Srpanj 10, 2025, 22:09:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nista mi nije jasno - pH :(  (Posjeta: 1264 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Nista mi nije jasno - pH :(
« u: Listopad 11, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
Prilikom punjenja novog tanka ( 300 litara ) nabavio sam i JBL RO te prema savjetima s foruma dodao 30% vode iz RO i 70% ZG pipovace prethodno tretirane s AquaSafe, te prilikom svake izmjene vode odrzavao navedeni omjer.

U meduvremenu se bez obzira na propisno cikliranje, vise nego dovoljnu filtraciju ( EX1200 ) i solidno zasaden tank pojavile bolesti, te se zna dogoditi da pojedine osjetljivije novopridosle ribe uginu u vrlo kratkom roku, bez obzira na prilagodavanje koje obicno traje po sat vremena s laganim doljevanjem vode.
Koristim Tetrine 5in1 i NO2 testove i svi su OK, cak i iznimno dobri.

Posebno mi je sumnjivo sto je pocelo i bilje stradavati ( stargrass i polisperma se doslovno raspali u tjedan dana ) pa sam danas kupio zasebne pH i KH testoe koji su mi lagano pojacali sumnju da nesto generalno ne stima :(

Dakle:
ZG pipovaca
pH 7-7,5
KH 20

Voda iz RO
pH 5,0
KH 2 ( ili manji )

Voda iz akvarija u kojem stalno odrzavam 30% RO/70% pipovaca
pH 8.5-9.0 ( prije 9,0 )
KH 14

Podloga je kupovni akvarijski sljunak, CO2 sam ugasio prije desetak dana kad je poharala bolestina, kamenja nema.

Sto je uzrok ocito prevelikom pH i kako ga smanjiti ???

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2006, 22:22:00 poslijepodne »

Vjerojatno se stvorio amonijak,zbog bilja koje je istrulilo iliti se negdje raspadauginula ribica. CO2 mozes ukljuciti i zasadi bilje da ti "jede" amonijak. Kakvu rasvjetu imas, jesi li gnojio cime? Koliko je aq. u pogonu?Edited by: Rastaman

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2006, 00:59:00 prijepodne »
Nisi napisao kada si stavio akvarij u pogon.

pH ce ti se sniziti kada vratis CO2 nazad unutra, isto tako redovno cupaj trulo bilje, redovno gnoji.

Ako je akvarij dovoljno star napravi izmjenu vode i pomjesaj pipovacu 50-50% sa RO.

Nemora biti da su ti ribice uginule radi akvarija, meni se je to dogadalo kada bi ih kupio u pet shopu ali nikada niti jedna ribica nije uginula kada sam je dobio ili kupio od kolega na forumu.

Zagreb/Malešnica

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2006, 23:29:00 poslijepodne »

Citat: Rastaman

Vjerojatno se stvorio amonijak,zbog bilja koje je istrulilo iliti se negdje raspadauginula ribica. CO2 mozes ukljuciti i zasadi bilje da ti "jede" amonijak. Kakvu rasvjetu imas, jesi li gnojio cime? Koliko je aq. u pogonu?

Da, nije mi palo na pamet da amonijak povecava pH
Akvarij je star ravno mjesec dana uz dio vode i jedan od filtera koji je radio sa starim, te uredno zacikliran s Nitrivecom. Problemi su poceli nakon tretmana s Costapurom i GeneralTonicom zbog blestina i gdje je drugi dan nakon upotrebe potonjeg opako zasmrdilo po amonijaku Ocito su osim bolesti pobili i korisne bakterije. Gnojio nisam desetak dana dok je trajao tretman, a dno i bilje su uredno odrzavani i cisti.

Dakle - svaki dan zamijeniti manji dio vode ( 5-10% iz RO ), dodavati Nitrivec, bilja ima ionako poprilicno, gnojiti i upaliti CO2, te ne paliti aeraciju.

Da li sam nesto izostavio ?

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2006, 23:31:00 poslijepodne »
Isprika svima, tek sad vidim da je ovo zabunom otislo pod morsku kemiju