Srpanj 29, 2025, 19:21:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomor ribe  (Posjeta: 1372 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dadac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
pomor ribe
« u: Kolovoz 14, 2006, 08:24:00 prijepodne »
novi sam u akvaristici (oko 2mj).
kao prvo rjesenje sam imao mali akvarij od 15tak litara (poklion) sa filterom i u njemu su bile zlatne ribice(2 crvenkapice, teleskop, schubukin) i borac.
nedavno sam nabavio veci akvarij 90tak litara te nabavio jos dvije zlatne(lavlja glava i nebesko oko).
kad sam ih preselio sve su se zarazile ich-om najvjerojatnije od lavlje glave.
lijecio sam ih costapurom, pokusavao sam i podici temp vode grijacem i izmjenom vode, ali nista nije pomagalo.
nakon 5-6 dana pocele su ugibati.
sad su mi jos ostale samo dvije.
njiih sam sad preselio ponovo u mali kavarij a sve iz velikog sam ponovo prokuhao.
dali sam dobro postupio ili sam trebao nesta drugacije napraviti.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
pomor ribe
« Odgovori #1 u: Kolovoz 14, 2006, 08:45:00 prijepodne »
Jesi li novi 90 litarski akvarij zaciklirao ili si ribe jednostavno samo premjestio u akvarij s vodom iz pipe?

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
pomor ribe
« Odgovori #2 u: Kolovoz 14, 2006, 09:15:00 prijepodne »
stavio sam vodu iz bunara.
jedan dan je bila u karnisterima i stavio sam u nju ono sredstvo (neznam kak se zove ) za proizvodnju mikroorganizama, a drugi dan sam ju stavio u akvarij i tak je bila jos 24sata s upaljenim filterom.
i onda sam preselio ribice.

Offline frida lang

• Punopravni član
pomor ribe
« Odgovori #3 u: Kolovoz 14, 2006, 09:30:00 prijepodne »

vjerojatno se nisu uspjele prilagoditi....

možda si ih malo prebrzo prebacio. akvarij se trebao ciklirati barem 2 tjedna.

imaš li još uvijek u manjem staru vodu?
split

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
pomor ribe
« Odgovori #4 u: Kolovoz 14, 2006, 09:37:00 prijepodne »
nju sam bacio, sad trenutno koristim vodu iz akvarija od frenda.
probat cu ovih dana ponovo posloziti veliki akvarij ali ovaj puta cu ga ostaviti 2 tjedna neka stoji prazan bez ribe.
dali trebam staviti sredstvo za proizvodnju mikroorganizama ili je dovoljno d samo voda bude u akvariju tih dva tjedna.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
pomor ribe
« Odgovori #5 u: Kolovoz 14, 2006, 09:43:00 prijepodne »
Kupis tester za no2 (nitriti, dode oko 40 kn) i kad padnu na nulu, nakon sto ce porasti, onda je spreman akvarij za ribe. Fora je da ti se filter naseli korisnim bakterijama.

Mozes dodati neko sredstvo a i ne moras, ja nikad nisam...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
pomor ribe
« Odgovori #6 u: Kolovoz 14, 2006, 10:00:00 prijepodne »

Voda iz bunara... Hmm. Možda je i tu problem. Ne znam koliko je ona dobra za akvarij. I u njoj ima svega i svačega što klor nije ubio. Uglavnom, vodu za akvarij OBAVEZNO je pripremiti, i prije naseljavanja s ribama OBAVEZNO je naseliti filter materijal i podlogu nitrificirajućim bakterijama - proces cikliranja. U protivnom je pomor riba vrlo izvjestan.

A jedan dan nije dostatan za cikliranje. Najmanje 2 tjedna. I onda se akvarij naseljava postupno, a ne odmah sve ribe. Edited by: Elena & Davor

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
pomor ribe
« Odgovori #7 u: Kolovoz 14, 2006, 12:48:00 poslijepodne »
probat cu sad ispraviti tu pogresku, ovaj put cu ostaviti da se dobro dobro isciklira i nadam se da ce ovaj puta riba prezivjeti

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
pomor ribe
« Odgovori #8 u: Kolovoz 14, 2006, 22:43:00 poslijepodne »

[Dadac, svakako dobro prouči savjet Elene&Davora, a toplo bih ti preporučio, da one preživjele ribe koje vjerovatno još imaju bijele točkice, okupaš u solnoj kupki.Preporuka 2-3 puta dnevno, po namanje 5 minuta.Ako možeš nabaviti nejodiranu sol OK, a ako nemožeš, upotrijebi običnu kuhinjsku,ali smanji vrijeme trajanja solne kupke.
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline dadac

• Punopravni član
  • **
pomor ribe
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2006, 17:00:00 poslijepodne »
ove dvije prezivjele ribice su se oporavile, nestale su bjele tocke i one se potpuno normalno ponasaju.
veliki akvarij se vec 6 dan ciklira
problem je sto mi se javljaju alge u velikim kolicinama po staklu i po biljkama.
dali postoji nekakvo rjesenje za alge osim ribanja spuzvicom

Offline Aquatious

• Novi član
  • *
pomor ribe
« Odgovori #10 u: Rujan 13, 2006, 15:56:00 poslijepodne »

Citat: dadac
ove dvije prezivjele ribice su se oporavile, nestale su bjele tocke i one se potpuno normalno ponasaju.
veliki akvarij se vec 6 dan ciklira
problem je sto mi se javljaju alge u velikim kolicinama po staklu i po biljkama.
dali postoji nekakvo rjesenje za alge osim ribanja spuzvicom

Postoji!

Nabavi si par ancistrusa i oni obično pomognu (hrane se algama i ostalim naslagama po akvariju), poznatiji pod nazivom čistači. Druga stvar alge = lampa, ako je starija, pokusaj kupiti novu, zamijeni. Rasvjeta je ti je pola uspjeha kod algi. Npr. nemoj kombinirati preivise rasvjete, i odaberi prikladnu (tipa sun ili aqua glo), nikako marine glo ili sl, sto tjera rast algi (iako vizualno najljepse izgleda). Treca stvar ti je koliko dugo imas ukljuceno rasvjetu. Preporucam ti da testiras, sam ocijenis prema poziciji akvarija, koliko ce ti lampa goriti, i na koji nacin to utjece na rast/razvoj algi. Naravno, ako je izlozen suncu (blizina prozora) svakako rad lampe smanji na neki minimum, nocni mod i sl. Po noci nek ti lampa bude ugasena. Vodu filtriraj 24h, barem sam ja tako skoro ubio rast algi. Naravno imam 3 ancistrusa, i jos par podnih somića koji mi rješavaju alge. Ako se svaka 3-4 tjedna nalovi ipak manji sloj, smatraj to normalnom pojavom. Ionako preporučam izmjenu 1/3 vode barem svakih 10-14 dana, pri čemu dodaješ antistres sredstvo, pa bakterije u razmaku 24h, i pri tome NEMOJ KORISTITI VODU iz bunara. Pitanje koje bakterije (nepoželjne) žive unutra, koje zasmetaju ribi, i ona se jednostavno okrene. Bojazan je isto najcesa bolest bijelih tockica (Ichtija), koja napadne akvarij, i onda zarazi sve zivo ako ne primjetis na vrijeme. A rezultat obicno bude pomor 40-50% riba. (zavisno kad primjetis, i kad pocnes tretirati).