Srpanj 30, 2025, 07:09:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: prvi akvarij- mala pomoč  (Posjeta: 4720 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zola

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« u: Prosinac 04, 2006, 13:43:00 poslijepodne »

pozdrav svima!

nakon dužeg vremena razmišljanja o akvariju napokon sam si ga kupio cayman 110 pro. evo već duže vrijeme čitam postove i stvarno ima puno pametnih savjeta. Za početak imam par pitanja1.gdje mogu nabaviti ili kupiti kamenje za akvarij, htio bi pločasto kamenje pa bi u kutu napravio kao stijenu od ploča ili druga kombinacija da kamen je kamenje bude zaobljeno a ne svo špičasto.imo bi za početak mješoviti akvarij, ovo što sam vidio u pet shopu drvinje mi se ne sviđa, neznam kak je sa drugim dućanima dali imaju bolju ponudu ako da dal mi može neko reč gdje.2. dobio sam plavo bijele tablete 4kom. to su bakterije da se može aq. za ciklirat kolko sam skužio i treba ih metnut u filter, akvarij mi je napunjen 3 dana iz početka je voda bila mutno bijela sad je bolje na površini je ko bijela prašina valjda će to otić samo od sebe il ima neko neki savjet kako da se tog riješim filter radi isto 3 dana al prašina ne odlazi. jel mogu stavit te kapsule, valjda je već klor ispario pa nebu bakkterije po rikavale, 3. biljke kad ih mogu posadit I koja je procedura dal se trebaju zakopat do kraja il ispod šljunka, u akvarij sam stavio oko 1.5cm vulcanite I 5-7cm sljunka granulacija 1mm u pet shopovima su dosta skupe pa jel se to može nabavit od drugih akvarista. Koja mi sve stvari trebaju z apočetak iz pet shopa (indicatori hrana lijekovi) da kad dođem u pet shop da mi prodavač ne uvalja sve živo I neživo jer znam kakvi su sve ti treba, sve dam da prodam im je moto. Znam da sam postavio hrpu pitanja I da zvučim smiješno al nebi htio odmah u startu neš zajeb. Pa da se poslje patim a sigurno budem. Svaki savjet je dobro došao.

Slobodno mi I na mail pošaljete savjete ili ako imate nečeg viška

[email protected]

Puno hvala!

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2006, 14:12:00 poslijepodne »
Zola dobro došaoEvo odmah da ti kažem za kamenje češ morat pričekat da netko drugi odgovori. Nisam imala nikad u ag kamenje to če kolege znat reč di možeš nabavit možda i besplatno. Jedino znam za kamenje npr lava, granit bazalt i sl da ima u skoro svakom zooshopu bar onom bolje opremljenom. Tablete neznam na koje misliš ja sam svojedobno stavljala tetra bactozym kapsule u spužvu filtera. To su pozitivne enzimske kapsulekoje pospješuju izgradnju korisne filterske bakterije. Preporučaju nakon svake izmjene vode dozirat ni ja sam imala tj dobila 2 kapsule pa sam stavila dok sam imala poslje više nisam. To šta je voda mutna ok ne brigaj sindrom novoga ag proći će samo od sebe treba vremena. Neki stavljaju sera nitrivec, ili cycle od nutrafina to su poz bakterije da se ag prije zaciklira tj da se naseli malo bakterija i ujedno malo i pročisti. No možeš samo promjenit jedno 305 vode i bitno da imaš dobru filtraciju. Pusti proči če strpljenja. Biljke možeš posaditi samo izlij u jednu posudu pa cca30.40% vode da lakše sadiš jer pun ag vode nije baš lako sadit kad posadiš nazad uliješ vodu u ag. Biljke se moraš odlučit koje nemoj ful zahtjevne ako nemaš puuuno svjetla i kod zahtjevni treba i CO2 i substrat. Anubias nije zahtjevna biljka možeš vezat za panj ili kamen ili u podlogu ali ne do kraja samo korijen jer ako je zabodeš do kraja truli, valisneria gigante, valisneria spiralis, javanski mah, razne paprati možeš u podlogu a možeš i vezati, rogolist, criptocoryna green, limun eto neke jednostavne biljke koje ne traže veeeliku brigu. Jednom tjedno tek gnojivo se stavlja. Prvih 2,3 tjedna ne stavljat gnojivo jer mogu doć alge. Eto možda sam bar malo pomogla.

Offline zola

• Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #2 u: Prosinac 04, 2006, 14:43:00 poslijepodne »
Tnx duda na brzom odgovoru, za početakbi stavio neke ne zahtijevne biljke naprijed ko tepih niskog rastana zadnjem dijelu nekevisokog rastaza filtraciju imam originalfilter j bluewave07 ja se nadam je dobar da još i to nemoram kupovat i ovak sam se istrošio preko glavesam neznam di ću izlit tolko vode to je oko 100l. kak si ti to riješila?

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2006, 15:17:00 poslijepodne »
Kad sam sadila bilje prvo sam napunila ag sa jedno 40% vode i onda sam sadila i poslje dolila ostatak vode. Ja inače imam mali agjuwel55lit. Netrebaš ti svu vodu izlit ma ne. Ja sam kupila 1 plastičnu kantu od 12 lit i jednu sam imala od prije. Imaš li kakvu čistu kantu plastičnu pa izlij eto toliko da ti nije ag pun vode da samo lakše posadiš. E, sad te kao tepih ovisi koje? kao tepih ima ih puno vrsta i onih ful zahtjevnih zato pazi šta kupuješ. Da ti ne propadnu pa si i bez para i bilja. E samo jedan savjet a ti kako želiš te tepih biljke nisu baš tako jednostavne i problem je kako poslje čistit dno. Jeste da ima i onih malo manje zahtijevnih ali po meni nije to baš jednostavno za održavati. Po meni je više to za ove ful iskusne akvariste. A ti ako želiš napred neku biljku imaš i npr anubias nana meni ona ljepo izgleda to je prednja biljka ili neku travicu par komada da pikneš napred i ok. No za tepih ja bih malo razmislila.

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2006, 15:24:00 poslijepodne »
Biljkama skini onu spužvicu šta bude pazeči da korijen ne počupaš i svu spužvicu odstrani. Bilje dezinficiraj imaš kupit u zooshopu sredstvo za dezinficiranje ili u apoteci hipermangan nije skup. Poslje dezinficiranja lagano ih oplahnut pod vodu i podrezat korjenčiće samo malo i maknut žute lističe ako ima i sadit.

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2006, 15:37:00 poslijepodne »
Pozdrav.Ja takodje imam Cayman aq.Te tablete ,tj kapsule ,stavi u srednju spuzvu filtera i ne diraj je .Ja aq imam vec godinu dana tu spuzvu jos nikad nisam prala .Tako su mi rekli ,Sto manje to bolje.Ponekad ubaci malo riblje hrane ,cisto radi bakterija ,mada su meni rekli da nakon tableta mogu ribe odmah staviti .Klor ti je vec ispario ,ali me cudi da ti nisu ponudili nesto za pripremu vode tipa Aquasana i sl .U buduce uzmi da se ne bi brinuo oko klora i sl . Ta prasina ce se slegnuti kao sto je vec receno .Biljke takodje mozes posaditi odmah ,ali ako ne mozes po dudinom savjetu ,isprazinti dio vode ,onda ronilacku masku i udri!..Nabavi neku pusudu u koju ces isipati prljavu vodu kada budes mijenjao .To moras imati .Nabavi i neki kanister ili njih vise ,za vodu koja treba da odstoji prije nego je ulijes .Svakako ces morati mijenjati taman toliko vode koliko je duda rekla da ispraznis kod sadnje biljaka.Zato kupi odmah ,odradi biljke pa ce ti ostati i za poslije (imas negdje napisano kako se biljek sade ).Neki posebno indikatori ,testeri ti ne trebaju osim ako se ne odlucis za neke zahtjevne ribe ,ali do riba imas jos posla ,ali ne bi bilo lose da vec znas sta ces imati u aq .Zbog biljaka i riba ,jer postoje ribe koje se hrane biljkama pa bi bilo steta da ti sve obrste za sedam dana ,.Moj savjet je promjena lampi koje su dosle uz Cayman ,to su obicne neonke ,nisu lose ,ali ima i takvih da su specijalno uradjene za rast biljaka ,isticanje boje riba i sl .pa izaberi sta zelis .I pitao si za filter ..i da, dobar je filter .Kad se zaprlja peres samo bocne spuzve i to u akvarijskoj vodi koju izlijes iz aq kad mijenjas vodu ,samo malo onako iscijedis,izgnjavis,nista drugo .Moj radi ko singerica ja nemam zamjerki .Eto ja se raspisala ,nadam se da sam sta i pomogla.Dobrodosao u akvaristicke vode i jos dugo uzivao .

Offline zola

• Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2006, 19:12:00 poslijepodne »
Pozdrav mikica kaj nisu u sredini one bijelli keramički valjci il sam ja očoravio kad ne vidim spužvu,al valjda mislimo na isto jer sam upravo ubacio dvije tablete u te valjke, duda vidiš o tome nisam razmišljo da tepih otežava čišćenje al nebi to baš bio ono tepih da se ne vidi šljunak malo sam ja pretjero to bi više bilo ono tu itam neko bilje niskog rastane pregusto, a u stvari budem vidio kaj će mi u pet shopu preporučit

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2006, 19:20:00 poslijepodne »
Pazi dobro u trgovinama jedva čekaju da dođe netko ko nezna ili jako malo zna da mu uvale biljke koje su komplicirane. ja njima najmanje vjerujem i pazi kod zahtjevniji biljki moraš imat dooobru hranjivu podlogu, puuuuuno svjetla, i CO2 i poslje one tabletice kad dođe vrijeme za njih šta se piknu blizu korjena, imaš i tekuče koje se dozira svaka 24 sata + ovo jednom tjedno. To još lako ali podloga mora bit jaaako dobra + CO2 +Puuuuuuuno svjetla inače

Offline zola

• Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2006, 19:34:00 poslijepodne »
dečki iz pet shopa vili su mi se činili okej nisu mi niš uvaljivali čak su mi rekli da dođem za3 danadobit će novi bilje i imat će veći izbor da si neš izaberem pa mi se zato čine okej al nikad neznaš, neznam dal si iz zg. ak jesi možda si već kupovala tam pa si ih bolje procjenila.

Offline zola

• Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2006, 19:36:00 poslijepodne »
dal mi treba bit svijetlo upaljeno dok mi se ove bakterije množe?

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2006, 19:42:00 poslijepodne »
Ne treba ako nema bilja. Ja sam morala počet odmah sa svjetlom jer sam imala biljke. A svjetlo inače bude upaljeno 12/12 Ako nemaš možeš kupit timer u elektromaterijalu da nemoraš palit i gasit svjetlo. Oni nisu skupi ovi običniji oko 30-40kn a digitalni pretpostavljam oko 150kn.

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #11 u: Prosinac 04, 2006, 19:56:00 poslijepodne »
digitalni su po 45-60kn
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #12 u: Prosinac 04, 2006, 20:06:00 poslijepodne »
Šta su pojeftinili? kad sam prije pitala tel dobro prije godinu dana kaže mi tip oko 140 možda 10 kn manje više.

Offline Shock

• Punopravni član
  • **
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #13 u: Prosinac 04, 2006, 21:33:00 poslijepodne »
ima u chipoteci digitalnih po 70kn...ja stalno ugradjujem svugdje...bash kao utichnica s timerom...dodushe ja najcheshche odvojim onaj dio s timerom jer mi ne treba utichnica....brijem da je takva cijena unazad 2 godine...
Čovjek je jedina greška prirode

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #14 u: Prosinac 04, 2006, 22:50:00 poslijepodne »
duda, ali ne u elektro...
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #15 u: Prosinac 05, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
A sranje ja sam tamo pitala i rekao mi tu cjenu koju sam napisala.

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #16 u: Prosinac 06, 2006, 01:11:00 prijepodne »

Citat: zola
Pozdrav mikica kaj nisu u sredini one bijelli keramièki valjci il sam ja oèoravio kad ne vidim spužvu,al valjda mislimo na isto jer sam upravo ubacio dvije tablete u te valjke, duda vidiš o tome nisam razmišljo da tepih otežava èišæenje al nebi to baš bio ono tepih da se ne vidi šljunak malo sam ja pretjero to bi više bilo ono tu itam neko bilje niskog rastane pregusto, a u stvari budem vidio kaj æe mi u pet shopu preporuèit

Sorry nisam se prije stigla javiti .U sredini filtera imaju valjci i ok je da si tu stavio bakterije ,tj tablete .Iznad tih valjaka treba da ide jos jedna spuzva .Bar je kod mene tako .Nju ne vadim nikada .Jos nisam .Filter takodje ne moras prati stalno .O tome mozes procitati na forumu .Ima dosta napisanoga .

Offline Emanuel1

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #17 u: Prosinac 06, 2006, 12:58:00 poslijepodne »

Bok Zola dobrodošao!

Ja ti kupujem u viliju i decki su super. Ja sam doso ko totalana neznalica i oni su mi sve savjetovali (tad jos nisam znao za akvarij.net ) od cikliranja, ribica , biljaka itd. i oni ti to sve kuže. meni su dali nezahtjevne biljke i perporucili mi ribice koje idu s kojima i sve funkcionira - više manje jer imam lošu rasvjetu. E da i bilje ti raste i pod cool white običnim neonkama bar sam tako čuo od iskusnijih s foruma tak da nemoraš bacat pare na turbo skupe akvarijske.

Tajmer imas u bauhausu, oni obicni su ti jeftin oko 20 kn ak se sijecam , a mislim i manje.

Kupi si aquasafe za mjenjanje vode tak da nemas brige.

E kad smo kod shopinga, može mi neko reci za neke druge ducane u zg da su dobri?
Zagreb

Offline zlatkica

• Punopravni član
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #18 u: Prosinac 06, 2006, 14:30:00 poslijepodne »
Jesi bio u Pet centru na Drvinju? Ne znam koliko su dobri...ja sam samo zavirila,a i ne kužim se još najbolje...ali koliko sam vidjela imaju dosta velik izbor(bar što se tiće akvarija). Drugo baš i nisam gledala.

Offline zola

• Novi član
  • *
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #19 u: Prosinac 08, 2006, 00:44:00 prijepodne »

čuo sam da nisu baš dobri da znaju imat bolesne ribe al pošto nisam još ništa kupovo od njih ne bi mogo rećstvarno nezna ko još drži ribice a da ima veliki izbor ak saznam javim,

mikica kaj si stavilia plavi spužvu koji i što su one plave u prvo odjelju plave boje?

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
prvi akvarij- mala pomoč
« Odgovori #20 u: Prosinac 08, 2006, 17:05:00 poslijepodne »
Zola,sa strane su plave spuzve, a u sredini je crna ,mada ne vidim razliku u strukturi izmedju njih ,pa mislim da nije ni toliko bitno ,samo tu srednju ne vadi i stavi je na keramiku ...