Srpanj 24, 2025, 02:21:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Podivljali skalar  (Posjeta: 2364 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Point.Blank

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Podivljali skalar
« u: Travanj 30, 2004, 12:04:00 poslijepodne »
Pozdrav od mene novoga clana sa problemcicima,naime u akvariju od 50 lit. imam 2 skalara, 1 betta, 1 trichogaster trichopterus, i 2 synodontis nigriventis. Jučer je veći skalar počeo sa divljanjem, prakticki unistio pola peraja betti, a natjeravanje ostalih ribica da i ne spominjem. akvarij imam vec skoro mjesec i pol sa tim istim ribama i sve je bilo cool do jucer. u cemu bi mogao biti problem? temperatura je 26, ph 6,5. rasvjete nemam, jer je akvarij bio hand made, pa cu se tako morati snaci i za rasvjetu.

hvala unaprijed na savjetima

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Podivljali skalar
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2004, 12:16:00 poslijepodne »

Trpio je mjesec dana i više nije mogao!

Šala mala!

Bojim se da nisam mjerodavan za odgovor, ali mi izgleda kao da bi se mrijestili i trebaju osamu. (Ako je u pitanju par mužjaka, onda sigurno nije u pitanju mrijest!)
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Point.Blank

• Novi član
  • *
Podivljali skalar
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2004, 12:28:00 poslijepodne »
stvar je sto i sam ne kuzim spol, pokusao sam im gledati glave, ali premlad sam ja u akvaristici za to. uglavnom, jedan je nesto veci i taj je agresivac prema svima, bojim se samo da to ne bi bilo pogubno za betu, jer ipak je skalar iz porodice ciklida, a to naravno pojma nisma imao kada sam kupovao. nisam ni znao sto su ciklidi

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Podivljali skalar
« Odgovori #3 u: Travanj 30, 2004, 12:54:00 poslijepodne »
Skalar i beta nejdu nikako skupa morat češ nekoga premjestiti
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Podivljali skalar
« Odgovori #4 u: Travanj 30, 2004, 12:57:00 poslijepodne »
Inače to ti je premali tank za skalare i obavezno nabavi rasvjetu inače će ti ribe biti kržljave i nikakve ,pročitaj si članak o uzgoju skalara i isto tako o sijamskim borcima imaš tu na akvarij netu pod članci Uzgoj irazmnožavanje skalara.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Point.Blank

• Novi član
  • *
Podivljali skalar
« Odgovori #5 u: Travanj 30, 2004, 13:36:00 poslijepodne »
e da sam to sve znao kad sam kupovao. nije da nisam citao i pitao prodavace u dvije trgovine i svi klasicno, ma da nece biti problema, sve je to ok. nakon proucavanja skuzim da trihogaster i skalari narastu do 15cm, evo sad i da se ne podnose sa betama. uglavnom, zabio sam cca 150 eura na krive stvari znaci, treba zamijeniti skalare, za nesto sto ne raste i usto je miroljubivo.

hvala na razjasnjenjima situacije, naravno ako imate jos kakvih ideja, ja sam tu i citam.

Offline Tomy

• Punopravni član
Podivljali skalar
« Odgovori #6 u: Travanj 30, 2004, 13:40:00 poslijepodne »
Vjerojatno ti je tank premali a skalari bi se mrijestili te se bore za svoj teritorij. Muški skalar u pravilu ima grbaviječelo a raspoznajes ih i po papili - spolnoj cijevčici koja je kod muškog šiljatijeg oblika a ženkina je sira i dulja.Inace ja u svom 150 litrasu imam 4 bette i 6 skalara inikad skalari nisu lovili bette. Jedino u vrijeme mrijesta par je bio agresivan prema ostalim skalarima.
Koprivnica / Hrvatska

Offline sax

• Punopravni član
Podivljali skalar
« Odgovori #7 u: Travanj 30, 2004, 15:10:00 poslijepodne »
Ma oni ti se samo hoce mrijestit. Kad dodju u kondiciju za mrijest pocnu zauzimat teritoriju. Tako da i ako nemas par onaj veci ti zbog toga radi darmar.
Inace ako su ti par onda ako sve drugo izbacis van moglo biti tih 50 litara dovoljno jedno vreme. Ako ih uspijes izmrjestit (nije frka (vjerovatno ce ti par puta pojest jaja ali ne gubi nadu)) onda uvlis tatu i mamu nekom a odgojis malce.

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
Podivljali skalar
« Odgovori #8 u: Svibanj 01, 2004, 17:41:00 poslijepodne »
Ja imam 2 odrasla skalara i bette.Na skalarima se jako teško vidi koji je muški a koji ženski.Ja sam npr. cijelo vrijeme mislila da imam 2 ženske,a imam muškog i ženskog,jer su se nedavno mrijestili.Prvih mjesec dana je jedan skalar isto napadao bette,kasnije se smirio.Sada svi lijepo zajedno žive.To je tako dok se ne naviknu jedni na druge.Jedino su jako agresivni kada se mrijeste,ali tada jedino treba imati gusto bilje ili neka skrovišta u akvariju za druge ribe.

Offline Point.Blank

• Novi član
  • *
Podivljali skalar
« Odgovori #9 u: Svibanj 03, 2004, 13:07:00 poslijepodne »
hvala ljudi, bili ste od pomoci, btw, skalar se malo smirio, jer je betta pocela njega naganjati i od tada je nekakav status quo, klasicno primirje na bliskom istoku. naime, maknuo sam bettu van na 1 dan da dodje malo k sebi, te kada sam je vratio, faca se okurazio i ne da da ga se vise dira, interesantan taj riblji svijet jos interesantnije od svega je da od tada svaki put kad skalar pocne s agresivom i trihogaster ga pocne malo juriti, i onda se sve smiri. definitvno mi treba nesto od 100 litara, pa na vise.