Kolovoz 08, 2025, 13:39:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: čudno ponašanje  (Posjeta: 1961 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zlatkica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
čudno ponašanje
« u: Prosinac 13, 2006, 15:57:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Ovako...u mom akvariju-3 karasa...jedna velika(oko 10 cm) i dva manja(5-6 cm). Ovi manji stigli prije 5 dana. I sad ja u više navrata vidim tog jednog malca kako se trlja od veliku ribu(onako glavicom oko njenog trbuha i repa). Nije ništa nasilno,nemam dojam da njoj to smeta...više kao da se maze. Malo proba i oko druge manje,al brzo odustane...a veliku zna tako proganjat po pola sata.
Ima li netko iskusan tko mi može reči šta oni to rade? I da li karasi to i inače rade ili imam malog čudaka?

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
čudno ponašanje
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2006, 18:27:00 poslijepodne »
ako se trlja sa škrgama, možda je bubani, mogo bi imati parazite, daj probaj opisati kao to trljanje izgleda....
tomislavc

Offline zlatkica

• Punopravni član
čudno ponašanje
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2006, 19:23:00 poslijepodne »
Ne baš sa škrgama...više sa ustima,licem i čelom,i to nekako nježno...nemam dojam da ga nešto svrbi...baš izgleda kao da se mazi. I trlja se samo od ribicu...ne radi to po biljkama i šljunku...kamenja nemam.
Uopče ne djeluje bolesno,nema nikakvih promjena na sebi,dobro papa i u dućanu je bio skoro pa najživahnija riba u akvariju...i dalje je takav.
Meni je to izgledalo simpatićno..mislila sam da je to neka njihova komunikacija...baš tako izgleda. Mada mi je bilo čudno zašto se samo on tak ponaša...a sad sam već dobro zabrinuta...
Kak da skužim jesu li paraziti kad je riba sasvim ok?

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
čudno ponašanje
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2006, 21:01:00 poslijepodne »
Mislim da je to normalno kod zlatnih....vidio sam takvo ponašanje
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline duda

• Punopravni član
čudno ponašanje
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2006, 21:16:00 poslijepodne »

Škrge jesu li crvenkaste, dali je škrga koja zatvotena tj ima li šta malo čudno po škrgama? prati malo dali se češe? Kažeš da ti ne djeluje da se češe no prouči ti ipak. Možda je to sve ok i nadam se da je lažna uzbuna.

Offline botia

• Punopravni član
  • **
čudno ponašanje
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2006, 23:31:00 poslijepodne »
ja ti svoje crvene ribice tj ribetine jer imaju 25 cm,godinama držim u ribnjaku i to često rade.Takvo ponašanje je kod njih normalno!!.ribu promatraj,ako nema kakvih promjena po tijelu onda se ne zamaraj previše.
pero

Offline sigy

• Punopravni član
  • **
čudno ponašanje
« Odgovori #6 u: Prosinac 14, 2006, 00:03:00 prijepodne »
To je normalno ... i moje se tako ponasaju :)
moje znaju biti i nasilnije :))

Osijek

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
čudno ponašanje
« Odgovori #7 u: Prosinac 14, 2006, 08:18:00 prijepodne »

zlatkica nemaš ama baš nikakve razloge za brigu,takova je pojava,ponašanje česta i kod razvijenijih oblika (ljudi)životinja,u kontekstu produljivanja vrste tj,razmnožavanja.Radnja bi se mogla nazvati kao udvaranje,ples dvaju riba a po opisanome veča riba vjerovatno je ženka kojoj mali pubertetlija nije mogao odoljeti i sad vođen hormonima ima na umu samo jedno ,ako imaš sve adekvatne uvjete od habitanta do adultnih riba mogla bi jako brzo postati baka.Sretno

Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline drava

• Punopravni član
  • **
čudno ponašanje
« Odgovori #8 u: Prosinac 14, 2006, 11:46:00 prijepodne »

Opet nalazim post s "karasima"! Ljudi zlatne ribice nisu karasi, porodica da ali ne karas, jednoje ukrasna zlatna ribica a drugo karas (lovim ribe već 20 g. pa valjda znam kaj je karas)

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
čudno ponašanje
« Odgovori #9 u: Prosinac 14, 2006, 17:44:00 poslijepodne »

Carassius carassius je riba koja zaštičena pa i rečeno jako rjetka potisnuta od alohnih(uvezenih)riba,i sklona mješanju s timvrstama s obzirom da sve one pripadaju istoj porodici šarankama...daleko od toga da ne sumljam u tvoje pecačke sposobnosti ali u trgovinskom smislu kao naziv artikla karas se krije po pseudonimom zlatna riba tj,nekakovi hibridni oblik zlatne ribice koja imaslične fizičke značajke (oblik tijela,pa i boju)kao karas...i to je to..ukratko...
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline zlatkica

• Punopravni član
čudno ponašanje
« Odgovori #10 u: Prosinac 14, 2006, 19:45:00 poslijepodne »
Hvala svima...mislim da ipak nema razloga za brigu...mali je kao avion.
Jedino što kaže kolega Bear Bull...da se jedno jutro ne probudim a u akvariju par stotina malih ribica ....

Offline zlatkica

• Punopravni član
čudno ponašanje
« Odgovori #11 u: Prosinac 14, 2006, 21:00:00 poslijepodne »
Da,i glede "karasa"...ispričavam se ako sam krivo nazvala ribu...ali to je naziv pod kojim se prodaju,kao što reče Bear bull...
Zanima me...nije li zlatna ribica opčenit naziv za hladnovodne zlatne(npr..lavlje glave,lepezarice)? Tako nešto sam čula. A sve one koliko mi se čini nose i latinsko ime carassius...
I koji je onda pravi naziv za ove moje,što se prodaju pod karas?

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
čudno ponašanje
« Odgovori #12 u: Prosinac 15, 2006, 09:36:00 prijepodne »

Pa dobro baš "par stotina malih ribica".S time da sam naveo uz malo više,rada predanosti te uvjeta koje zahtjeva stanište da bi se iz postoječe oplođene(naravno)ikre nakon inkubacije izlegle ličinke.(1 stadij)ribe.

Carassius auratus tj zlatna ribica je najosnovniji(najjednostavniji) oblik,mada dugogodišnjom selekcijom,inžinjeringom,fanatizmom,maštovitosti ljudi dobiveni su njeni hibridni oblici koje danas poznajemo kao lavlje glave,perle,crvene kape,teleskope...itd,itd...

Offline zlatkica

• Punopravni član
čudno ponašanje
« Odgovori #13 u: Prosinac 15, 2006, 19:51:00 poslijepodne »
Ovo sa stotinu ribica bješe šala...nažalost nemam nikakve uvjete za podmladak... Ali možda jednom...nikad se ne zna.
U svakom slučaju hvala na odgovoru...drago mi je da su ove moje najjednostavniji oblik(čitaj prirodan) i znam da se mnogi sa mnom neće složiti al meni su ujedno i najljepši oblik zlatica...A pogotovo sad kad znam da su orginali .
I još jedno pitanjce...da li je njihova raznobojnost isto rezultat nečije "maštovitosti"?

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
čudno ponašanje
« Odgovori #14 u: Prosinac 16, 2006, 08:57:00 prijepodne »

Svaka riba ima genetsku određenost za boju.Mada "rezultatom maštovitosti"na današnjem tržištu mogu se nači ama baš svakakovi primjerci i s ama baš svim spektrama boja...a vrateči se u povjest od carassius auratus gibelio-tj,babuškaselektionirani oblici te podvrste su zlatne ribe carassius auratus auratus...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
čudno ponašanje
« Odgovori #15 u: Prosinac 17, 2006, 17:33:00 poslijepodne »

off topic:

pogledajte u oglasima, ako ima među vama nekog tko bi spasio jednu zlaticu od eutanazije
u oblacima