Kolovoz 07, 2025, 01:10:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ajmo skroz ispočetka, ha?  (Posjeta: 14480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tonza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ajmo skroz ispočetka, ha?
« Odgovori #75 u: Siječanj 03, 2007, 09:40:00 prijepodne »
Eto mene nakon Božićnog i Novogodišnjeg odmora.
Prvo svima sve najbolje povodom blagdana (koji su prošli, ali nema veze...), a onda se odmah bacam na pitanja.

Dakle, iako je već prošlo više od mjesec dana, moj akvarij je još uvijek bez ribica, razlog mf PH.

Dakle, kupio ja tester za PH vode. I naravno PH ne da mi je visok nego mi je ultra visok, po boji najviši valjda što može biti.

Kupio ja onda i PH -, i ubacim ja to u vodicu, te 2-3 dana PH bude kako spada, a onda ko lud opet na 7.5...
E sada, u vodi imam jednu lozu, kao što se vidi na slici, te jedan kamen. Zar on toliko podiže ph vode???
Ako maknem kamen bojim se da će loza snizit ph, pa ga onda trebam dizat...
Pa je sada glavno pitanje:

Što da radim, što, što?
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #76 u: Siječanj 03, 2007, 19:01:00 poslijepodne »
Ovako: šta se tiče ph od 7.5 on nije visok ako češ držati živorotke npr moli, gupi oni mogu i vole malo tvrđu vodu. Tako da šta se živorotki tiče možeš slobodno počet stavljat po malo ribice. Ako češ npr neke tetrice e, one nebi baš bile sretne na taj ph njima treba malo smekšati vodu. Vodu možeš smekšati TRESETOM kojeg imaš u svakom zooshopu. Njega staviš u jednu žensku malko deblju čistu najlon pazi najlon čarapu. A koliko treseta: ne puno jer češ naglo smekšat vodu pa opet sranje. A koliko onda? toliko otprilike pa jedno 2 šake recimo i zavezat čarapu i stavit u filter. Nakon nekoliko dana pa jedno cca 4 dana izmjeri ph i ako bude onoliko koliko smatraš da treba ovisi koje ribe onda više ne stavljaš. Ako je opet visok onda dodašjoš cca 1 šaku pa oet čekaš jedno cca 4 dana pa izmjeriš. Znači postepeno stavljat ne trtpat odjednom. šta se tiče kamena voda more bit tvrda ako je kamen vapnenast. Jesi siguran da ne sadrži vapnenac tj jesi li ga testirao na vapnenac? A Kamen ima ljdi koji ga imaju i koji nemaju. Uglavnom stavlja se da se bakterijice imaju di nastanit i da može se i koja biljka vezat za njega i kao eto ukras. Tako da kamne nije ono uvjet da MORA se imat inače ode sve u materinu. Loza nemože tako snizit ph jako niti ga dignut. Loza može nešto malo snizit ph ali ne tako da ga spust majko mila ma kakvi. Onda bi svi mi rješavali sve sa kamenjem i lozom. Nebi stavljali treset ili destiliranu vodu. Osobno destiliranu nikadnisam stavljala i sve sam riješila tresetom. A onaj ph ne kupuj to je bačena para on sam trenutn rješava stvar. Ako trebaš ph snizit na par sati ali samo par sati onda ti je rješenje ta ph tekučina. No poslje opet na staro tak da to zaboravi.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #77 u: Siječanj 04, 2007, 08:14:00 prijepodne »
Jutro.

Hvala dudo, samo mi nešto nije jasno...

Dakle s obzirom da mislim uzet neko jato, vjerojatno tetrica, moram uzet taj TRESET, ali mi nije jasno, dal to ide umjesto spužvice u filter ili nekako sa spužvicom?
Nisam baš siguran da bi mi stalo pored spužvice pa mi neka moja logika (koja je u biti čudna) govori da moram spužvicu maknuti. Sad dal sam u pravu, molim te duda potvrdi.

A drugo pitanje jest, dal to onda bude u filteru 4 dana pa maknem ili kada postignem ph koji odgovara mojim budućim cimerima i cimericama ostavljam tu količinu u filteru.

Ja doma imam 2 filtera, ali jedan mi nije u funkciji, koliko je pametno da ostavim ovaj filter, a u onom drugom maknem spužvicu, i stavim taj TRESET??

Eto valjda ako sam dobro skužio pa molim da mi netko samo veli dal sam to ok skužio.
<><  
 ><> <><

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #78 u: Siječanj 04, 2007, 08:30:00 prijepodne »
Jutro.

Hvala dudo, samo mi nešto nije jasno...

Dakle s obzirom da mislim uzet neko jato, vjerojatno tetrica, moram uzet taj TRESET, ali mi nije jasno, dal to ide umjesto spužvice u filter ili nekako sa spužvicom?
Nisam baš siguran da bi mi stalo pored spužvice pa mi neka moja logika (koja je u biti čudna) govori da moram spužvicu maknuti. Sad dal sam u pravu, molim te duda potvrdi.

A drugo pitanje jest, dal to onda bude u filteru 4 dana pa maknem ili kada postignem ph koji odgovara mojim budućim cimerima i cimericama ostavljam tu količinu u filteru.

Ja doma imam 2 filtera, ali jedan mi nije u funkciji, koliko je pametno da ostavim ovaj filter, a u onom drugom maknem spužvicu, i stavim taj TRESET??

Eto valjda ako sam dobro skužio pa molim da mi netko samo veli dal sam to ok skužio.
<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Siječanj 04, 2007, 09:55:00 prijepodne »

Dobro jutro i tebi želim!

Treset staviš kako rekoh u žensku najlon čarapu malo deblju da čarapa ne pukne čim staviš. i stavljaš postepeno kako rekoh več sam opisala jedno cca 2 šake i zavežeš. Kod mene je posloženo ovako dole na dno je spužva, potom jedna najlon čarapica u kojoj je odstranjivač amonijaka, i na tu čarapu još jedna najlon čarapa u kojo je treset i na vrh gore jedna vatica prek svega tog. Ima kupit i one keramičke kugle koje se stave istu u filter da sebakterije množe ali ja nemam mjesta za to nikako.

Treset ja mjenjam pa cca negdje svaka 3 mjeseca znači izvadiš van ga iz čarape baciš malo opereš najlonku i nanovo staviš treset. On nije ono da ga držiš koji tjedan, mjesec i nikad više da zauvijek riješi problem. Znači mjenja se jer nakon nekon određenog vremena da tak velim oslabi i treba novi stavit. Samo dodavaj svakih 4 dana otprilike ali po malo da nebi jako zakiselio vodu i ph pao totalus. Šta si ono drugo pitao?

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Siječanj 04, 2007, 10:08:00 prijepodne »

Kako misliš držat tetre one naravno vole mekšu i kiseliju vodu. I kako imaš 2 filtera možeš i kombinirati. Ako ti nestane ovako nagurano kao kod meneonda kombiniraj. U moj više ni igla ne stane. U jedan stavi treseta ponavljam samo u manjim količinama i ne svaki dan. A u drugi pusti onda samo spužvu nemoj da budu oba bez spužve i mogao bi u taj koji ima samo spužvu da staviš ako može malo bar keramičkih onih valjčića da se bakterije množe. Od sere imaš nisu uopče puno. I to ne bacaš, nego kad se ta keramika onak malo više uprlja izvadiš i malo je opereš i nazad u filter. Ako stane, ako ne a ništa onda.

Offline tonza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #81 u: Siječanj 04, 2007, 10:33:00 prijepodne »
eeee..vidim da si skužila pitanje.

Super, onda će ribice pričekati još 10-tak dana, dok ne stigne plaća....pa da se to još kupi i namontira.

Trebao sam prvo pitat onda kupovati...

Spustiti ću ja taj PH pa makar to bilo zadnje što ću učiniti u životu!

<><  
 ><> <><

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Siječanj 04, 2007, 10:39:00 prijepodne »
Samo spuštaj ali pametno spuštaj. Ne brzaj da nebi bilo belaja. Ja imam svjetleče tetre kupila ih. Meni je ph neutral 7 i to ti je ok. Nema potrebe da bude niži. Vidim da im je ok, jedu, i normalno se ponašaju, normalno plivaju. Nisam primjetila ništa čudno, alarmantno. Meni su tetrice i par gupića stalno mi je 7 neutral i to je super za večinu ag ribica.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Siječanj 04, 2007, 10:43:00 prijepodne »
Ako ti stanu oni sera valjčići bilo bi ok. Samo velim opereš kad se ono dosta zaprljaju jer nije dobro često prat ni valjičiće, ni spužvu, ni filter. Time pobiješ bakterijice. Tako da nema potrebe ništa često prati. A pogotovo kad je novi ag. I nikad to prat u toploj vodi. Spužvu uvjek malo oplahnut u ag vodi i onda promjenit dio vode u ag.