Srpanj 24, 2025, 23:28:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tri dana bez filtracije ???  (Posjeta: 962 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Tri dana bez filtracije ???
« u: Listopad 29, 2006, 18:33:00 poslijepodne »
Proucavam upute jednog lijeka i naglaseno je da se prilikom tretiranja cijelog akvarija obvezno iskljuci filtracija na tri dana ( uz pojacanu aeraciju ) u cilju ocuvanja dobrih bakterija u filteru.

Nekako mi tih tri dana djeluje kao sasvim dovoljno vremena da nastane otrovna barustina ili sam u krivu ? Da li za to vrijeme drasticno reducirati hranjenje i eventualno ubaciti mali unutarnji filter, cisto zbog cirkuliraja vode ?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2006, 18:37:00 poslijepodne »
Ma kakva otrovna barustina, ne brini, nisu bakterije samo u filteru. Bitno je dobro aerirati vodu, bilo zracnom pumpom bilo vodenu (ili mali unutarnji) staviti da razbija povrsinu. Glavni filter stavi da vrti vodu jedne kante (akvarijske vode) u kojoj je grijac.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2006, 18:49:00 poslijepodne »

Citat: Ruki
Ma kakva otrovna barustina, ne brini, nisu bakterije samo u filteru. Bitno je dobro aerirati vodu, bilo zracnom pumpom bilo vodenu (ili mali unutarnji) staviti da razbija povrsinu. Glavni filter stavi da vrti vodu jedne kante (akvarijske vode) u kojoj je grijac.

Tako pise i u uputama, ali mi se uvijek u glavi vrtilo da je filtracija iznimno vazna.

Hvala.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2006, 20:42:00 poslijepodne »
Meni je filter bio isključen na par dana ne sjećam se koliko i nije bilo problema. kisik sam pojačalai sve je bilo ok. Jedino šta sam im davala manje hrane nego inače i sve ok. Sretno!

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2006, 21:15:00 poslijepodne »

Citat: duda
Meni je filter bio isključen na par dana ne sjećam se koliko i nije bilo problema. kisik sam pojačalai sve je bilo ok. Jedino šta sam im davala manje hrane nego inače i sve ok. Sretno!

Ocito nece biti potrebno posto izgleda da sol djeluje i to rapidno brzo - u svega par sati je vidljivo poboljsanje.

Hvala !
Edited by: AndrejX

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 29, 2006, 22:04:00 poslijepodne »

Citat: AndrejX
Proucavam upute jednog lijeka i naglaseno je da se prilikom tretiranja cijelog akvarija obvezno iskljuci filtracija na tri dana ( uz pojacanu aeraciju ) u cilju ocuvanja dobrih bakterija u filteru.

Nekako mi tih tri dana djeluje kao sasvim dovoljno vremena da nastane otrovna barustina ili sam u krivu ? Da li za to vrijeme drasticno reducirati hranjenje i eventualno ubaciti mali unutarnji filter, cisto zbog cirkuliraja vode ?

cini mi se da razlog isklucenje filtera jeste "spasiti" bar nesto od korisnih bakterija jer lek ce unistiti pozitive i negative u akvarijumu i tako ce to biti izbalansirano. Tri dana i nije dugo ako ti akvarijum nije prenaseljen. Filter, u zavisnosti od velicine, cini mozda 10-ti deo kolonije korisnih bakterija. Sve u akvarijumu a pogotovo pesak je naseljeno sa njima. Sa ponovnim uklucenjem filtra vec si korak napred.

Drago mi je da so deluje, ja izbegavam koristiti lekove jer naruse hemizam vode i onda je veoma tesko vratiti nazad, a da ne govorim o steti biljkama. Lek je krajnije sredstvo i to u posebnom akvarijumu.
\"Who hears the fishes when they cry?\"