Kolovoz 05, 2025, 11:49:59 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: spol kod socolofija  (Posjeta: 1339 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kreso09

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, centar
spol kod socolofija
« u: Rujan 15, 2006, 11:40:00 prijepodne »
kako se vidi kojeg je spola pseudotropheus socolofi. Imam dvije ribe, od kojih jedna ima tri a druga dvije "lazne ikre". Jedna je dominantna (ova s tri) a druga se skriva. Citao sam da im se spol tesko odredjuje i da nema neke vidljive razlike medu spolovima. Mozda netko ima vise iskustva...
Zagreb, Centar

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
spol kod socolofija
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2006, 12:59:00 poslijepodne »
I ja sam naletio na svakakve informacije. Ono što sam sam vidio, mužjak bi trebao imati jasnije ocrtanu lažnu ikru, tamniju i oštriju crtu na leđnoj peraji i plavlju boju tj. blješteću. Sve ovo, međutim, je vrlo teško uočljivo ako je mužjak nedominantan ili ako se radi o manjim jedinkama.
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
spol kod socolofija
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2006, 13:04:00 poslijepodne »

...e da, zaboravio sam.....kod nas su se svojedobno pojavljivle dvije varijacije "Mara point" i "nkolongove" gdje ovi drugi izgledaju kao ženke od prvog

ps. jedan, za kojeg sam bio siguran da je mužjak, iznenadio me ikrom Edited by: Njuška
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Njofra

• Punopravni član
spol kod socolofija
« Odgovori #3 u: Rujan 15, 2006, 18:32:00 poslijepodne »
Nažalost Krešo kao i kod više vrsta Pseusotropheusa ostaje ti da čekaš i pratiš razvoj situacije,i nadaš se da imaš dobitnu kombinaciju.Zato je uvijek bolje imati više jedinki iste vrste.A nadaj se najboljem.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
spol kod socolofija
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2006, 19:11:00 poslijepodne »
Ukoliko su spolno zreli, manji je problem... baš sam nedavno bio u jednom shopu gdje ih je bio pun akvarij i jako je bil oteško odrediti spol... samo kod nekih je to bilo izraženo. Dakle, kopirat ću što sam jednom napisao...

Mnogi akvaristi imaju velikih problema pri određivanju spola. Jedina donekle mjerodavna karakteristika je da mužjak ima veća i tamnija lažna jajašca (oker) dok su ženki ona manja i svijetlija (žuta). Postoje neke razlike u bojama peraja ali nisu toliko značajne pa tome posebno ne ću predavati posebnu pažnju.
Hrvoje - Split

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
spol kod socolofija
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2006, 20:59:00 poslijepodne »

U biti Malawi ciklide,genralno gledajuči,mogu se podijeliti u dve grupe:

• polimorfne,što znači da je mužjak drukčije obojen od ženke

• monomorfne,što znači,dasu i mužjak kao i ženka jednako obojeni
  • [/list]

No baš ti poslednji,kad je razlikovanje polova u pitanju,prave akvaristima nemalo problema u odredjivanju tih.Pseudotropheus socolofi ubraja se baš medju te i vidi se ,da je stvarno teško odrediti spol kod njih.Uopšteno si akvarista može pomoči sledečim:

• obično su mužjaci veči od ženki

• obično su mužjaci aktivniji od ženki

• imaju lažne ikre
    • [/list]

Ali kad se priča o lažnim ikrama kod vrste Ps.socolofi mogu jih imati i mužjak i ženka.Sad mužjak ima obično veče i zanimljivo,analana peraja ima na donjem rubu crno obrubi,ima je i ženka,samo što je tanja.Nadalje mužjak ima lednja peraja jako lepo obojena u plavu,crnu a lednu peraju završava bela boja,što kod ženke to nije slučaj i mužjak ima na kraju ledne peraje takodjer par žutih tačka.Naravno,da se takve ciklide kupuje u grupi,jer samim tim,ako ništa drugo,imačemo i mužjake kao i ženke a samim tim če ti ciklidi biti i lep ukras u našem akvariju.

Još bih htio nadodati još samo zanimljivost:

Ako ima naš Ps.socolofi na lednoj peraji crnu i belu crtu onda nam dolazi iz tačke Mara point,ako nema toga onda može biti vrsta Ps.sp.socolofi nkolongwe,a toj neopisanoj vrsti jako je slična još jedna,takodje neopisana vrsta Pseudotropheus sp.burrower.

Sad imam mužjaka imam ženku,to nit nije toliko bitno,ako,da ponovim imamo mi to u večoj grupici,sami če se izdvojiti a na nama je da eventualni višak mužjaka zamenimo za neke druge ciklide.

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
spol kod socolofija
« Odgovori #6 u: Rujan 17, 2006, 12:00:00 poslijepodne »
kolege su ti rekle otprilike,a moj savjet ti je kad baciš hranu ako je pojeo onda je muško,ako je pojela onda je žensko

p.s.trebat će vremena da skužiš spol,ja sam imao više vrsta pseudotropeusa i kad su već bili odrasli po izgledu je bilo dosta teško raspoznati ih,ponašanje ima glavnu ulogu makar i to nije pravilo.Edited by: rott
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline kreso09

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, centar
spol kod socolofija
« Odgovori #7 u: Rujan 17, 2006, 12:44:00 poslijepodne »
Istina, nije mi baš osnovna ideja razmnožavanje socolofija, iako će se
to sigurno dogoditi. Htio bih svesti na najmanju moguću mjeru agresiju
u akvariju, a ako ne raspoznam na vrijeme razliku između mužjaka i
ženke, dominantni mužjak će mi napraviti čuda s ostalim mužjacima.
Mislim, glupo je ostati bez ribe zbog neznanja, posebno ako se to može
spriječiti... usput , čini mi se da je ženka koju imam (prema rottovim
uputama) "pojeo" hranu, i sad se skriva u najtamnijem dijelu
akvarija...
Zagreb, Centar