Srpanj 15, 2025, 13:24:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa gupijima i platama  (Posjeta: 2954 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mithras

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problem sa gupijima i platama
« u: Studeni 11, 2006, 23:52:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!

Prvo, početnik sam u akvaristici (manje od godinu dana), pa vjerovatno pravim gomilu grešaka, iako se trudim da pročitam sve što mogu o svemu i da uradim sve kako treba.Jedna stvar mi se desila već nekoliko puta i nigdje nisam uspjela naći odgovor.

S vremena na vrijeme nekoj gupi ili plati jednostavno počne nestajati stomak, poslije nekog vremena kao da se iskrive leđa(posebno kod gupija) i ugine. Da, 'nestajanje stomaka' glupo zvuči, ali ne znam kako drugačije to da nazovem. Izgleda kao da se postepeno uvlači (što se posebno vidi kod plata), postane ravan, pa uvučen prema unutra.

Znam da nedostatak hrane nije problem (po broju puževa koji se stalno množe čak mislim da ih previše hranim).Imam i nekoliko malih gupija i plata koji rastu i čine se ok, dosta biljaka, filter koji dobro radi, redovno mijenjam vodu, uvijek je čista... Nema nikakvih drugih znakova - fleka, gubljenja peraja ili repa,promjena boje...

Ako neko ima ideju... Unaprijed hvala!

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2006, 23:55:00 poslijepodne »
Pokušaj s dodavanjem kuhinjske soli (jedna čajna žlica na 50L vode)
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline mithras

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2006, 23:59:00 poslijepodne »
Uvijek dodajem so poslije mijenjanja vode zbog preventive. I svaki put se pitamda li treba između minjenjanja vode ponekad dodati malo, ne vjerujem da filter to pročisti, ali eto... Početnik, pa mi je uvijek masa pitanja u glavi.

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2006, 00:17:00 prijepodne »

Hm koliko je pitanja toliko može biti i razloga...

Jedan može biti pretvrda voda, to možeš riješiti ubacivanjem mangrovine (drvo mangrova, mopan...) koji nađeš u svm pet shopovima, on ti smanjuje tvrdoću i blago kiseli vodu.

U svakom slučaju saznaj parametre vode koju koristiš za punjenje akvarija i to ponajprije pH vrijednost, tvrdoću.

Drugi razlog može biti aktivni ugljen u filteru koji ponekad diže razinu fosfata u vodi. Za gupije i platije odnosno sve živorotke najbolje koristiti spužvani filter na zrak u koji se naseli nitro bakterija sama po sebi i sve je ok.

Treći razlog mogu biti teški metali u vodi a rješavaš ga recimo sa preparatom SERA "aquatan"
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2006, 07:19:00 prijepodne »
Meni se je prije nekoliko tjedana to isto desilo sa nekoliko guppya, na sreću je prestalo (dodao sam soli pa je i to vjerovatno imalo utjecaja za prestanak).

Za guppye nije potrebna previše meka i kisela voda, a bakterije se nasele i u sve druge filtere (pa čak i više nego u spužvasti filter).

Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2006, 10:54:00 prijepodne »
meni su oboljevali često kad sam imala aktivni ugljen u filteru. Svaka 2 mjeseca sam stavljala drugi. nakot propitivanja dalo može od tog mnogi su mi rekli da mogu oboljevati i to su mi rekli neke kolege sa folruma. Savjetovali da maknem ugljen šta sam učinila. Dodala malo treseta u filter ph mi je 7 već više od godinu dana znači neutral koji po meni najbolji za večinu riba. Jednom mjesečno ubacim tekuće vitamine i svakih 15 dana tabletu vitaminsku. Nemoj im davat stalno suhu hranu kupi smrznute hrane, malo tekučih vitamina u vodu, dodaj treseta ako je tvrda voda. Malo provjeri parametre vode dali tu šta škripi?

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2006, 15:47:00 poslijepodne »

Ja imam konstantan problem sa živorotkama,svi govore kako je to najjednostavnija riba i da se kote ko zećevi ali ja nikako na kraj sa njima,sad su mi oboljeli,imaju pamučaste naslage na ustima pokrepalo mi oko 15 komada u 3 dana,sada liječim sa General Tonicom pa možda zaustavim epidemiju.

Sve druge ribe ok ali taj aq sa živorotkama koma čista i nekako se bojim da ću morat odustat od njih OPET.

Vidjet ću,nemogu reć da nije ali ovo mi je veći izazov nego morski aq.

Ako tko ima kakovu info nek napiše.

P.S. i meni krepavaju jer se svi izvitopere i smršave te na kraju krepaju,najčešće gupiji.
125lit-sea aqua rock,Vision 450lit - Softy Reef,Trigon 190 - živorotke

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2006, 15:49:00 poslijepodne »

Zar sol ne smeta bilju,ancustrusima i koryjima ?????

Ako ne onda ih solim..........
125lit-sea aqua rock,Vision 450lit - Softy Reef,Trigon 190 - živorotke

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2006, 16:12:00 poslijepodne »
pa navodno smeta...

ali ja nikad ne solim vodu zivorotkama i sve su ok, bez najmanje iskrivljenosti ili bolestina ili icega...  
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2006, 16:27:00 poslijepodne »
Osim tih plijesni tj naslaga tj vaticaoprosti kolega. Dali se i češu? možda i voda nije ok. ja sam imala te probleme i bila sam odustala na neko vrijeme. Da možda nije do trgovine probaj promjenit trgovinu.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2006, 16:31:00 poslijepodne »
Šta se tiče soli nesmeta svim biljkama. Ja sam stavljala na 15lit 1 čajna žličica i kupila sam sera ectopur znala sam stavit i kuhinjsku kad nebih imala mada to izbjegavam jer je toksična.

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 06, 2006, 00:07:00 prijepodne »

Napravio sam kod sebe jedan desetodnevni test:

U 30L akvarij stavio spužva filter, domaću slavonsku vodovodnu vodu, grijač, bez podloge bez bilja, samo par kapi nitrivec-a u filter. Nakon toga naselio 10 gupya od kojih je nakon 5 dana smršavilo i promijenilo stil plivanja njih samo 5 (plivali su leđno) a ostali su polako jedan po jedan gubili apetit i povlačili se po čoškovima akvarija. U toj fazi direktno sam ubacio aqutan i i ekstrakt treseta (mangrovan)i već sutradan je riba živnula i nastavila normalno jesti, i u toj vodi plivaju dok ovo pišem. Evo i parametrića naše slavne vodovodne vode: pH 8.5, gH 43 :) uz dodatak Mangana i ponešto Arsena, a fosfati prema nalazu sanitarne inspekcije unutar granica propisanih zakonom.

Voda je sada pH 7.5 gH 15 i zbog aqutana vjerojatno s neutraliziranim manganom i arsenom. Ako je neko u sličnoj situaciji s vodom neka isproba ovaj pokus, kod mene je upalilo.

Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline buduća mama

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Prosinac 16, 2006, 11:39:00 prijepodne »
Sorry ... evo par glupih pitanja al možda mi spasi ribice: "Šta je gH? Šta je aqutan i dali je mangrovan ono drvo?"  
Pozdrav svima.
tildich

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 16, 2006, 15:47:00 poslijepodne »

Citat: buduća mama
Sorry ... evo par glupih pitanja al možda mi spasi ribice: "Šta je gH? Šta je aqutan i dali je mangrovan ono drvo?"
Pozdrav svima.

Aqutan je sredstvo za neutralizaciju teških metala odnosno za pripremu vode i umanjivanje stresa kod riba prilikom zamjene dijela ili sve vode nije skupo bočica od 100ml je nešto ispod 20kn, a gH je kratica od general hardness u prijevodu bukvalnom generalna tvrdoća vode koja ukoliko je velika može i kod riba kao i kod ljudi prouzročiti taloženje karbonata (vapnenca) u probavnom traktu (bubrezima) mislim da sam dovoljno stvari pojasnio, a ako ti se često na staklu iznad vode prilikom isparavanja hvata salitra (vapnenac) tu bez mjerenja znaš da je voda tvrda ko kamen, ubacuj mangrovan, mopan, treset ... ili što god nađeš od sredstava za omekšavanje vode, a možda najbolja stvar mješanje vodovodne vode sa obrnutom osmozom, u mom slučaju je to otprilike trećina osmoze da gh spustim na nekih normalnih 10-15 DgH.
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 16, 2006, 16:43:00 poslijepodne »

dujma fino si to objasnil

evo meni se isto tako desava kod platy ali samo kod pedera (jer ne pra vec pola godine) i prosli dva muskica su crkla evo sad mi je taj peser na redu i mislim jedna zenkica. a zajedno su sa skalarima i neonkama. voda je super, parametri.
tko zna zna, ko nezna dva

Offline agron krasniqi

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Prosinac 16, 2006, 17:07:00 poslijepodne »

guppy nevole kiselu vodu,ph za nih idealna je 7,5 do 8,0 , gledaj parametre vode, a mozda je i riblja terbekuloza koja se pojavluje kad imas vise riba u ak, nego sto treba.

hervatska & albania imaju more,ko nema nek cerkne od muke.

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 16, 2006, 17:29:00 poslijepodne »
agron guppy voli 7-8.5 ph ali guppy sta ga mi kupimo taj je naucen vec na sve zivo i nezivo s njima je jedino imas ili nemas srece.
tko zna zna, ko nezna dva

Offline agron krasniqi

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Prosinac 17, 2006, 16:08:00 poslijepodne »

da to stoji,slazem se potpuno, manje vise je sve da malo imas srece.

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 17, 2006, 21:40:00 poslijepodne »

Jel imao netko slučaj da mu u akvariju sa gupyima ili platykama na dnu plivaju loptasti organizmi nalik na vodenbuhe, bijele su boje, veličina ime je oko 0,2mm.

Gledano pod povečalom nisu ni nalik vodenim buhama, ali stil kretanja im je identičan. Frka me da nisu kakvi paraziti u pitanju da se ne bih i ja uvrstio u one koji nemaju sreče.

A što se što se tiče problema s ravnim trbusima listao sam na par stranica da je glavni razlog za takve stvari klor u vodovodnoj vodi i teški metali.
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline agron krasniqi

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Prosinac 19, 2006, 16:19:00 poslijepodne »
clor i teski metali,koristi tetra AQUA SEJF, i neces imat problema.

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Prosinac 20, 2006, 02:24:00 prijepodne »

Agron gore sam pisao o SERA AQUTAN-u čini mi se da pričamo o istom sredstvu ali ne i o proizvođačumislim da je efekat istikao i sa "AQUA SEJF-om"
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline agron krasniqi

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Prosinac 20, 2006, 16:36:00 poslijepodne »
aquatan, i aqua safe su isti samo,ovaj je iz TETRE ,a drugi iz SERE.

Offline Dujma

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2006, 18:04:00 poslijepodne »

Agron gore si spominjao tuberkulozu, a jesi li slučajno negdje što našao ili znaš kako se ona lijeći ? I da li se uopče lijeći.
Dujma, Vinkovci
S pojačalom smo jači.

Offline agron krasniqi

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Prosinac 20, 2006, 23:29:00 poslijepodne »
pa rezultati su polovicni leci se sa eretromicinom, ja sam isao 500mg na 400l, svakok tjedna sam menjao vodu, polovinu. dva su mi diskusa uginula a dve su se izlecile.mozda nisam znao kako ali postu su diskusi u pitanju sam reskirao .na zdrave ribe nisam video da eretromicin deluje stetno, samo daje malo zutkastu boju vodi.mozda ste razumeli jer moj hervatski nije bas naj boli.