Srpanj 19, 2025, 19:05:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Odrasle ribe neobjašnjivo umiru  (Posjeta: 2752 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline akvarijfun

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odrasle ribe neobjašnjivo umiru
« u: Svibanj 14, 2004, 10:20:00 prijepodne »

Ljudi,pomagajte!!! Prije tjedan dana mi se ancistrus odjednom samo se izvalio(umro).Bez ikakvih vidljivih znakova upozorenja.Jeo je normalno,izgledao je normalno,ponašao se normalno,sve do zadnjih 10-ak minuta.Preksinoćse ženka skalara,najjača riba u akvariju,isto bez nekih prethodnih znakova,napuhnula lagano,nije htjela jesti i ujutro smo je našli mrtvu.Ne znam šta da radim...ni koji lijek da stavim.Bojim se da ne umru sve ribe.Pomagajte,molim vas ako ikako možete

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #1 u: Svibanj 14, 2004, 12:24:00 poslijepodne »
Možda umiru od trovanja koliki su ti nitrati u akvariju i kad si zadnji put mijenjao vodu napiši više informacija vezanih uz akvarij koja oprema koja veličina.U principu kada su ribe bolesne treba im dignuti temperaturu na 28 C ,maknuti aktivni ugljen iz filtera i pojačati prozračivanje.Prouči malo bolje ponašanje riba i više obrati pažnju na detalje.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline akvarijfun

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 14, 2004, 12:48:00 poslijepodne »

Zaboravih napisati da je toj ženki skalara izmet zadnji dan bio končasti bijeli.Vodu treba sad promijeniti.Od opreme imam sve-filter s aktivnim ugljenom unutrašnji,pumpu za zrak tetrinu,grijač.Ma,dosad je sve bilo ok,već nekih 2 godine nikad se nije nešto ovako desilo.Ako su ribe bile bolesne,postojali su vidljivi znaci,a sad baš ništa-do zadnjeg trena

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #3 u: Svibanj 14, 2004, 12:53:00 poslijepodne »

Evo ti odlomak od Hrvoja možda ti može pomoći .

Hexamita (bičaši), koju uzrokuje nagomilavanje unutrašnjih parazita je česta bolest. Ribe ne ugibaju odmah,ali vidno mršave i odbijaju hranu. Najčešći simptom je dugački i bijeli izmet koji riba vuče za sobom,te odvajanje od ostalih.Tretman je sa preparatom iz humane medicine, Flagyl ili Orvagyl,500 mg/100 litara netto vode uz podizanje temp.na 30 C na pet d ana ,ili kupovina gotovog lijeka u trgovinama za kućne ljubimce.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2004, 20:29:00 poslijepodne »
saspitaj se u ljekarni ili u veterinara jer svi ljekovi koji sadrže metronidazol će ti odgovarati,u zoo shopovima u manjim gradovima ćeš teško naći lijek za heksamitozu.BIlo bi ti dobro promijeniti od 30% - 50% vode.Ja sam isto imao slučaj sa hexamitom crkla su mi dva oscara,POŽURI sa ljećenjem pogotovo ako imaš još nekog ciklida u akvariju.

Offline akvarijfun

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2004, 15:23:00 poslijepodne »
Hvala vam na odgovorima i savjetima.Našli smo lijek za hexamitu,stavili ga,povećali kisik i grijanje,te izbacili aktivni ugljen.Za sad su svi živi;valjda će tako i ostati.

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2004, 15:36:00 poslijepodne »

koji si ljek koristio/la(ako si koristio/la lijek namjenjen ribama).

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2004, 15:57:00 poslijepodne »
Citat: t.o.n.i

koji si ljek koristio/la(ako si koristio/la lijek namjenjen ribama).

To bi i ja htio pitati

Offline akvarijfun

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2004, 12:25:00 poslijepodne »
od JBL-a,spirohexol(kaže 2-amino-5-nitrothiazol)....to je kao i za rupe u glavi,ali i na kutiji kaže da je za hexamitu,a i u uputstvima.Za sad je sve ok,svi djeluju dobro,a ovo im je treći dan lijeka.Još dva dana

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 18, 2004, 21:06:00 poslijepodne »

lijek ti uspješno djeluje to mogu zakljućiti po tome što bi ti ribe crkle već da lijek ne djeluje.Hexamita se u ribi pocme razmnozavati i to traje tri dana riba u tom periodu ribaumire dobro da si se javio na vrijeme.Samo obrati pozornost na ribe dali jedu jer ova bolest im može "ubiti želju" za hranom.