Kolovoz 03, 2025, 21:10:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ribe iz jaruna  (Posjeta: 9135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blur

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
ribe iz jaruna
« u: Prosinac 09, 2006, 20:38:00 poslijepodne »

Ovo ljeto kad smi bili na pecanju na jarunu klinci su ulovili masu malih ribica. Svaki po 7-8 komada.

I tako smo mi tih 20-ak ribica donijeli doma i šta ćemo s njima, stavili smo ih u akvarij koji je ionako bio prazan (zlatne ribice uginule odavno).

Ribe su sve to izdržale i evo sad već mjesecima imamo brdo jarunskih ribica u akvariju.

Ne znam točno koje su to ribice, na jarunu ih zovu japanci i mali somići, cverglići.

Mislio sam vau, kako se te ribe dobro drže u akvariju a uopće nisu akvarijske, a onda sam načuo da ti japanci nisu autohtona jarunska riba nego su ih ljudi bacili u jarun baš iz akvarija.

Je li to istina? Kak se zovu te ribe, imaju zelenkaste točkice po sebi i crnu pjegu sa svake strane.

Zagreb / Britanac

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
ribe iz jaruna
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2006, 21:28:00 poslijepodne »

Kolega Blur,

Ribice koje zovu japanci zapravo su Sunčanice-naški,lijepih boja, žive u plićama, svih naših voda,kako tekućih tako i stajaćica.Često ih ribiči koriste kao mamac, za štuke, a najviše vole male crvene gliste.Ovo o hranjenju odnosi se i na somiće ( zapravo američki som- po domaće "cvergl"), koje ste vjerovatno sa klincima uspjeli uhvatiti u mrežicu,kraj nekog busena trave u pličaku.

Obzirom da ne postoji veliki interes za "domaćim ribicama" koje su nam dostupne, otuda i malo iskustva sa njima u akvarista.Naravno sve su hladnovodne, a jedno specifično iskustvo postoji i držanju upravo tzv.patuljasti som,američki som, "cvergl"). Svojedobno je jedna slastičarnica na Tržnici Volovčica, imala jednog somića u kugli i čini mi se da je doživio 14 godina??????

Mislim da će biti dobro, ako Vam se jave kolege koji imaju vrtne ribnjake, jer će svakako znati više o njihovom ponašanju, u takvom okruženju, a vjerujem da oni imaju obje vrste koje spominjete.

Nadam se da ćete uspjeti zadržati ribice, jer ipak su oni dječja radost i "ulov"!!!!

Lijepi pozdrav!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline Akvarista

• Punopravni član
ribe iz jaruna
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2006, 09:19:00 prijepodne »
mislim da se još zovu sunčanice ili japanci to je vrsta grgeča, valjda ste ih uhvatili u ljeto jer se tada mrijeste u plićaku gdje jedan od roditelja ćuva ikru a ovo drugo je cvergl vrsta soma koja je uvezena iz Amerike može satima biti bez vode, a da i dalje ostane živ proždrljiv je i lako se hvata cvergl radi velike štete jer tamani ikru i mlađ drugih riba

Offline madmax333

• Punopravni član
ribe iz jaruna
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2006, 16:58:00 poslijepodne »
ja sma mislio kupiti par somića (patuljastih) u belugu. zapeli su mi za oko. i baš bi fora bilo.
ribar

Offline drava

• Punopravni član
  • **
ribe iz jaruna
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2006, 07:24:00 prijepodne »

Patuljasti som ti naraste do 30-35 cm i 3/4 kg težine! U akvariju sigurno ne, ali na nekih 20 dkg računaj u dogledno vrijeme, zato oprez!

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
ribe iz jaruna
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2006, 09:42:00 prijepodne »

Ja sam držao Am. Somiće skoro 2 godine,jako su izdržljivi i interesantni,pojest će sve našto nalete gubicom(ako je organskog porijekla),kvaliteta vode:blato ali doslovno,hrana:sve,u ovo doba oni prestaju jesti i dosta smršave te su dosta neaktivni to je normalna reakcija no ako ćeš ih duže imati i aqu onda će se i oni prilagoditi pa će sljedeću godinu biti aktivniji.Ima bodlje sa svake strane koje kad te ubodu peku ko vrag.Inaće nemaju prirodnog neprijatelja jer su oni neprijatelji svima oko sebe.Hvataju se jednostavno , uletiš u baru s kantom i muneš po blatu i voala hrpa malih đavlova.

Uh jesam se raspisao,to je zato što sam bio jako očaran ribom koju nemožeš ničim ubiti ako je u vodi.Čak je moj stari uhvatio jednog koji je bio malo manji od kile i zamotali smo ga u mokru krpu te stavili u frižider na 5 stupnjeva,drugo jutro smo ga bacili u kadu da ga očistimo i nećete vjerovati oporavio se i proplivao,nakon toga smo ga vratili nazad u ribnjak.

E sad je dosta
125lit-sea aqua rock,Vision 450lit - Softy Reef,Trigon 190 - živorotke

Offline Akvarista

• Punopravni član
ribe iz jaruna
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2006, 18:05:00 poslijepodne »
to je onda bio kapitalac od cvergla

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
ribe iz jaruna
« Odgovori #7 u: Prosinac 13, 2006, 18:21:00 poslijepodne »
HAHAHHAHA
sve je to divno i krasno, ali nemojte nikada ribi iz jaruna unijeti u uhodani akvarij, jer če na kraju ostati samo on_ cvergl- A sad bu netko pitao- a zakaj je to tak?
Zato kaj si budete zarazili ribe koje-kakvim parazitima.
Napravio sam ja tu budalaštinu koja me je koštala oko 1000-2000 kuna lijekova i na kraju bezuspiješnog liječenja ribljeg fonda- sve mi je pokrepalo pa čak i cvergli.
Išao sam sa Skalarina na Institut Ruđer Bošković u centar za istraživanje mora, jedna doktorica mi je rekla da sam puni parazite, Skalar je imao mutno-bijele zijenice, postao je slijep i na kraju je uginuo.

Ljudi nemojte ubijati nedužne ribe samo zato kaj vam se sviđaju mali brkati iz baruštine- Jaruna.

Ribe it zoo shopa su za akvarije a ribe iz jaruna za jarun

tomislavc

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
ribe iz jaruna
« Odgovori #8 u: Prosinac 14, 2006, 08:33:00 prijepodne »

Sunčanica-lepomis gibousis

Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
ribe iz jaruna
« Odgovori #9 u: Prosinac 14, 2006, 08:41:00 prijepodne »
Iako se u zadnje vrijeme mnogo piše o tome(mnogo znans.radova)u našima vodama je najzastupljeniji A.melas dok A.nebulosus je ograničen na neka staništa...
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline Kova

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
ribe iz jaruna
« Odgovori #10 u: Prosinac 14, 2006, 11:03:00 prijepodne »
U Osijeku mi pecaroši ovo gore zovemo karas, i u Zimskoj luci tih govana ima na tone za upecati, dok ovo dolje liči na pastata, također na staroj Dravi u Bilju više nego previše ih ima :)

ps. kum mi ih je davno držao sa babuškama i mini šaranima u akvariju od 100 litara, i da nije bilo rata vjerovatno bi ih još imao :D

Offline drava

• Punopravni član
  • **
ribe iz jaruna
« Odgovori #11 u: Prosinac 14, 2006, 11:40:00 prijepodne »

Za Kovu: ti ili nisi normalan ili imaš 7-8 godina. Karas je autohtona vrsta ribe u našim vodama koja nažalost izumire (zbog babuške i sličnih eksperimenata), a sunčanica s njom nema ni jedne dodirne točke (osim kaj je riba), zato molim oprez prije posta

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
ribe iz jaruna
« Odgovori #12 u: Prosinac 14, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
da fakat.. totalno drukcija grupacija i porodivca.. suncanica je porodica grgecki.. ovo je ciprinid.. mislimstvarno.. karas.. blah.. stogod.. no uglavnom.. mislim da je suncanica nek averzija americkih ciklida.. ba rmi lici ciklidu.. grgec mi je prelijep da bi g ausporedjivao sa suncanicom.. u svakom slucaju.. i cvergli i suncanice.. korov kojeg treba iskorijenit....ili svest na minimalnu mjeru... ili iskorijenit.. ionako im nije mjesto u europi.-...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline drava

• Punopravni član
  • **
ribe iz jaruna
« Odgovori #13 u: Prosinac 15, 2006, 08:17:00 prijepodne »

bravo za post Childe!

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
ribe iz jaruna
« Odgovori #14 u: Prosinac 15, 2006, 10:01:00 prijepodne »

Sunčanica nema veze s ciklidima spada u porodicu Centrahidae(sunčane ribe),jedino pripadaju istom rodu Perciformes(grgečke).Ima još tu malih napomena i u svezi grgeča ali s obzirom na tematiku postova to je zasad nebitno.Jedino što se slažem s nekima da takove /alohtne/uvezene vrste zbog svoje snalažljivosti i predispozicija okupirali(prirodno ili ljudskom rukom)skoro svako stanište a to ako ne za sada možda u ranijoj budučnosti zadaje cijeli niz problema za naše autoktone pripadnike ribljega svijeta.