Srpanj 18, 2025, 15:44:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Igor  (Posjeta: 3643 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Loki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Igor
« u: Listopad 13, 2006, 21:26:00 poslijepodne »

Udomili smo iguanu s dojmljivim životopisom... dosada je dio života provela kao izbjeglica u prirodi a ostatak bez ikakve dodatne opreme u smislu lampe, grijača, evaporatora, terarija i sl. Vršljajući po netu otkrivamo što bi (njoj/njemu?) sve trebalo... Vjerojatno ćemo trebati savjet iskusnijih

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Igor
« Odgovori #1 u: Listopad 13, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
Pa napiši malo više o njoj.Kolka je,koliki je terarij,slike...sve!!!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #2 u: Listopad 14, 2006, 09:42:00 prijepodne »

Igor je velik 98cm

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Igor
« Odgovori #3 u: Listopad 14, 2006, 10:59:00 prijepodne »

To su irelevantni podatci.

Napiši gdje i u kakvim uvjetima iguana trenutno živi: koliki mu je terarij, kako je opremljen, kolika je temperatura i relativna vlažnost unutar terarija, itd. Napiši sve što znaš, ostalo pitaj. Pomalo ćemo doći do zaključka.

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #4 u: Listopad 14, 2006, 12:04:00 poslijepodne »

Za sad još nema ništa osim temperature 26C kolika se održava radi susjeda pauka i škorpiona... ima posudu s vodom i hrane kvalitetne u izobilju... Sinoč kasno ju je mali donio doma... neznamo koliko je stara ali pokušat ću saznati... Prvo pitanje na koje bih trebala odgovor je, kakvu lampu najhitnije nabaviti a terarij ćemo improvizirati sami slijedeći informacije s neta... Bilo bi mi važno da to što hitnije saznam i da se može nabaviti recimo u "Villiju" ili sl.

LP!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Igor
« Odgovori #5 u: Listopad 14, 2006, 12:11:00 poslijepodne »

Najhitnije je da nabaviš neku solidnu reflektoricu - najbolje halogenu od 100W - ispod koje će se iguana moći propisno zagrijati. Iguane su tropski gušteri i zahtijevaju "radnu" temperaturu od 35-38C kako bi mogle normalno funkcionirati i probavljati hranu. To ne znači da čitav terarij mora biti zagrijan na tu temperaturu, upravo suprotno: treba mu osigurati hot-spot (mjesto ispod reflektorice) s temp. otprilike 35-40C na kojem se može zagrijati, i hladnije mjesto u terariju s temp. otprilike 20-27C. Tako će gušter sam moći birati svoju optimalnu temperaturu kretanjem od hladnijeg prema toplijem dijelu i obrnuto.

P.S. Napiši koju mu sve hranu nudiš.Edited by: Nino G

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #6 u: Listopad 14, 2006, 20:17:00 poslijepodne »

Dobiva endiviju iz vrta bez pesticida, lucernu, radić kojeg ima u izobilju i od voća jabuku ( tek je 24h kod nas) i dobro jede s obzirom na uvjete... brine me najviše vlaga a lampu običnu reflektoricu idem sad instalirati imam je doma!

Saznala sam da je gušter stariji od 2 godine i vjerojatno neće više rasti, možda je malo zakržljao zbog loših uvjeta držanja... čudi me da je uopće preživio vani prošli mjesec kad su kod nas temperature padale noću na 5-6°°C...

Koju lampu da kupim za sunčanje? Koje vitaminske dodatke treba jer mi izgleda mršava prema drugim iguanama koje sam vidjela na slikama na netu? Za podlogu kad složim terarij planiram staviti treset (koristimo ga i za pauke) ali neznam gdje mogu nabaviti koru i kakvu... Mogu li i kakvu granu uzeti iz prirode za penjanje (znam da orah i agacija ne zbog otrovnosti)?

Puno je pitanja ... ali spašavamo "zvjerku"

LP

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Igor
« Odgovori #7 u: Listopad 14, 2006, 21:58:00 poslijepodne »

Vlagu češ postič da ispod lampe staviš neku posudu s vodom.Za sunčanje koristi običnu reflektoricu(spot lampa).Od dodataka najbolje nekton MSA(D3),a vitamine u prahu,ovisi koje ima za kupit.Ako hočeš imaš u zoo shopovima kupit koru od drveta(veće granulacije).Grane možeš iz prirode skupit(voćke,loza,vrba),samo stavi malo deblje!E i obavezno stavi neonke koje emitiraju sunčev spektar(repti glo 8.0)

Pozdrav
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Igor
« Odgovori #8 u: Listopad 15, 2006, 10:28:00 prijepodne »
Da li je možda OVO pročitano?
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline kalel

• Punopravni član
Igor
« Odgovori #9 u: Listopad 15, 2006, 15:38:00 poslijepodne »
ej...karlovac mozda?ako je pozdrav...bilo bi pametno da se feces odnese na parazitologiju na veterinarski faks (50 kuna)...posto je provela ljeto vani...i da zakrzljala....moze imati usporeni rast,i najvjerovatnije nece biti maksimum,ali bude nastavio rasti bez probleme...tako da si racunajte i dalje s tim(velicinom)...npr. moja iguana je dosla kod mene kada je bila stara 4 godine,u losem stanju itd...i imala je samo metar....ali nakon sto se oporavila on je samo nastavio rasti i raste jos uvijek...a gimi ti je dosta i napisao...za prvu ruku..i spricanje naravno...a kora imas u pet shopu...a ako imas bas puno vremena i volje..onda mozes kupiti koru koja se prodaje po bauhausu itd...da nije od cedra i takvih biljaka...i onda isprat..pa dezinficirati onda sprzit u pecnici...sto dugo traje...ali je veca kolicina za puno manje novaca..
pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #10 u: Listopad 16, 2006, 06:49:00 prijepodne »

Ma tak je Kalel, veliki pozdrav! Sinko me pogledal s velikim okicama i šaptom sam pala, iako me beštija tuče repom i puše na mene kao ljuti jež. (ma kuća nam je ionako jurski park pa kud sve, tu i Igor)

Skorpac da, pročitano je i bilo je edukativno, to i razgovor s Kalelom, GUmijem i Ninom G!

Pitanje na koje neznam odgovor je... Kako treba izgledati "kakica" od iguane? Kako je izgled fecesa jedan od simptoma stanja zdravlja voljela bih saznati poželjnu konzistenciju i izgled jer mi je to jučer kad sam prvi put to vidjela izgledalo čudno (relativno mekana tamnakobasa prelivena bijelom tekućom gustomtvari slično kao u ptice i bilo je toga dosta)...Blago sam uznemirena pa budite brzi! Isprika ali stvarno sad ne stignem čitat sve postove i tražit odgovor!

Lijep pozdrav svima i hvala!

Offline Nik

• Punopravni član
Igor
« Odgovori #11 u: Listopad 16, 2006, 07:21:00 prijepodne »
Normalni feces izgleda upravo tako, tamno relativno mekano s obilnim dodacima tekučine ... sad samo treba govance ulovit i stavit ga u kutijicu od filma pa s njim u frižider i kad se stigne onda na parazitologiju...

Što se rasvjete tiče... uvb neonka, basking spot lampa čija jačina će ovisit o sadašnjoj temperaturi u terariju, veličini terarija... mislim da će bit dovoljno 60-80w i to preporučam one osramove ili philipsove(neznam točan naziv al ih imaš u bauhausu, a raspon cijena je 50-100 kn) uz to možeš uzet i jednu halogen-halolux reflektoricu od 60w... mislim da će to grijat dovoljno dobro... naravno trebalo bi testirat s digitalnim termometrom...

Što se podloge tiče... mi ćemo sad našem udrit kombinaciju od kore i treseta, onog skroz sitnog (ko zemlja)... eh da.. što se vlažnosti tiče, možeš mu stavit nešto pravog bilja, al naravno treba prvo vidit kakva će bit reakcija jer naš sve pojede što se u terarij stavi ... uz bilje vlažnost će se podić špricanjem poda... mi imamo podni grijač (25w) koji je prekriven debelim slojem kore.. kad je potrebno kora se našprica, upali se grijač na kratko i vlažnost je tu

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #12 u: Listopad 16, 2006, 14:01:00 poslijepodne »
Koliko često ima stolicu? Svakodnevno, višednevno ili?

Offline kalel

• Punopravni član
Igor
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2006, 15:49:00 poslijepodne »
ako je sve u redu..dakle ako je hrana ujutro ponudena itd i ako ima svoj raspored uredan i ako su temperature u redu...svaki dan...ali ako jedan i preskoci nije problem niti zabrinjavajuce...
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline Nik

• Punopravni član
Igor
« Odgovori #14 u: Listopad 16, 2006, 17:14:00 poslijepodne »
Naš u pravilu ima svaki drugi dan sranje... do prije mjesec dana je svaki dan srao, no sad sere jedanput u 2-3 dana, al nije pravilo

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #15 u: Listopad 17, 2006, 06:23:00 prijepodne »
Baš ste silni! Obavjest samo... terarij se radi u punom zamahu i biti će dimenzija 1,5-0.7-0.7m kad bude gotov stavim slikice... Ako stavim podni grijač treba li mi onda reflektorica ili je dovoljna samo lampa za sunčanje? Treba li zaštititi lampu nekako, mislim da joj ne može preblizu da se ne opeče? Ako bi tko postavio link idealnog terarija za iguane.. znam da su moje dimenzije malo premale ali postoje planovi totalnog preuređenja te prostorije pa ćemo dalje smišljati...

Offline Nik

• Punopravni član
Igor
« Odgovori #16 u: Listopad 17, 2006, 06:54:00 prijepodne »
Evo jedne stranice na kojoj imaš vidljiva 2 terarija

Podni grijač ti je samo za podizanje vlage i pripomoć u podizanju temperature na nižem dijelu jer ti u jednom dijelu terarija treba bit temperatura 34 stupnja, a u hladnijem djelu 28-30.... Što se tiče reflektorice i basking spot lampe.... to nezna nitko osim tebe same, zapravno neznaš ni ti još dok ti terarij ne bude gotov, onda ga samo treba testirat s jednom lampom pa zatim s još jednom... Lampe postavi tako da iguana ne može do njih, znači na jedno 40-tak cm od nje.... i obavezno je odmakni od stjenki da se nebi slučajno išla pentrat pa da se ne opeće.

Evo kako to izgleda kod nas... ispričavam se na kvaliteti slike no nisam mogo bolje

http://img153.imageshack.us/my.php?image=rasvjeta001sj6.jpg
Igor
Edited by: Nik

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Igor
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2006, 07:18:00 prijepodne »

Citat: Loki
 Baš ste silni! Obavjest samo... terarij se radi u punom zamahu i biti će dimenzija 1,5-0.7-0.7m kad bude gotov stavim slikice...

To je puno premalo za beštiju koja naraste i preko dva metra!
Tu mi se možete javiti

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #18 u: Listopad 23, 2006, 20:54:00 poslijepodne »

Je premalo... ali ima na raspolaganju sobu 4sa4 pa uživa... zatvorena je samo kad nikoga nema!

Help, ne kaka u posudu s vodom jer ju do dolaska k nama nije imala... Jel ima šanse da nauči?

Slikica nedovršenog terarija i Igora na ormaru

Edited by: skorpac

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Igor
« Odgovori #19 u: Listopad 24, 2006, 08:57:00 prijepodne »
Ajde plise ponovo uploadaj onu drugu fotku.... radila je male problemčiće pa sam ju morao maknuti.

Hvala na razumijevanju Saša.
Tu mi se možete javiti

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #20 u: Listopad 25, 2006, 06:09:00 prijepodne »
Evo...

Offline Loki

• Punopravni član
  • **
Igor
« Odgovori #21 u: Studeni 07, 2006, 09:54:00 prijepodne »

Opet frka... zvijer je opstipirana već 4 dana a uvjeti su na razini profića(vlaga, temp. klopa) sve po vašim preporukama

terarij;

a zna i pisati zadaću ponekad;zato molimo pomoć...da se "dite" može koncentrirati na zadaću!

LP od nas!