Srpanj 11, 2025, 14:59:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: co2 i korisne bakterije  (Posjeta: 2159 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veljo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
co2 i korisne bakterije
« u: Siječanj 06, 2007, 16:33:00 poslijepodne »
Stavio sam  izlaz iz co2 reaktora na ulaz fluvala 104 tako da se bolje otopi dok prođe kroz cijeli filter, sad me interesira dali je to već neko isprobao i kakav je učinak na bakterije u filteru, akvarij je112l i oko 20 mjehurića co2 u minuti.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #1 u: Siječanj 06, 2007, 17:16:00 poslijepodne »
Nema ucinka na bakterije u filteru jedino sto ce te zivcirati je da filter izbacuje vece kolicine CO2 i tako proizvodi buku, znaci nema potpunog otapanja CO2

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #2 u: Siječanj 06, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
e sad...

nabavio sam co2 bocu neki dan i od tada se igram i pokusavam dobiti optimalni nivo co2 i kisika, kako bi i ribe i biljke bile zadovoljne. Posto je diffusor onaj mali stakleni profesionalni, količina co2 koji otopi je uistinu impresivna tako da mi je to problem pošto je akvarij samo 54l.

I od jučer mi se prvi puta u mojoj povijesti drzanja akvarija zamutila voda. Kako su stradale bakterije nisam siguran, ali je jedini parametar koji je mijenjan u zadnjih tjedan dana taj sto sam dodao co2 bocu. (> co2)

Da li je netko pametan i ima ideju da li su ove dvije stvari povezane?

ZG,Vrapče

Offline Karlo

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #3 u: Siječanj 06, 2007, 18:40:00 poslijepodne »
A kako su se ribe ponasale?

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2007, 18:51:00 poslijepodne »
e pa hvatale su zrak, pa sam kao sto sam i rekao trazio neku optimalnu sredinu co2 i mreskanja povrsine, tako da ima oko 30-40 ppma(pretpostavljam) co2 u vodi , ali i kisika. RIbe su ok( jedna kozica je riknula) ali mi se voda zamutila sto bi znacilo da su bakterije zbananirane...
ZG,Vrapče

Offline Karlo

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2007, 21:59:00 poslijepodne »
Ja sam nedavno dobio zelenu koncastu algu i pojacao sam CO2 da je unistim, postepeno sam pojacavao do 6 mjehurica u sekundi sve dok se ribe nisu pocele dizat na povrsinu, a onda bi smanjio i tako 10ak dana. Voda je bistra ko suza, a alge nema.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #6 u: Siječanj 07, 2007, 10:45:00 prijepodne »

Citat: veljo
Stavio sam  izlaz iz co2 reaktora na ulaz fluvala 104 tako da se bolje otopi dok prođe kroz cijeli filter, sad me interesira dali je to već neko isprobao i kakav je učinak na bakterije u filteru, akvarij je112l i oko 20 mjehurića co2 u minuti.

Ljudi vani to rade več duže vrijeme. Iaskustva drugih su sljedeča: CO2 se rastapa u vodi odlično (jedan od boljih sistema) jedino povrat vode mora biti pod vodom (logično   ). Donekle se smanjuje vijek trajanja filtera, zapravo njegovih gumenih dijelova jer je povečana kiselost u filteru.
Nekima filteri zbog tih mjehuriča stvaraju buku ali ne uvijek.
Oko tog kako to djeluje na bakterije u filteru mišljenja su različita ali prevladava da im ne šteti previše.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #7 u: Siječanj 07, 2007, 10:53:00 prijepodne »

Citat: Krajten
e sad...nabavio sam co2 bocu neki dan i od tada se igram i pokusavam dobiti optimalni nivo co2 i kisika, kako bi i ribe i biljke bile zadovoljne. Posto je diffusor onaj mali stakleni profesionalni, količina co2 koji otopi je uistinu impresivna tako da mi je to problem pošto je akvarij samo 54l.I od jučer mi se prvi puta u mojoj povijesti drzanja akvarija zamutila voda. Kako su stradale bakterije nisam siguran, ali je jedini parametar koji je mijenjan u zadnjih tjedan dana taj sto sam dodao co2 bocu. (> co2)Da li je netko pametan i ima ideju da li su ove dvije stvari povezane?

Najvjerojatnije:
Zamučenje u tvom akvariju nema nikakve veze s CO2 iz boce i nije posljedica odumiranja mikroorganizama nego povečanja njihovog broja.
Pretpostavljam da se dogodilo slijedeče:
Koristiš iste cijevčice za CO2 koje si koristio i na DIY sistemu, one nisu sterilne (unutra ima od kvasaca do kojekakvih bakterija) i povečani pritisak (CO2 iz boce) ih je izbacio iz cijevi u vodu i tu ti sad rade probleme   , zamučuju vodu i žderu kisik ribama i bilju.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #8 u: Siječanj 07, 2007, 16:36:00 poslijepodne »
ajd mi sad reci sto da napravim glede toga...ALi da si car akvaristike to priznajem, jer kad sad pogledam i razmislim, mislim da si definitivno u pravu...

Pretpostavljam, neka vec promijena vode...?

ZG,Vrapče

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #9 u: Siječanj 07, 2007, 19:34:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
ajd mi sad reci sto da napravim glede toga...ALi da si car akvaristike to priznajem, jer kad sad pogledam i razmislim, mislim da si definitivno u pravu...

Pretpostavljam, neka vec promijena vode...?

Meni kad je onaj tvoj rasprsivac zastekao i ispucao odredenu kolicinu kvasca i vode je uz djelomicnu izmjenu vode trebalo jos par dana da se razbistri.

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #10 u: Siječanj 07, 2007, 19:44:00 poslijepodne »
da ali ja imam bocu , nema kvasca...

ZG,Vrapče

Offline Feather

• Punopravni član
  • **
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2007, 18:11:00 poslijepodne »
meni se sad upravo dogodilo isto srnje
kupio sam caymana 60 i u njemu dobio one 2 kapsule za bolji razmn. bakterija i
ubacio sam ih u filter kako pise, te za 2h voda mi se skroz razmutila i sve ribe su
pocele udisati zrak sa povrsine.
Sad sam samo promijeno trecinu vode i sad je sve uredu,jedino sto su mi 2 ribe crkle, ali sta ces.

Pero
Sisak/Caprag/Hr.

Offline jakobinac

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2007, 13:25:00 poslijepodne »

Evo ja ću napisat svoje razmišljanje o ovome pa neka Tuljan iostali stručni kadar daju svoj osvrt (da li je slijedeći scenarij moguć):

Voda pri određenoj temperaturi može u sebi otopiti određenu količinu plinova. Dakle logično je da povečanjem koncentracije CO2 smanjuje se količina kisika u akv. vodi. Zbog toga ribe odlaze na površinu po zrak. Isto tako aerobnim bakterijama nedostaje kisika pa crkavaju. Evo meni je najlogičnije da je glavni problem u ovome iako ima smisla i ona Tuljanova sa cijevima, ali mislim da je manje vjerojatna.

P.S. Tuljane kako je završila priča s UV zaštitom na lampama?
Split, Hrvatska

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2007, 13:43:00 poslijepodne »

Citat: Feather
ubacio sam ih u filter kako pise, te za 2h voda mi se skroz razmutila i sve ribe su
Sad sam samo promijeno trecinu vode i sad je sve uredu,jedino sto su mi 2 ribe crkle, ali sta ces.

Voda bi se razbistrila i bez tih tableta posto nema sanse da se unutar dva sata dovoljno razmnoze i " pozderu " visak otpada u vodi.
Edited by: AndrejX

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #14 u: Siječanj 13, 2007, 21:55:00 poslijepodne »
Kod mene je slucaj bio defnitivno vezan uz co2 koji je potjerao naslage kvasca sa crijeva. Zbog toga su se razmnozile bakterije koje nebi trebale i koje trose kisik ribama. Nakom tjedan dana situacija se nije popravila pa sam danas spojio uv lampu, sutra cemo vidjeti rezultate...nadajmo se da ce biti dobri...
ZG,Vrapče

Offline Feather

• Punopravni član
  • **
co2 i korisne bakterije
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2007, 09:42:00 prijepodne »

Citat: AndrejX

Citat: Feather

Voda bi se razbistrila i bez tih tableta posto nema sanse da se unutar dva sata dovoljno razmnoze i " pozderu " visak otpada u vodi.

ali morao sam promijeniti zbog riba, nisam promijenio cijelu vec samo trecinu,tak da je sigurno ostalo nesto bakterija
Pero
Sisak/Caprag/Hr.