nakon svih bolestina i problema s vodom prouzrocenih lijekovima, konacno se stanje unormalilo i stigli novi stanari - 5 fenomenalnih Juruparia.
Doticni su vec nakon par minuta zapoceli sa svojim neobicnim nacinom harnjenja ( trpaju sljunak u usta i izbacuju ga kroz skrge ), te sam sav sretan otisao na pocinak.
Jutarnje budenje me sokiralo s vec toliko puta videnom slikom - voda potpuno mutna sa svega par cm vidljivosti i podloga kompletno razrovana, posto su ribice bile marljive i cijelu noc preuredivale aquascaping po svom ukusu

Ukapcam rezervni EX700 da pripomogne EX1200 ( na 300 litara ), ali niti nakon par sati nema znacajnijeg poboljsanja pa odlucim promijeniti 150 litara vode.
Nakon promjene je stanje mrvicu bolje, ali me brine i pojava neugodnog mirisa te sluteci nevolju guram 5in1 tester u vodu; NO3 i NO2 na maksimumu, te ponavljam mjerenje pomocu Serinih i Tetrinih NO2 markera - svi crveniji da ne mogu biti vise

I onda mi je sinulo da mogu do besvjesti temeljito usisavati podlogu, ali 24h prevrtaja iste iz nje u vodu izbacuje svaku cesticu trulezi, hrane ili zakopanog izmeta. Sljedece jutro NO2 i dalje na najvecoj mogucoj razini i ozbiljno razmisljam o evakuaciji u drugi 200 litarski koji je u desetom danu cikliranja, ali primjecujem da se voda bistri i da cak niti osjetljivije ribice ( stakleni somici ) ne pokazuju da im je lose, osim sto su svi unezvjereni jer ulaze u drugi dan posta.
Na vecer je voda vec vidljivo cisca ( ali i dalje mutna ), ribice i dalje sve zdrave i vesele, mijenjam 100 litara vode, markeri za NO2 i dalje na maksimumu i ubacujem Nutrafin WasteControl uz uobicajen isto tako Nutrafin Cycle koji mi se pokazao daleko boljim od Nitriveca ( ali isto tako i skuplji ). Isto tako ubacujem brdo bilja da barem pluta na povrsini i pripomaze u konzumaciji hranjivih tvari u vodi.
Budim se sa strahom i ocekujem pomor, palim svjetlo i ostajem sokiran - voda nevjerojatno bistra ( kao nakon par tjedana cikliranja bez riba ), ribe zdrave i gladne

i NO2 ispod detektirajuce razine

Ponovio sam mjerenje sa sva tri NO2 testera i niti jedan nije detektirao prisutnost istog, sto je znak da je voda u izvrsnom stanju.
Zakljucak ? Naravno da su izmjene vode s dodavajem Cyclea i ubacivanje bilja odradile svoj dio posla, ali ovakav ekspresan ucinak u svega 6-7 sati nisam imao prilike vidjeti i definitivno stoji da je WasteControl jedan od rijetkih preparata koje sam imao prilkike koristiti, a da stvarno djeluje onako kako je napisano na pripadajucoj ambalazi.
Nutrafin WasteControl i srodni Cycle -