Srpanj 21, 2025, 16:37:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par savjeta molim  (Posjeta: 4736 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zibba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Par savjeta molim
« u: Rujan 26, 2006, 21:42:00 poslijepodne »

Bok svima, ja sam nova ovdje, ali i s ribicama. Kupila sam "kćeri za rođendan" maleni akvarij od kojih 15l i u njega stavila 3 zlatne ( crna, narančasto-crna i narančasto-crno-bijela) te jednog Bettu ( crveni) i čistača stakla.

Imam ih namjeru prebaciti u veči akvarij koji imam već godinama, ali je sližio kao staklenik za moje mlade sadnice. On je dimenzija 45*50*40 dakle kojih 90l. Malo sam ga povukla silikonskim kitom za akvarije iznutra, s obzirom da nisam uspjela pronaći staklara koji bi mi ga rastavio i ponovno poljepio s obzirom da je na jednom mjestu malko kapao. Sada nigdje ne curi.

Koje bilje staviti u njega, može li se staviti obični pijesak na dno ( naravno uz temeljito čišćenje i pranje), koje još ribice mogu uz ove ( nabaviti ću još barem 2-3 ženke bette) isl.?

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Par savjeta molim
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2006, 21:53:00 poslijepodne »
Pozdrav i tebi i dobrodošla S obzirom da si nova i na forumu i u akvaristici,trebat ćeš još puno učiti i čitati.Na našoj stranici imaš jako puno korisnih informacija o svemu.Prva greška koju si napravila je ta da si pomiješala hladnovodne i toplovodne ribe.Zlatne ribe su hladnovodne,a beta toplovodna i ta kombinacija neće biti dobra,naime beta bi ti mogla uginuti.Znači,prvo se moraš odlučiti da li želiš držati hladnovodne ili toplovodne ribe,a o tome onda ovisi i da li ćeš moći saditi biljke,s obzirom da ti bilje baš neće uspijevati sa zlatnim ribicama

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Par savjeta molim
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2006, 23:10:00 poslijepodne »

Dobrodošla poštovana Zibba,

Kolege Medonje, najkraće su objasnili temeljni problem.Ali eto prisjećamo se svojih prvih dana, koji su isto tako počeli sa akvarijem od 15 litara, onaj rezervni nismo imali, pa na neki način susjećamo sa problemom.

Ako se odlučiš držati bette, u hladnoj vodi, bolje da ih ne nabavljaš,neće ti preživjeti.Ribe su subtropskog pojasa, i bez grijane vode će isprva hibernirati a vjerovatno i uginuti.Kćerkinu reakciju znamo, a vjerojatno da će i reakcija tvoje kćeri biti ista, stoga oprez!

Na forumima ima bezbroj tema o uređenju akvarija, držanju kompatibilnih riba, itd.,dobro je malo pregledati, i ne samo to nego i internet u cjelosti.Znamo i to da isprva čovjek nema dovoljno snage i vremena za sve to, pa ako želiš neki konkretan odgovor, na raspolaganju ti je i PP.

Želimo ti sreću pri odabiru i puno lijepih akvarističkih užitaka zajedno sa kćeri!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline frida lang

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2006, 09:20:00 prijepodne »
odluči se za toplovodne
split

Offline zibba

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2006, 11:03:00 prijepodne »
Bettu smo dobili od prijetelja koji stalno putuje pa ne želi ostavljati ribicu na brigu susjedima, a za veliki akvarij imam namjeru nabaviti grijač, tako da to neće biti problem. Zanima me gdje ima za nabaviti povoljnije bilje, jer po dučanima traže 25,00 i više kn za komad. Pročitala sam osim toga i knjige moj prvi akvarij i akvarijske ribice, tako da se u nekim stvarima počinjem snalaziti.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #5 u: Rujan 27, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
Dobrodosla

Sumnjam da mozes jeftinije od toga proc, svugdje su identicne cijene , jedino da nekog nazicas ili pogledas pod oglase, mozda neko dijeli

pozdrav  
Zagreb/Gornja Dubava

Offline frida lang

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2006, 13:30:00 poslijepodne »

u splitu traže 30 kn
split

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Par savjeta molim
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2006, 15:23:00 poslijepodne »

Vjerujem da, ukoliko se odlučiš na toplovodni-bilje neće biti niti najmanji problem. Skoro svatko od nas tu i tam ima viška, koj se često i baca, zato na piši od kuda si i ne sumnjam da ćeš dobiti za badava pokoji pelcer neke biljkice.

Grijač ti nije potreban za hladnovodne ribice, jer one drito mogu preživjeti u ribnajku...dokle će ti za bette, pogotovo ukoliko želiš i ženke trebati grijač.

Zlatne ribice ispuštaju neku sluz...i jako mute akvarij, i to nikako ne paše toplovodnima.

Ukoliko se odlučiš za toplovodni, uz bette moćei ćeš u tih 90 l staviti stvarno još dosta ribica kompatibilnih s bettama te će sve biti prepuno boja, te će ti također uspjevati i bilje.
Pustike, Turopolje

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Par savjeta molim
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2006, 22:53:00 poslijepodne »
u 90 l ide ljepa kombinacija riba. samo nemoj na početku uzet od svake vrste po malo, nego nekoliko večih riba kao glavne face akvarijai jato neonki ili nekih sitnih jatašica, i par komunalacai to je to.

Offline zibba

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #9 u: Rujan 30, 2006, 11:47:00 prijepodne »

Nabavila sam filter i grijač za veliki akvarij. Zanima me s obzirom da još nemam bilja jer trenutno nije nikakav izbor u dučanima u koje idem, koliko treba čekati kada postavim umjetno bilje da stavim i ribice.

I da li se može živo bilje stavljati i naknadno u akvarije, onda kada ga nabavim?

Može li se staviti prvo recimo samo bete, a kasnije kada odlučim što ću još ubaciti novu vrstu ribica?

Da li grijač ide cijeli u vodu ili mu vrh s regulatorom mora viriti van iz vode?

A da uz filter sam dobila i cjevčicu s nekim nastavcima, ali nema uputa, niti mjesta kamo da to priključim.

Joj imam 1000 pitanja. Upomoć.

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Par savjeta molim
« Odgovori #10 u: Rujan 30, 2006, 14:22:00 poslijepodne »
Nemoj stavljati umjetno bilje,jer kao što je netko napisao,uvijek se nađe netko tko ima višak biljaka,evo ja ću ti prva pokloniti bilje,ako si iz Zagreba.
Kada akvarij staviš u pogon,ni u kojem slučaju nemoj odmah stavljati ribe u njega.Zato što akvarij još nije zacikliran,točnije nisu se u njemu stvorile korisne bakterije za normalan život ribica u njemu.Pusti akvarij sa vodom i biljkama da stoji oko 2-3 tjedna,što duže to bolje,pa tek onda možeš staviti bete u njega,a kasnije naravno možeš dodavati ribice koje želiš,točnije ono koje mogu imati suživot sa betama,ali o tome kada za to dođe vrijeme.Mi smo tu,a ti pitaj
Grijač nemoj stavljati cijeli u vodu,znači vrh neka ostane vani.
A za filter ćeš nam morati reći točno koji je,da li unutarnji ili vanjski i koji je proizvođač,pa ćemo ti moći odgovoriti.
Ništa se ne ustručavaj oko pitanja,svi smo mi bili početnici i također imali 1000 pitanja,tako da....pucaj

Offline zibba

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #11 u: Rujan 30, 2006, 21:03:00 poslijepodne »

Filter je Astro 500F, liquid filter, unutarnji. Za grijać sam uspjela skužiti da mora ostati vrh vani ( ne znam kako sam skužila, ali jesam).

Za ovo stajanje sam pročitala u knjizi "Moj prvi akvarij", ali oni pišu da se nakon "cijepljenja" akvarija treba čekati 2-3 dana, a može se pomoći u cijepljenju tako da se uzme malo zemlje iz vrta i natopimo ju vodom, te nakon nekoliko minuta odlijemo bistru i samo lagano zamućenu vodu u akvarij.

Temeljito sam oprala pijesak 0-4 i stavila na dno, gore na to krupniji pijesak, i već sada izgleda wow. Još kada ubacim par biljčica biti će.

Imam dojam da se beta i teleskop povremeno pokefaju, jer su im pomalo ofucani repovi, pa je dva-tri dana ok, pa iz početka.

Ja sam iz Zagreba, točnije iz Mičevca. To je prema V. Gorici. Bila bih veoma zahvalna na kojem pelceru za akvarij, tako da mogu prebaciti betu i prekinuti svađe oko teritorija ili tko zna čega drugoga.

Offline duda

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #12 u: Rujan 30, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
Ako misliš imati biljke a bilo bi pametno ih imati trebaš imati substrat to se stavlja na dno. Prvo malo šljunka na dno možeš ja nisam pa substrat za bilje imaš od sere on je nešto jeftiniji od tetre i to ne znači da je loš. Na tu podlogu možeš pomiješat malo tetra initial sticks sa substratom pomiješaš ako želiš. Substrat imaš Tetra complete substrate ili Sera floredepot ili možeš i od drugih proizvođača npr Prodac vidi kako ti cijena više odgovara. Kad staviš substrat onda preko tog staviš šljunak. Kad stavljaš ako nisi več stavila gledaj da ti dole ta podloga a tako i šljunak ide blago na koso tj zbog vizualnog učinka podloga treba da od zadnje strane akvarija ide u laganom padu prema naprijed. Za ribe treba pričekat bar 2 tijedna da se nasele pozitivne bakterije nemoj prije akvarij mora sazoriti voda malo odstajat biljke da isto učine svoj dio posla. Možeš kupiti mnogi su koristili ma i koriste i dan danas Sera nitrivec stavljaš 7 dana za redom da malo se naseli bakterija piše da se nakon čak 24 sata stave ribe ali nemoj stavljaj 7 dana za redom izračunaj koliko ide na litražu i pusti jedno 2 tjedna da sve se to malo sredi pa onda ribe. Nemoj odjednom puno riba jedno 3 ribice pa pričekaj jedno 4,5 dana pa opet po par riba. I ne pretjeruj sa ribama da se ne guraju jer previše riba u malo prostora može imat posljedice.

Offline duda

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #13 u: Rujan 30, 2006, 22:03:00 poslijepodne »
Nemoj stavljat umijetno bilje zbilja je bez veze. Ne moraš odjednom kupiti uvijek možeš naknadno zasadit biljku. Kad sadiš biljke ribice uvijek su u akvariju samo pri sadnji izliješ dio vode iz akvarija u jednu plastičnu posudu kantu koja samo služi za akvarij i sadiš jer lakše je sadit sa majne vode u akvariju nego kad je pun vode. Biljke imaš pozadinske, srednje, i prednje tako da pitaj ako neznaš da neku pozadinsku veliku ne staviš napred pa sve pokriješ biljkom. Jednom tijedno stavljaj tekuće gnojivo za bilje samo ono za akvarijsko bilje i nikakvo drugo. Nadam se da si ovim ribicama stavila aguasafe u vodu nikad bez toga.

Offline duda

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #14 u: Rujan 30, 2006, 22:07:00 poslijepodne »
Imaš i plutajućeg bilja koje se ne sadi nego pluta po vodi bar jednu sadnicu uzmeš dok ne sakupiš tog bilja.

Offline aqua man

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #15 u: Rujan 30, 2006, 23:14:00 poslijepodne »
al bolje je zasaditi bar sam ja svoj rogolist zasadio zanimljiviije izgleda a i samo pravi nered u akvariju

Offline zibba

• Punopravni član
Par savjeta molim
« Odgovori #16 u: Listopad 01, 2006, 08:17:00 prijepodne »
Puno hvala. Pokušavam se snaći.