gle' ovak' ovo što su napisali je glupo jel' i u stručnoj "veterinarskoj" literaturi piše da se treba izbjegavati pre velika vlaga zraka u terarijima s pustinjskim životinjama
((u što se bradata agama nedvojbeno ubraja))
i to iz razloga što visoka vlaga uzrokuje probleme upale dišnih putova pustinjskih životinja ((koje na to nisu navikle/prilagođene)) koja je po nekim izvorima najveći razlog ugibanja gmazova u zatočeništvu'
- svi ovi tekstovi i navodi govore o tri prednosti "kupanja"
1.uredno presvlačenje---
((što je apsolutni nonses' jel' bradate se u prirodi nikad ne "kupaju" a i ako imaju ponuđeni tanjurić s vodom sve potrebe za vodom podmiruju iz njega', a u nekim tekstovima ima i apsolutnih kontradikcija...
pazi sad; kupanje jednom tjedno' i ponudi vodu samo jednom dnevno i ako pije ok, a ako ne onda se voda makne iz terarija da ne ovlažuje pretjerano zrak'...
2. opuštanje mišića u toploj vodi'---
pa nemaš' staru baku kojoj trebaš' dopeljati lavor sa slanom vodom da se opusti od reume' ....mislim...... to je glupost' nakon par ovakvih konstatacija ljudi će doći do zaključka da se sve guštere treba "OPUŠTATI" u mlakoj vodi....
3. hidratacija'---
i što upće' to znači, ???
da je gušter dehidrirao iz nekog razloga (stres uzrokovan transportom ili navlačenjem po rukama) i nadoknada vode u organizmu' koja ako držimo guštera u ispravnim uvjetima je apsolutno nepotrebna.
dovoljna količina "zelene hrane" i kukaca tri puta godišnje neki pinki' i to je to...
zašto bi trebalo guštera kupati' ??? (da se napije vode???)
- a najveća pogreška je stres uzrokovan potapanjem ili nedaj Bože uranjem guštera u vodu i onda ide onaj moj omiljeni citat'
[url]http://www.reptilerooms.com/Sections+index-req-viewarticle-a rtid-19-page-1.html[/url]
"""
Once they have adjusted to being in the water.
Prop their front legs up on your fingers and swing them slightly back
and forth in the water.... eventually this will get them moving their
back legs and tail and soon they will start swimming around on their
own and leave your hand..... "LOOK Mom!!! i can swim and you can't
catch me!!"
.....
i na takve stvari poludim...
nakon takvog "slatkog" teksta nađe se hrpica debilčeka' i svi kopiraju tu bolesnu radnju' . . . .
i svi komentiraju pa pogle kak' je lijep' u vodi i kak' mu to paše',... a da se pita gušter u tom trenutku kad prvi puta "uđe u kadu" ...

(ovo ću izbrisati).... ne bi me začudilo ni da ugine od šoka uzrokovanog stresom'. . . . . .
nemojmo zaboraviti da doma imamo gmazove i da nam je cilj stvoriti uvjete onakve kakve imaju i u prirodi od'z kud' su porijeklom i bilo kakvi naši' suvišni' postupci samo su korak' dalje od onoga čemu treba težiti'...
pozdrav icek