Srpanj 28, 2025, 20:23:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozdrav svima  (Posjeta: 4750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Morski_pes

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« u: Kolovoz 30, 2006, 23:09:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!!!

Eto, nov sam u akvaristici, pa tako i na ovome forumu.

Imam par pitanjca u vezi slaganja akvarija. Dobio sam od roditelja za rođendan akvarij od 60L (kupljen u bauhausu), i tako svratim do pet centra damalo se raspitam (još nisam znao za akvarij.net ). Prodavac mi je rekao da sam zbilja pogrijesio kupnjom akvarijskog seta iz bauhausa. U setu sam dobio: filter i pumpu za zrak (sve u jednom),neonsku lampu15w (montirana na poklopac),grijac vode od 50w, digitalni termometar, hranu za ribice i AquaSafe od tetre, mrežicu za lovit ribice (il kaj vec). Naknadno sam kupio i neke dodatne stvari; hipermangan, nekakva tekućina s bakterijama od tetre, živin termometar, te plutajući magnet za pranje stakala.

Evo, pa me zanimakaj mi je sve potrebno za puštanje akvarija u rad, te što vi mislite o mišljenju prodavača iz shopa.
Zagreb, Maksimir

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Pozdrav svima
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2006, 23:14:00 poslijepodne »
postovanje i dobro dosao...

reci ti liku u pet centru da nema pojma, za pocetnika je taj akvarij super i nemoj se nist brinuti...Imas na pocetnoj stranici sadržaja za pocetnike, pa par sati to prouci i ako imas pitanja slobodno pitaj...

ZG,Vrapče

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Pozdrav svima
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2006, 23:19:00 poslijepodne »

Dobrodošel, Morski_pes!

Poklonjenom akvariju se ne gleda u zube. Dakle, super stvar da si dobio akvarij na poklon, a na tebi je da ga počneš koristiti kak spada - to je onda dobar akvarij.

Za sad ti treba odluka kakav akvarij želiš - biljni ili ciklidni - prema tome odabereš podlogu. Kad središ podlogu, napuniš ga, posadiš bilje (ako je biljni) i pustiš ga u pogon da ti bez riba radi nekih 2-3 tjedna - unutra baciš bakterije i to je to. Kasnije ubacuješ ribe.

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Pozdrav svima
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2006, 23:19:00 poslijepodne »
dobrodosao ne birni ima nas jos amatera
† BLACK RAIN †

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Pozdrav svima
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2006, 23:22:00 poslijepodne »
moje skromno misljenje je da je taj akvarij cisto dobar u omjeru na cijenu... eventualno promijeni filter za neki malo jaci (no i ovaj je ok za prvu ruku)... grijac ko grijac... lampu mozes zamijeniti za neku koja poboljsava rast bilja (ne znam kakva je u tom setu)... mrezica ko mrezica... termomerar ko termometar (nisam isprobala taj digitalni) - no zivin je kojih 8-9kn pa i nije neki gubitak... aquasafe - provjereno dobar proizvod za prepremu vode...

dakle, mislim da prodavac nije trebao nista komentirati jer je to zaista ok set za pocetnika, ma za svakoga...

za pustanje aq-a u rad ti treba :

podloga za bilje (tetra, sera...)
sljunak
bilje (pravo)
voda   (pripremljena aquasafeom prema uputama)
to sve poslozi
15-tak dana neka sve u akvariju radi - odnosi se na filter, grijac i rasvjetu (12/12 - dvanaest sati dan dvanaest sati noc), grijac i filter nikada ne gasi opcenito - taj period se zove cikliranje (vrijeme potrebno da se dio pozitivnih bakterija naseli u filtar-ovo "dio" se odnosi na to da akvariju treba mnog vise za kompletno sazrijevanje)
zatim ubaci pokoju ribicu koju odaberes (pazi na hladnovodne i toplovodne, i na njihove zahtjeve) - nemoj sve ribe ubacivati odjednom, nego pokoju npr danas a pokoju za 4-5dana... nemoj prenatrpati akvarij - racunaj 1cm ribe na 2litre vode....

eto ukratko... udugo uh...

eh dok sam ja ovo sve natipkala drugi su vec odg heheEdited by: Pandorica
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Rastaman

• Punopravni član
Pozdrav svima
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2006, 23:26:00 poslijepodne »

Dobrodosao

Ma prodavac ti je to rekao samo zato sto nisi kod njega kupio akvarij. Da si dosao kod njega, prodao bi ti isto to i rekao bi tida je to najbolje.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2006, 23:31:00 poslijepodne »

Hvala na dobrodošlicama!

Zanima me još jedna stvar. Mislio sam vodu dezinficirati hipermanganom (usput i sav pribor koji ulazi u akvarij) , zatim upotrijebiti aquasafe i te bakterije. Mislio sam da je dobra ideja napraviti sto je moguće bolju vodu, kad već imam sve te preparate.

Hvala na odgovorima
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2006, 23:35:00 poslijepodne »
Dobrodosao, sve su ti rekli, prodavac ti za te novce, a i duplo vece, tamo ne bi imao sto bolje ponuditi.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Pandorica

• Punopravni član
Pozdrav svima
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2006, 23:36:00 poslijepodne »
vodu dezinficirati hipermanganom? nemoj to raditi radi opce sigurnosti...

samo sve dobro operi, poslozi i pusti u funkciju... hipermangan ti je dobar za dezinfekciju biljaka...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2006, 23:39:00 poslijepodne »

Citat: Morski_pes

Hvala na dobrodošlicama!

Zanima me još jedna stvar. Mislio sam vodu dezinficirati hipermanganom (usput i sav pribor koji ulazi u akvarij) , zatim upotrijebiti aquasafe i te bakterije. Mislio sam da je dobra ideja napraviti sto je moguæe bolju vodu, kad veæ imam sve te preparate.

Hvala na odgovorima

Dezinficiraj opremu u tamnoj otopini hipermangana i dobro ju isperi, mozes i akvarij. Vodu koju ces staviti u akvarij, u nju ne stavljaj hipermangan, ali stavi aquasafe i dodavaj te bakterije prema uputstvu (kad ih vec imas). Sretno!
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Rastaman

• Punopravni član
Pozdrav svima
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2006, 23:44:00 poslijepodne »

Citat: Pandorica
vodu dezinficirati hipermanganom? nemoj to raditi radi opce sigurnosti...

samo sve dobro operi, poslozi i pusti u funkciju... hipermangan ti je dobar za dezinfekciju biljaka...

Ma moze hipermanganom i opremu oprati. Nekuzim zasto samo bilje, kad i to bilje na kraju zavrsi u akvariju. Napuni ti akvarij vodom stavi malo hiperm. unutra, opremu okupaj unutra i poslije sve to dobro isperi i nema problemaEdited by: Rastaman

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2006, 23:52:00 poslijepodne »

Citat: Pandorica
moje skromno misljenje je da je taj akvarij cisto dobar u omjeru na cijenu... eventualno promijeni filter za neki malo jaci (no i ovaj je ok za prvu ruku)... grijac ko grijac...

Jer ima ko kakav prijedlog kakav filter kupiti (zrak+filter ili posebno) s obzirom na akvarij od 60L

Zagreb, Maksimir

Offline Pandorica

• Punopravni član
Pozdrav svima
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2006, 23:55:00 poslijepodne »
ne, ovo je bio vise odg na drugu postavljenu temu u kojoj je naveo da bi vodu dezinficirao hipermanganom... a mislim da ovo nista ne treba dezinficirati hipermanganom neg je dovoljno dobro oprati... no kako hoce, ako mu se da neka ispire, ne moze naskoditi... ali mislim da nema potrebe
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #13 u: Kolovoz 30, 2006, 23:56:00 poslijepodne »
Ovo bih ti ja preporucio
ali za taj filter trebas rezati poklopac sto sam ja na slicnom (juwel rekord 70) akvariju i napravio.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2006, 00:00:00 prijepodne »

Problem s tim filterom je što imam originalan krov na akvariju pa ne stane.

Otvorio sam filter koji sam dobio i vidio da je u nutra obična plastična spužvica (bez ugljena), pa sam ga mislio umotati u žensku čarapu i dodati ugljen u granulama
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #15 u: Kolovoz 31, 2006, 00:02:00 prijepodne »
Ne treba ti ugljen. Znam ja kakav ti imas akvarij i zato sam ti i predlozio da rezes poklopac.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #16 u: Kolovoz 31, 2006, 00:03:00 prijepodne »

pa kakvu cu onda rasvjetu imati
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #17 u: Kolovoz 31, 2006, 00:13:00 prijepodne »
Na poklopcu, sa straznje ili bocne stranice, odrezes tocno toliko plastike koliko treba da stane filter koji visi na bocnoj stranice akvarija. Taj komad je cca 3*12cm. Rasvjeta ostaje koja je, nju ne diras.

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #18 u: Kolovoz 31, 2006, 00:17:00 prijepodne »
aha! sad mi je sve jasno, ma gledao sam sliku filtera i to me nes zbunilo. al ipak hvala, razmislit cu malo
Zagreb, Maksimir

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Pozdrav svima
« Odgovori #19 u: Kolovoz 31, 2006, 00:24:00 prijepodne »
Probaj za pocetak s unutarnjim i upoznaj se sa svim njegovim manama i onda odluci sto ces. Ako ti se ovo sto sam gore napisao ne svidja onda razmisli o ovome
Laku noc!

Offline Morski_pes

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #20 u: Kolovoz 31, 2006, 00:27:00 prijepodne »

Hvala jos jednom, laku noc
Zagreb, Maksimir

Offline Sky27

• Punopravni član
  • **
Pozdrav svima
« Odgovori #21 u: Kolovoz 31, 2006, 10:51:00 prijepodne »

Dobrodošao na forum,shark!

I ja ti savjetujem da odeš na naslovnu,i pročitaš si postojeću literaturu,a onda se sa svim pitanjima i nejasnoćama javiš ovdije!

Pozdrav!