Kolovoz 02, 2025, 22:20:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mutna voda  (Posjeta: 3360 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ziva

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mutna voda
« u: Listopad 19, 2006, 15:45:00 poslijepodne »

Evo prije nekoliko dana sve je krenulo nizbrdo, u akvariju od 230 litara marke cayman stavio sam tetrin ex700 filter i sve je bilo super lipo , međutim nakon nekog vemena prestao je filtrirati kako treba , vratio sam orginalni filter (moram naglasiti da je filter bio na suhoim skoro puna dva mijeseca) i nakon par dana voda se pocela mutiti , nije još u potpunosti mutna , ali cini mi se da je sve gore .
Od rasvijete koristim dvije sylvania gro lux i aquastar T8 , co2 1 mjehuric u 5 sekundi , dodajem tekuce gnjojivo i zeljezo jednom na tjedan . Od biljaka je uglavnom spororastuce bilje . Mijenjam vodu skoro svako dugi dan ali ne pomaze . Parametri vode su 7,5 ph i 13 gH , nazalost drugih testera nemam.
Edited by: ziva
--Ploče--

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Mutna voda
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2006, 15:57:00 poslijepodne »
Pobio si korisne bakterije. I meni se dogodilo prije jedno mjesec dana...i to sam rijesio sa Nitrivecom. Dodavao sam ga jedno pet dana po njihovim uputstvima, i bilo je dovoljno da kolonija bakterija opet uspostavi ravnotezu. Imas nekoliko dobrih tema o tome, pa sa trazilicom potrazi "mutna voda".
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2006, 18:57:00 poslijepodne »
Probaj malo sa aktivnim ugljenom da malo kemijski pročisti. Pusti nekoliko dana aktivni ugljen da odradi svoje pa češ vidjeti. Ako pročisti kroz nekih 4,5 dana onda stavljaj malo sera nitrivec da ti se malo naseli bakterijica ili od nutrafina cycle. Sera nitrivec možeš stavljati 7 dana zaredom i to je dovoljno.A cycle se dozira jednom tjedno. Samo je to razlika inače ti je ista pašta.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Mutna voda
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2006, 08:02:00 prijepodne »

Evo i ja sam imao taj problem prije par dana jer sam filter pocistio nakon 2 tjedna od zadnjeg ciscenja, zabunom...A rijesio sam ga dodavanjem nutrafinovog cyclea i strpljenjem nakon 10-15 dana je sve bilo ok.
Edited by: LP25

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Mutna voda
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2006, 16:57:00 poslijepodne »
A koliko se često filter mora čistiti ???
Virovitica - Brezovica

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Mutna voda
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2006, 17:04:00 poslijepodne »
Ovisno o tome što ti je sve u akvariju. Mojom Malawcima ja filter čistim svakih par mjeseci      
Hrvoje - Split

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Mutna voda
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2006, 17:16:00 poslijepodne »
Sigurno svakih par mjeseci
Virovitica - Brezovica

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2006, 17:57:00 poslijepodne »

Ja moj svakih cca 3 mjeseca.

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Mutna voda
« Odgovori #8 u: Listopad 20, 2006, 19:50:00 poslijepodne »
75l-svaki tjedan cistim filter...je to precesto il vi govorite samo za ove caymanove???
pegaC
Prelog

Offline ziva

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #9 u: Listopad 20, 2006, 20:42:00 poslijepodne »
Može li filter raditi bez aktivnog ugljena?
--Ploče--

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #10 u: Listopad 20, 2006, 21:22:00 poslijepodne »

Pega777 čini mi se da je to malo prečesto. Mada ovisi šta sve imaš u ag tj kakve ribe i dali ti voda bude prljava od ag. Ako ti voda kristalno čista i filter dobro radi svoj posao tj imaš dobru filtracijui nije ti jaaaako prljav nema potrebe da tako često čistiš filter. Neke kolege s kojim kontaktiram pp imaju ag od 100 lit i veče pakažu da čiste svaki jednom u mjesecu neki jednom u 2 mjeseca.

Kolega ziva neznam zašto filter ne bi mogao raditi bez aktivnog ugljena. Ja u mom filteru uopće nemam aktivni ugljen. Stavljam ga samo poslje lječenja ribica na 1,2 dana i vadim ga van. Znala sam ga staviti kad mi je voda bila jaaaako mutnai nakon15 dana se nije htjela pročistiti držala sam ga cca4,5 dana da malo kemijski pročisti i poslje sam ga izbacila.

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
Mutna voda
« Odgovori #11 u: Listopad 20, 2006, 22:40:00 poslijepodne »
A jesmo li rascistili sta znaci u stvari pranje filtera ??

Da li podrazumijevate ispiranje koje neko radi mjesecno ,neko sedmicno ..ili kad kazete pranje filtera mislite na generalku ,kad povadite sve ,operete ,zamjenite spuzve i isperete keramiku ??

Jer ! Ako samo ispirate filter od vecih necistoca ,to je ok raditi s vremena na vrijeme ,ali ako ga komplet perete cesto naravno da cete pobiti sve bakterije i da vam akvarijum fakticki svaki puta prodje proces cikliranja...
Dakle ...filter ispirati mjesecno ,ili po potrebi ,samo dio spuzvi ili u ZIVINOM slucaju ,kod bluwave ,samo dvije bocne spuzve ...
Ja svoj filter nikad nisam oprala generalno ,sve dok je voda bistra ,sve dok sve funkcionise kako treba ,mislim da je bolje sto manje cackati ...dok je filter prljav a voda cista znaci da je sve u najboljem redu !

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Mutna voda
« Odgovori #12 u: Listopad 20, 2006, 23:00:00 poslijepodne »
Ja pod pranje podrazumijevam vađenje (unutarnjeg) filtera i ispiranje istog od vecih necistoca u AKVARIJSKOJ vodi..i to uvijek nekako napola ode taj mulj sa spuzve a ostatak se ne trudim ni istisnuti van. Vazno je da ne bude klorirana pipovaca jer klor ubije te korisne bakterije. To radim svaki desetak dana...u biti, kada se stakla pocnu lagano zelenit, pa ih moram izribati. E da, akv je isto kao pega777in..70tak litara, sa dosta bilja.
Get out and fly!

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Mutna voda
« Odgovori #13 u: Listopad 21, 2006, 17:21:00 poslijepodne »

Citat: duda

Pega777 èini mi se da je to malo preèesto. Mada ovisi šta sve imaš u ag tj kakve ribe i dali ti voda bude prljava od ag. Ako ti voda kristalno èista i filter dobro radi svoj posao tj imaš dobru filtracijui nije ti jaaaako prljav nema potrebe da tako èesto èistiš filter. Neke kolege s kojim kontaktiram pp imaju ag od 100 lit i veèe pakažu da èiste svaki jednom u mjesecu neki jednom u 2 mjeseca.

inace moj filter ima 5w i to mi se cini dosta malo al sam procito da bi na 70-100 l dosta bilo 3w----to mi je premalo

a sto se tice cistoce aq-a-voda je kristalno cista samo mi je malo žućkasta od panja i kazu da si neki pod silom stavljaju panj/treset da bi im voda bila...smeđe-žuta kako bi se neonke ljepše vidjele

sve u svemu mislim da i je svaki tjedan dana cistiti filter previse...od sad filter cistim svaki mjesec!
pegaC
Prelog

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Mutna voda
« Odgovori #14 u: Listopad 21, 2006, 18:31:00 poslijepodne »
Sve su ti Članovi/kolege dobro rekli.
Dodaj Nitrivec, Aquasefe ili neki sličan prizvod, promijeni polovicu vode, malo je zakiseli sa tresetom, i na kraju dodaj Crystal clear od tetre, stvar bi trebal biti riješena kroz 3-5 dana.

Na filetrskoj masi će ti se vjerojatno stvarati prekomjerna količina sluzi, peri je odstajalom vodom, nikako vodom iz pipe.

Inaće JBL ima super stvari za aktivaciju filtera i podloge, ali nemam pojma kako se zove.

tomislavc

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Mutna voda
« Odgovori #15 u: Listopad 21, 2006, 18:38:00 poslijepodne »
Kada smo kod čišćenja filtera, možete ga generalno oprati samo nakon liječenja ribica, jer ste tada već ionako pobili sve korisne bakterije u njemu samim lijekovima koji se dodaju u akvarij.
Filter se nikada ne pere odjednom, kao ni filtracijski materijal baš poradi očuvanja flore i faune u filteru, pere su uvijek naizmjenično, spužva (vata), keramika, ugljen.

Kada smo kod aktivnosg ugljenja, on ima svojstva aktivnosti, samo kroz nekoliko dana do tjedana, ovisno o vrsti ugljen ai porijeklu iz koje je vrste drveta napravljen, najbolje je korisititi onaj koji se preporuča sa morske kavarije.
NAkon što Ugljen veže na sebe onoliko otrovnih tvari koliko on to moža, polako će početi te iste otrove otpuštati u vodu.
Ugljen je dobra stvar nakon liječenja ribica, ali se poslije tjedan dana kada obavi svoju funkciju mora baciti.

tomislavc

Offline duda

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #16 u: Listopad 21, 2006, 19:02:00 poslijepodne »
To šta je voda žućkasta od panja ne smeta uopće ribicama ne brini kolega ništa. Meni je voda stalno žućkasta od treseta koji je u filteru. Samo se radi šta je nekom to rružno za vidjet meni to ni malo ne smeta glavno da je ribama sve ok. i ne čisti filter toliko često nema potrebe. Ako je voda čista ri be ok šta bi htio više.

Offline ziva

• Punopravni član
Mutna voda
« Odgovori #17 u: Listopad 24, 2006, 16:44:00 poslijepodne »
evo nakon 5 dana tretiranja vode sa sera nitravec , voda je kristalno cista i sve je opet u normali , svaka cast seri na ovako divnom proizvodu
--Ploče--

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Mutna voda
« Odgovori #18 u: Listopad 24, 2006, 18:37:00 poslijepodne »

Citat: tciglenecki
Sve su ti Clanovi/kolege dobro rekli.
Dodaj
Nitrivec, Aquasefe ili neki slièan prizvod, promijeni polovicu vode,
malo je zakiseli sa tresetom, i na kraju dodaj Crystal clear od tetre,
stvar bi trebal biti riješena kroz 3-5 dana.

Na filetrskoj masi æe ti se vjerojatno stvarati prekomjerna kolièina sluzi, peri je odstajalom vodom, nikako vodom iz pipe.

Inaæe JBL ima super stvari za aktivaciju filtera i podloge, ali nemam pojma kako se zove.

Aquasafe?Sa tim ne bi nista postigao u ovom slucaju. To sluzi za pripremu vode: uklanjanje klora i teskih metala iz doticne. A (osobno) mi je Crystal clear malo pretjerivanje - treba dopustit tanku da si sam slozi ravnotezu, a ne ga bombardirat kemijom, tak da to nisam nikad koristio.

Edited by: Teehee(R)
Get out and fly!