Kolovoz 09, 2025, 14:20:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomozite idiotu da spasi diskusa  (Posjeta: 1396 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sparko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pomozite idiotu da spasi diskusa
« u: Listopad 02, 2006, 23:16:00 poslijepodne »

Ukratko, pred 3 dana sam čistio filter i ne pitajte me kako i zašto, zaboravio uključiti filter. Jučer poslijepodne sam nakon cca 2,5 dana došao kući i shvatiograndioznost svoje gluposti. Odmah sa promijenio 50% vode i pomolio se bogu. Danas i slijedećih 30-ak %. Uglavnom, populacija djeluje OK, ali je jedan malac (cca 3-4 cm) prolupao i piči po akvariju kao lud. Radi lupinge, okreće se i kad se umori legne na dno. Dakle, riblji mjehur mu je u komi. Mislim da nije hexamita (ne odgovara kl. slici), parametri vode sada su dobri.

Što da radim, jbo mi ps mtr glpu!
St/HR

Offline RollingFish

• Novi član
  • *
  • Dob: 53
    • http://www.kotoriba.hr
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2006, 07:30:00 prijepodne »

Na žalost ništa, pomiri se sa sudbinom. Ako su ostali dobro, još si dobro prošao.

Desilo ti se trovanje nitratima, kod diskusa je to riblje pijanstvo.

Ne odustaj
<u>
Koja riba ne pliva?
Kotoriba/Meðimurje

Offline sparko

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 03, 2006, 11:35:00 prijepodne »

Da, to mi nekako na to i smrdi.

Nego, da li da nešto preventivno ubacujem u vodu, ili samo čekati daljnji razvoj situacije?
St/HR

Offline RollingFish

• Novi član
  • *
  • Dob: 53
    • http://www.kotoriba.hr
« Odgovori #3 u: Listopad 03, 2006, 13:26:00 poslijepodne »

Jedino što možeš ućiniti je povećati aeraciju, sa što sitnijim mjehurićima da bude max količina otopljenog kisika u vodi. A dalje se lijepo brinuti o redovitoj zamjeni vode i paljenju filter.

Lp

<u>
Koja riba ne pliva?
Kotoriba/Meðimurje

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 03, 2006, 14:30:00 poslijepodne »
Promijeni opet dio vode i stavi malo Sera nitrivec tj koliko i ide na tvoju litražu. Neće ti škoditi samo može ili ostat isto ili pomoći. Ja bih tako napravila. iinače zna se stavit nitrivec kod čiščejna filtera mijenjanja vode, kod nitrita još će malo ujedno i pozitivni bakterijica doć u vodu.

Offline sparko

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 03, 2006, 15:49:00 poslijepodne »
Citat: RollingFish

Jedino što možeš ućiniti je povećati aeraciju, sa što sitnijim mjehurićima da bude max količina otopljenog kisika u vodi. A dalje se lijepo brinuti o redovitoj zamjeni vode i paljenju filter.

Lp

Čovječe tukao bih glavom u zid od muke. Zaj.. se s njima, čuvam ih kao oči u glavi, tovim, mijenjam vodu, i onda, kratki spoj u mozgu!

Inače malac je upokojen, a pitanje, koliki je postotak oporavka kada ribe pokažu ovakvu simptomatologiju, odnosno da li je uopće moguć?

Btw, hvala na pomoći
St/HR

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2006, 16:35:00 poslijepodne »
Stvarno mi je zao
No, greske se desavaju,nazalost.
I meni se proslu zimu desilo da sam taboravio ukljuciti grijace, temp. je pala na oko 22 stupnja, diskusi su mi izgledali smrznuto,no nije bilo gubitaka (za razliku kad mi se izlio kvasac u akvarij )

Offline Brainman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 03, 2006, 19:54:00 poslijepodne »

Citat: sparko

... koliki je postotak oporavka kada ribe pokažu ovakvu simptomatologiju, odnosno da li je uopće moguć?
Btw, hvala na pomoći

Pa to je cesta pojava kod diskusa, znaci trovanje nitratima ili nitritima...Ovde sumnjam na nitrite, jer filter nije bio u funkciji. Koliko sam primetio ima 3 stadijuma ovakvog trovanja ribe. 1. Stadijum kada se diskus krije i spusta na dno i dise ubrzano 2. Stadijum kada je okrenut glavom ka podlozi, ubrzano dise, i imalo malo naduven stomak 3. Stadijum kad pocinje da pravi kolute i nema vise pojma o orijentaciji. Najbolje je izmeniti sto vecu kolicinu vodu u akvarijumu i to ponavljati i u narednim danima. Ako je diskus u 3 stadijumu, najbolje je izmeniti dosta veliku kolicinu vode i ako krene da se izdize ka povrsini da se poklopi mrezicom i na silu ga drzati na dnu. Sto se tice postotka, moguc je u sva tri stadijuma, ali su sanse kada udje u 3 stadujum male...
S`postovanjem Misa

Offline sparko

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 03, 2006, 22:15:00 poslijepodne »

E da bio je treći stupanj.

Zaključak cijele priče: diskusi NE PRAŠTAJU. Svakunašu grješku plate glavom. Bolno, ali poučno
St/HR