Kolovoz 07, 2025, 01:17:24 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Q: Mala pomoc  (Posjeta: 1943 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline carlovgw

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Q: Mala pomoc
« u: Veljača 01, 2007, 00:31:00 prijepodne »

pozdrav

relativno sam novi u akvaristici doduse imam 60l akvarij vec godinu i pol, al sad se spremam na nekakvih 200l, pa bih zamolio za par savjeta:

posto ce sad litraza bit puno veca jel obavezno moram staviti vanjski filter (zbog cijene) ili moze unutarnji za pocetak i kojeg bi mi preporucili

dvoumim se oko aktivnog dna vidim da vecina stavlja sljunak a sta je sa aktivnim dnom ili necim za biljke zar nije bolje staviti i to?

i lampe ako mozete preporucit koje da stavim koliko sam vidio one stardandne s poklopcem nisu bas nesto

e sad ono najbitnije namjeravam zasaditi dosta biljaka dosta ih imam trenutno u starom akvariju pa cu ih preselit ali npr. anubias mi je jako veliki i ima one crne dlakave alge dali ce mi se zaraziti ostale ak to stavim ili ipak sve novo?

ribica nemam puno za sad osim par cistaca za dno alge i staklo 3 mala skalara i jednog velikog oko 13 cm zenku polagala je ikru ali ovi su pre mladi da oplode pa cu trebat jednog muskog.

i to je to uglavnom dosadna pocetnicka pitanja ali stvarno bi mi neka pomoc dobro dosla.

do sad sam koristio za izmjenu vode vodu iz bunara u koju sam samo stavio aquatan i voda je odlicna i za ribe i biljke jedino su se te alke nakotile

TNX

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2007, 01:15:00 prijepodne »

na forum!

pa bolje je vanjski filter, jer ti ne zauzima mjesto u akvariju! dobar je, a i dovoljan za ovu litražu tetra ex 700. za biljni akvarij ne treba tako jaka filtracija kao za ciklidni.

aktivno dno je uvjek poželjno stvait. imaš gotove smjese od tetre, sere i ostalih proizvođača. tetra complete substrate, initial sticks, možeš stavit vulkanit, čak i zemlju za cviječe. to nek ti netko iskusniji na tom području objasni, ja znam toliko za sad!

ako se radi o crnoj dlakavoj algi, ona če priječi na ostalo bilje, zato bolje stavit sve novo bilje u aq.

pazi kada uzimaš skalara, jer je teško razlikovat muškog od ženskog. kad su skroz odrasli i nekako! pokušaj se raspitat ako netko ima mužjaka, ali pouzdano da zna spol, tj. da se več mrijestio, pri čemu se 100% raspozna spol!

zašto ne sačekaš da ova 3 mala narastu?barem jedan od njih če sigurno biti mužjak. samo malo strpljenja. oni brzo rastu!

toliko od mene! pozdrav!

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2007, 11:30:00 prijepodne »

smedje dlakave alge se razvijaju kad nema dovoljno svjetla u aq ili nema dovoljno dobrog svjetla-stare lampe tako da ti je to krivac. mozes postojece biljke pustiti 10ak minuta u otopini hipermangana sto ce alge ubiti (ostat ce na liscu, bit se crvene boje i na kraju ce otpasti). makar novo je sigurnije

kupi vec gotovu podlogu lakse je a ipak ne tako skupo. inace shema sa obicnom zamljom za cvijece je da je stavis u vodu i svakodnevno vodu mjenjas nekih tjedan dana dok voda ne pocinje ostajati bistra ( pri tome se izlucuje neki za ribe otrovni kem spoj ali se ne sjecam koji )

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2007, 12:52:00 poslijepodne »
kad budeš selio biljke zaražene crnom algom algu odstrani domestosom i onda dobro properi biljke i tek onda u novi akvarij, za 200 litara ipak uzmi ex 900 filter vanjski, za 200 litara će ti biti dovoljno 3 x 20w lampe znači cca 60 w tj najmanje 60w na tu litražu ja na 150 litara imam 40w i zadovoljan sam.. za podlogu ti je najbolje staviti hranjivo podlogu za biljke a onda šljunak
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline carlovgw

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2007, 23:15:00 poslijepodne »

Hvala svima na odgovorima uskoro idem radit setup pa se jos javim najvjerojatnije sa novim pitanjima