Srpanj 23, 2025, 13:19:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rookie pitanje  (Posjeta: 1717 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ratko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Rookie pitanje
« u: Travanj 27, 2004, 16:24:00 poslijepodne »

Akvaristika mi je nepoznata i totalni sam početnik u istoj. Čudnim čudom naslijedio sam toplovodniakvarij 240 litara sa svom opremom i nešto riba. Problem je naravno u zelenoj algi, čitajući forum shvatih da trebam čistače. Pitanje:

Treba li ribu kupljenu u pet-šopu "dezinficirati" prije stavljanja u vlastiti akvarij? Ako da, molim savjet o nazivu preparatai postupku. Unaprijed hvala na odgovorima!!!!!

Varaždinec - domovine sin

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Rookie pitanje
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2004, 16:44:00 poslijepodne »
"dezinficirati" je možda krivi izraz. Ako imaš mogućnosti, svakako bi bilo najbolje držati je jedno tri tjedna u karanteni. Ako toliko poživi bez vidljivih znakova bolesti onda je više manje sigurno prebaciti ribu u glavni akvarij. Ako nemaš karantenski akvarij onda moraš ići na rizik, jer nema postupka kojim bi se riba "dezinficirala". Postoji mogućnost kratkotrajne "kupke" u nekom od lijekova, ali riba u sebi može nositi uzročnike bolesti, a to je nemoguće znati. Svakako je poželjno ne ulijevati vodu iz vrečice u akvarij. Dok nisam imao karantenu običavao bih ribu izvaditi mrežicom iz vrečice, i "okupati" je u mrežici akvarijskom vodom (naravno, iznad kade) pa tek onda bućnuti u akvarij. Ništa posebno učinkovito, ali bar znam da sam napravio sve što sam mogao.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Rookie pitanje
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2004, 17:56:00 poslijepodne »
malo je prokuhat prije stavljanja u akvarij..
šala mala.. kada doneseš ribu doma u kesici, stavi cilu kesu u tank (zatvorenu naravno) da temp. vode u kesi i temp. vode u tanku dođe na slično.. i tek je onda bućni u tank..

Edited by: Ars

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Rookie pitanje
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2004, 19:59:00 poslijepodne »
pa da ti kazem da si sreckovic dobiti takav akvarijum super,za alge ti moze pomoci i sedmicno mijenjanje vode ,unaprijed pripremljene ali i neke ribe algari su obaveza.Sta je sa svijetlom sta imas unutra ,ako imas kakav aparat slikni pa da vidimo o cemu je rijec
Oh sto te volim joj

Offline sax

• Punopravni član
Rookie pitanje
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2004, 22:12:00 poslijepodne »
Citat: Ars

šala mala.. kada doneseš ribu doma u kesici, stavi cilu kesu u tank (zatvorenu naravno) da temp. vode u kesi i temp. vode u tanku dođe na slično.. i tek je onda bućni u tank..

Da jos malo nadodam:
Pored temperaturnog soka ribe mogu dobit sok od nagle promjene Ph i Dh.
To se moze izbjeci tako da kada ti se izjednaci tmperatura akvariske vode i vode u vrecici (citaj  sta je Ars napisao) da se dolije malo vode iz akvarija u vrecicu (poprilici polovina zapremine vode iz vrecice) i tako tri cetri puta svakih petnestak minuta.
Nakraju vrecicu izvadis van iz tanka ribu uhvatis s mrezicom, bucnes je u tank a vodu iz vrecice isipas u WC.
Postupak je malo duzi ali ribe lakse podnesu promjene.

Offline NIX-akvariboy

• Punopravni član
Rookie pitanje
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2004, 02:49:00 prijepodne »
neznam kako vi svi ali ja sve svoje ribice i biljkekupljene u trgovinama drzim par sekundi u hipermanganu i tek onda ubacim u ak.
i can see, what you can see not..

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Rookie pitanje
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2004, 09:16:00 prijepodne »

Ja kod dodavanja novih riba u akvarij imam dodatnu "taktiku".

Spomenuto prilagođavanje na temperaturu i karakteristike vode obvezno provodim, ali uz ugašeno svjetlo u akvariju. Planiram da nove ribe dođu u večernjim satima tako da ne remetim uobičajeni ritam dan-noć, a nove ribe ne budu izložene direktnom i jakom svjetlu dok vrećica pluta po akvariju. Edited by: maratonac
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Buggy

• Punopravni član
Rookie pitanje
« Odgovori #7 u: Travanj 29, 2004, 10:06:00 prijepodne »
Školski ja radim ovako-ribicu sa vrećicom uronim u akvarij i držim 20-tak min., uz to prorežem vrećicu i u nju kapnem "Sera" antistresni pripravak za pripremu vode kome sam zaboravio ime,mislim da je Aquatan i košta oko 30kn (a trenutno nisam kod kuće),jer na uputi stoji da je s njim poželjno okupati ribice prije ubacivanja u akvarij a dodaje se kod svake izmjene dijela vode-naravno u tu novu vodu jer veže teške metale i neutralizira klor.
Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline Buggy

• Punopravni član
Rookie pitanje
« Odgovori #8 u: Travanj 29, 2004, 10:11:00 prijepodne »
...i zaboravih,u drugu posudu stavim nešto vode iz svog akvarija i prebacim ih tu a pri tome pazim da što manje vode miješam sa onom kupovnom te tako "okupane" i klimatizirane jednostavno iz te posude s mrežicom prebacim nove ribe kako ni kap vode u kojoj je sredstvo sa kupovnom vodom ne dođe u akvarij...
Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline Ratko

• Novi član
  • *
Rookie pitanje
« Odgovori #9 u: Svibanj 03, 2004, 12:00:00 poslijepodne »
Hvala svima na dobrim savjetima, uslikao ja akvarij, ali je file-size fotke prevelik za uploadanje na server, moram ponoviti photo-session, nadam se da će sutra biti izložba
Varaždinec - domovine sin