Rujan 06, 2025, 08:37:19 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Morski aquarij  (Posjeta: 1848 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dolphins

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Morski aquarij
« u: Veljača 12, 2007, 00:33:00 prijepodne »

Bog svima,

trebalo bi mi par korisnih savjeta u vezi ciscenja morskoga aquarija. Uglavnom radi se o aquariju kapaciteta 31m3. Kako nije dugo vremena odrzavan cijeli je zarastao u algu. Slijedeceg tjedna pocinjema sa ciscenjem kompletnoga sistem koje ce vjerovatno potrajati par dana.

Interesira me ima li kakva tekucina sa kojom mogu ukloniti algu? Naravno da cu cijeli sistem prije svega oprati i ostraniti sve sto mogu ali onda moram ocisiti i cijevi i filtere. Mislio sam kada sve to ocisitim i pustim fresko more da stavim neku kemiju par dana i ako je nesto ostalo od alge u sistemu da uklonim na taj nacin.

Hvala

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Morski aquarij
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2007, 09:23:00 prijepodne »
Većina kemije u morskim akvarijima je štetna za invertebrate...
No ipak, od AquaMedic AntiRed će uništit cijanobakterije, Salifert flatworm exit uspješno uništava planarije, a za zelenu algu još nisam vidio preparat!

Moj savjet je mehaničko čišćenje, te kasnije poboljšanje filtracije u smislu dobrog živog kamena iz Jadrana(pretpostavljam da je to jadranski morski), nabavka jaćeg skimmera, čišćenje pijeska, te na kraju izmjena mora.

pozdrav i sretno

Offline dolphins

• Novi član
  • *
Morski aquarij
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2007, 16:36:00 poslijepodne »

Naravno da ce morati ici mehanicko ciscenje. Samo me je interesiralo ako ima nesto poslije toga da ostatke alge unisti. Sistem je vec opremljen sa 6 carbonskih filtera,2 bio- filtera, UV-sterilizatorom, velikim skimmerom... Problem je sto nitko nije pazio na to mjesecima. Svako koliko carbon bi trbebao biti zamjenjen u filterima i da li ga je moguce ocistiti? Isto tako me intersira za perle ciscenje i svako koliko bi se treble mijenajti?

Offline morino

• Punopravni član
Morski aquarij
« Odgovori #3 u: Veljača 14, 2007, 19:45:00 poslijepodne »
31m3-31metara kubnih?

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Morski aquarij
« Odgovori #4 u: Veljača 14, 2007, 23:15:00 poslijepodne »
Dolphins... bio filteri su u morskoj odavno nepopularni... po meni bi bilo dobro napraviti jeftinie RDSB sisteme(pogledaj na forumu, već se o RDSBu razglabalo) i dodat jadranksi LR da bi biološka filtracija bila zadovoljena.
Obično su ti bio-filteri što se prodaju po dućanima samo izvori nitrata.
Veliki skimmeri su u fish only tankovima jako poželjni, ugljen je također potreban i dobar, samo da je prava marka u pitanju.

Ugljen se drži obično dok se ne "zapuni", to ovisi od marke do marke, može se testirat sa RO vodom dal pušta fosfate, a nemože se preprat pa ponovo koristit.

Što su perle?
Ako je to biološki materijal u filteru, onda ti savjetujem da ih ni ne koristiš. kao što sam rekao, odavno su nepopularne u morskoj akvaristici, i jedan obični jadranski pijesak postavljen na pravilan način će raditi bolju denitrifikaciju nego bio balls ili slično.
- po mom mišljenju naravno.

Offline Mislav1

• Punopravni član
Morski aquarij
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2007, 11:26:00 prijepodne »

Jel čistiš akvarij na suho ili voda mora ostati u njemu.

Ako je voda unutra, možeš ga mehanički čistiti koliko hoćeš, nije uputno ubacivati nikakve tekućine protiv algi ili nečega. Kako je Stina rekao cijeli akvarij treba novi setup kako bi alge prestale rasti.

Offline veseli

• Novi član
  • *
Morski aquarij
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2007, 11:14:00 prijepodne »

I ja sam radoznao da čujem nešto više o tom aquariju od 31m3. Tu iskustva malih aquarista (100-1000 litara) neće moći biti aplicirana na način da se samo poznati sistemi uvećaju - umnogostruče. Što točno trebaš očistiti i od čega?

veseli
Pozdrav,
veseli