ove dvije prezivjele ribice su se oporavile, nestale su bjele tocke i one se potpuno normalno ponasaju.
veliki akvarij se vec 6 dan ciklira
problem je sto mi se javljaju alge u velikim kolicinama po staklu i po biljkama.
dali postoji nekakvo rjesenje za alge osim ribanja spuzvicom
Postoji!
Nabavi si par ancistrusa i oni obično pomognu (hrane se algama i ostalim naslagama po akvariju), poznatiji pod nazivom čistači. Druga stvar alge = lampa, ako je starija, pokusaj kupiti novu, zamijeni. Rasvjeta je ti je pola uspjeha kod algi. Npr. nemoj kombinirati preivise rasvjete, i odaberi prikladnu (tipa sun ili aqua glo), nikako marine glo ili sl, sto tjera rast algi (iako vizualno najljepse izgleda). Treca stvar ti je koliko dugo imas ukljuceno rasvjetu. Preporucam ti da testiras, sam ocijenis prema poziciji akvarija, koliko ce ti lampa goriti, i na koji nacin to utjece na rast/razvoj algi. Naravno, ako je izlozen suncu (blizina prozora) svakako rad lampe smanji na neki minimum, nocni mod i sl. Po noci nek ti lampa bude ugasena. Vodu filtriraj 24h, barem sam ja tako skoro ubio rast algi. Naravno imam 3 ancistrusa, i jos par podnih somića koji mi rješavaju alge. Ako se svaka 3-4 tjedna nalovi ipak manji sloj, smatraj to normalnom pojavom. Ionako preporučam izmjenu 1/3 vode barem svakih 10-14 dana, pri čemu dodaješ antistres sredstvo, pa bakterije u razmaku 24h, i pri tome NEMOJ KORISTITI VODU iz bunara. Pitanje koje bakterije (nepoželjne) žive unutra, koje zasmetaju ribi, i ona se jednostavno okrene. Bojazan je isto najcesa bolest bijelih tockica (Ichtija), koja napadne akvarij, i onda zarazi sve zivo ako ne primjetis na vrijeme. A rezultat obicno bude pomor 40-50% riba. (zavisno kad primjetis, i kad pocnes tretirati).