Več znamo,da su malawi ciklidi jako zanimljivih boja,a neki se posebno ističu i akvariasta,kad jih vidi,bilo u knjigi ili na nekoj veb stranici prosto si jih poželi.No želja,kao želja ništa strašno,još bolje,jer če tako uraditi puno toga,da dodje do tog ,tako željenog ciklida.
Medjutim potaknut novim i novim talasima akvarista,rekao,da jih malo podsetim na neke osnovice.
Več sam naslov teme dao M'buna protiv NeM'buna.Naravno da su ,gledajući generalno zahvalnije ribe za početnika M'bune,koje su u suprotnosti sa neM'bunama više koloritetnije i kao takve zanimljivije.Sad početniku se uvek predlažeu m'bune,mada kad taj isti vidi i neke NeM'bune trpa jih u akvarij.Uz svoje vlastito iskustvo mogi reči,da je to loš korak.A zašto loš?
- več sama dekoracija za M'bune i NeM'bune razlikuje se u više elemnata,dok prve traže kamenje,špilje,prolaze,NeM'bunam toga ne treba,njima je dovoljno par kamenčiča i slobodnog mesta za plivanje ipak to su vrsni plivači
- dok M'bune možemo držati u grupi od 5 komada i nadalje,Ciklide iz druge grupe treba ponekad imati u grupi od 10-tak i više primerka,kako bih i takva grupa funkcionirala kako valja
- M'bune su više manje agresivci (?)stavio upitnik u zagradu,jer ja se sa takvom konstatacijim ne mogu složiti,no treba uvažavati opšte mišljenje,pa sa ,pretežito mirnim NeM'bunama to ne ide skupa
- i nastavak ,mirne NeM'bune,uslijed ugrožavanja od tih M'buna,možda nikako neče da se ofarbaju kako valja,jer se osječaju u akvariju kao potčinjeni stanovnici.
- sam mrest se ne razlikuje ali mesto gdje se to vrši puno je različito od jedne do druge grupe.
- Naravno veliku ulogu u tome igra i akvarij,sad nekkao je moda,što više riba ukrcati u akvarij,to po mom uverenju nije baš dobra solucija,jer svaka čaša ima limit,pa imaju limit i ciklidi,no tu mogu samo dodati,da ne mogu apelirati na broj stanovnika,jer pare su vaše,a kasnije to ciklidi sami regulišu optimalan broj.
- I sad ako iamte veliki akvarij opet treba razmisliti,očete ili M'bune ili NeM'bune,ipka i jedni te drugi su zanimljivi i nisu,ako se tome pristupi sa nekom dozom odgovornosti i pažnje ne bi smelo biti nekih poteškoča u odgajanju jednih te istih.
[/list]
Eto par reči za uvid