Srpanj 13, 2025, 18:51:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: molim pomoć !  (Posjeta: 1337 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Barbara

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
molim pomoć !
« u: Kolovoz 16, 2006, 21:54:00 poslijepodne »
Bok ljudi !
Znam da sam več dosadna al imam još jedno pitanje
Danas sam dobila betu sijamskog borca al sam čula da su oni jako agresivni prema svojim ženkama ( pogotovo za vrijeme parenja ) dal vi imate iskustva s tim ribicama i dal su stvarno toliko agresivne da bi ubile svoje ženke ako se nisu spremne
pariti
       Unaprjed hvala

POZDRAV IZ SAMOBORA !!!

Offline aqua man

• Punopravni član
molim pomoć !
« Odgovori #1 u: Kolovoz 16, 2006, 22:22:00 poslijepodne »
Pa zato služe više beta ženki valjda če jedna biti spremna  

Offline duda

• Punopravni član
molim pomoć !
« Odgovori #2 u: Kolovoz 16, 2006, 22:29:00 poslijepodne »
Sijamski borac i sama ti riječ kaže da je ratoboran ali samo sa mužjacima svoje vrste znači (samo 1 mužjak u akvariju) može biti. U akvarij ako želiš imati tj uzgajat njih bete moraš mu stavit bar jedno 3 ženke možeš i više neće se on buniti bez brige. Šta se tiče parenja oni nisu agresivni to samo tako izgleda "dečko" se šepuri i pravi važan pred "curama". Mužjak udvara ženki sve dok je ne dovede ispod gnijezda i on ti svoje tijelo čvrsto stisne oko ženkinog kako bi izbacila jaja koja on oplodi . Ženka ti u polu svjesnom stanju ti pada na dno akvarija mužjak skuplja jajašca u svoja usta i stavlja u zašzićeno gnijezdo i poslje tog šta mužjak učini ženka je opet spremna na ljubav nakon šta ona izbaci sva jajašca e tada je mužjak otjera ća. E sad Barbara treba ženku stavit u neku karantenu jer će je on terorizirat i to jako. Karantena ne mora imat pumpu za kisik jer oni su ribe dvodihalice. Ženka treba odmor od tog naporamujak se brine popravlja gnijezdo i ustima skuplja ikru nakon neki 40 sati otprilike izlegne se mlađ kad se izlegu padaju na dno akvarija a tata ih skuplja i vrača u gnijezdo tako da repič visi na van kad maleni poč nu plivat e tta je tu svoje obavio više se ne može skrbit o njima. PS sijamski b se mrijesti u mjehuriću mužjak radi lebdeće gnijezdo slinom obloži zračme mjehure a potom ispljune i to radi neko vrijeme dok gnijetzo ne bude 7 do 10cm široko oko5,6 cm debeloi tada počinje ovo šta sam ti gore napisala.

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
molim pomoć !
« Odgovori #3 u: Kolovoz 16, 2006, 23:43:00 poslijepodne »

Citat: Barbara
Bok ljudi !
Znam da sam veè dosadna al imam još jedno pitanje
Danas sam dobila betu sijamskog borca al sam èula da su oni jako agresivni prema svojim ženkama ( pogotovo za vrijeme parenja ) dal vi imate iskustva s tim ribicama i dal su stvarno toliko agresivne da bi ubile svoje ženke ako se nisu spremne
pariti
      Unaprjed hvala

Postovana Barbara,

Kolegica Duda, lijepo ti je objasnila veæi dio koji se odnosi na poèetak mrijesta Betta.Ali kažeš da imaš muškog,pitanje je : Koliko je star?Da li je veæ spolno sazrio?Imaš li i druge ribe u svom akvariju?Da li akvarij ima biljki ili možda kamenja?

U naèelu mužjak ne mora imati cijeli harem, i mrijesti se najèešæe samo sa jednom ženkom.Naravno svako pravilo ima iznimaka.No ovaj dio uèiti æeš sama onda kada mu ženku pridružiš.

Mužjak "po službenoj" dužnosti mora malo proganjati ženku.Ukoliko imaš u akvariju dovoljno prepreka i tzv." skloništa" budi bez brige, neæe je proganjati do iznemoglosti.A ako je ženka dovoljno stara, i želi parenje, uredno izlazi iz svog skrovišta, i tada zadirkuje mužjaka,ono: Vidi tu sam!Èak, kada odrastao mužjak vidi premladu ženku, prvo æe reagirati i glupirati se, ali ako nema odgovora, vrlo brzo to shvati i ostavlja je na miru.

Rijetkost je da mužjak ženku toliko proganja da bi joj nanio i kakve ozljede, osim u trenucima kada nije ispustila svu ikru, i on je snimi da proždire svoju ikru nakon pada mlađi iz gnjezda.Tada se stvarno zaleæe u nju sa namjerom da je povrijedi, odnosno otjera od gnjezda.Ta zabuna može biti i kada ženka nije ispustila svu ikru i želi se vratiti pod gnjezdo.

Prièa o veèem broju ženki, ima svoju podlogu u samoj prirodi, a ne u zaštiti ženka od mužjaka.Ionako ženke međusobno se potuku, kako bi se odredila dominatna ženka,a ona najèešæe ima pravo parenja.Iako su betta ženke, nakon postizanja spolne zrelosti, spremne za parenje otprilike svakih 16 dana.Na naèin da je više betta ženki u društvenom akvariju, dobija se poveæani broj reproduktivnih ciklusa, i to onda kada mužjak prihvaæa i one druge,a ne samo dominatnu.

Postoji razlika, između tzv. Kratkih betta ( uzgajanih za borbu), i ovih "naših" ukrasnih Dugaèkih betta, koju vjerujem da i ti imaš, jer kod nas na tržištu još nisam vidio da netko prodaje ove borbene.

Stoga, mislim da nema osnova za nekakav strah, dapaèe ako mu ne pridružiš ženku, napadati æe druge ribe,osobito one živih boja.Znaš prièu o maèki koja laje.E to se i njemu događa!Edited by: kolonelo sipica
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline Barbara

• Novi član
  • *
molim pomoć !
« Odgovori #4 u: Kolovoz 17, 2006, 12:06:00 poslijepodne »
Hvala puno
POZDRAV IZ SAMOBORA !!!