvariasta,kad jih vidi,bilo u knjigi ili na nekoj veb stranici prosto si jih poželi.No želja,kao želja ništa strašno,još bolje,jer če tako uraditi puno toga,da dodje do tog ,tako željenog ciklida.

Medjutim potaknut novim i novim talasima akvarista,rekao,da jih malo podsetim na neke osnovice.

Več sam naslov teme dao M'buna protiv NeM'buna.Naravno da su ,gledajući generalno zahvalnije ribe za početnika M'bune,koje su u suprotnosti sa neM'bunama više koloritetnije i kao takve zanimljivije.Sad početniku se uvek predlažeu m'bune,mada kad taj isti vidi i neke NeM'bune trpa jih u akvarij.Uz svoje vlastito iskustvo mogi reči,da je to loš korak.A zašto loš?

• več sama dekoracija za M'bune i NeM'bune razlikuje se u više elemnata,dok prve traže kamenje,špilje,prolaze,NeM'bunam toga ne treba,njima je dovoljno par kamenčiča i slobodnog mesta za plivanje ipak to su vrsni plivači

• dok M'bune možemo držati u grupi od 5 komada i nadalje,Ciklide iz druge grupe treba ponekad imati u grupi od 10-tak i više primerka,kako bih i takva grupa funkcionirala kako valja

• M'bune su više manje agresivci (?)stavio upitnik u zagradu,jer ja se sa takvom konstatacijim ne mogu složiti,no treba uvažavati opšte mišljenje,pa sa ,pretežito mirnim NeM'bunama to ne ide skupa

• i nastavak ,mirne NeM'bune,uslijed ugrožavanja od tih M'buna,možda nikako neče da se ofarbaju kako valja,jer se osječaju u akvariju kao potčinjeni stanovnici.

• sam mrest se ne razlikuje ali mesto gdje se to vrši puno je različito od jedne do druge grupe.

• Naravno veliku ulogu u tome igra i akvarij,sad nekkao je moda,što više riba ukrcati u akvarij,to po mom uverenju nije baš dobra solucija,jer svaka čaša ima limit,pa imaju limit i ciklidi,no tu mogu samo dodati,da ne mogu apelirati na broj stanovnika,jer pare su vaše,a kasnije to ciklidi sami regulišu optimalan broj.

• I sad ako iamte veliki akvarij opet treba razmisliti,očete ili M'bune ili NeM'bune,ipka i jedni te drugi su zanimljivi i nisu,ako se tome pristupi sa nekom dozom odgovornosti i pažnje ne bi smelo biti nekih poteškoča u odgajanju jednih te istih.
  • [/list]

Eto par reči za uvid

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
M’Buna VS NeM’buna
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2007, 10:37:00 prijepodne »
Slažem se sa Bojkovim tvrdnjama i kao nekada ponosni vlasnik mbuna, dodavao sam svašta u akvarij te se uvijek na kraju uvjerio da to ne ide tako, ne možemo miješati kruške i jabuke. S druge strane, svaki akvarist u Zoo dućanima dobije "polet" da kupi neku ribu koja mu se na oko jako sviđa i ne može se kontrolirati. Na kraju kupi takvu ribu, a ishod svega toga je na kraju vidljiv. Tu ribu ili mora dalje dati nekom akvaristu ili ona završi smrću. Opet, kad imate mbuna akvarij, a pruži Vam se prilika kupiti nekog NEmbuna stanovnika kao što je prekrasni Venustus, opet se teško otrgnuti i reći ne. Što večina radi je pretrpavanje akvarija kako bi se rasporedila agresiva, a ribe kako rastu i sazriju, isti akvarij postane pretijesan i nezdrav za njegove stanovnike. To su samo neki primjeri na kojima svi mi učimo    

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
M’Buna VS NeM’buna
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2007, 14:01:00 poslijepodne »
sta reci na ovaj clanak?

kao i uvijek Bojko nije razocarao
a moram naglasiti da je meni ovim clankom puno pomogao u daljnem razvoju mog Malawi AQ...

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
M’Buna VS NeM’buna
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2007, 02:53:00 prijepodne »
super clank. Postao sam fun
Bojkovih clanaka, di god vidim kojeg citam jer znam da ima nesto
zanimljivo i korisno. Iako ne drzim malawi, vec amere, ali ova prica se
moze pretociti u americke vode, bar njezina bit. moram priznat da sam
imao pocetnickih gresaka i da je to na zalost zavrsilo kobno za neke od
njih. Valjda se to vise nece dogadjati. Iako jos zelen u aq vodama iz
dana u dan sirim svoje znanje i nadam se da cu uspijeti svojim ribama
osigurati adekvatan zivot.

Offline makarska

• Punopravni član
    • http://www.ibs-nekretnine.hr
M’Buna VS NeM’buna
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 10:17:00 prijepodne »

Masu stvari se nauci od ovoga tipa bravo bravo

pozdrav iz makarske

Offline makai

• Punopravni član
M’Buna VS NeM’buna
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2007, 10:51:00 prijepodne »
meni je jedino krivo jer se nekako forumaši više odlučuju za M'buna grupu ciklida. dobro za njih (ne'Mbuna)je potreban nešto veći akvarij i duže se čeka na mrijest i pojavu boja, ali kada ta boja stigneniti jedna druga riba se nemože uspoređivati s njihovom ljepotom. + ne'Mbuna grupa nije toliko teritorijalo opterečena te nema tučnjava i stradavanja riba u međuetničkom natjecanju za teritorij.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina