Bok ljudi !
Znam da sam veè dosadna al imam još jedno pitanje 
Danas sam dobila betu sijamskog borca al sam èula da su oni jako agresivni prema svojim ženkama ( pogotovo za vrijeme parenja ) dal vi imate iskustva s tim ribicama i dal su stvarno toliko agresivne da bi ubile svoje ženke ako se nisu spremne
pariti 
Unaprjed hvala 

Postovana Barbara,
Kolegica Duda, lijepo ti je objasnila veæi dio koji se odnosi na poèetak mrijesta Betta.Ali kažeš da imaš muškog,pitanje je : Koliko je star?Da li je veæ spolno sazrio?Imaš li i druge ribe u svom akvariju?Da li akvarij ima biljki ili možda kamenja?
U naèelu mužjak ne mora imati cijeli harem, i mrijesti se najèešæe samo sa jednom ženkom.Naravno svako pravilo ima iznimaka.No ovaj dio uèiti æeš sama onda kada mu ženku pridružiš.
Mužjak "po službenoj" dužnosti mora malo proganjati ženku.Ukoliko imaš u akvariju dovoljno prepreka i tzv." skloništa" budi bez brige, neæe je proganjati do iznemoglosti.A ako je ženka dovoljno stara, i želi parenje, uredno izlazi iz svog skrovišta, i tada zadirkuje mužjaka,ono: Vidi tu sam!Èak, kada odrastao mužjak vidi premladu ženku, prvo æe reagirati i glupirati se, ali ako nema odgovora, vrlo brzo to shvati i ostavlja je na miru.
Rijetkost je da mužjak ženku toliko proganja da bi joj nanio i kakve ozljede, osim u trenucima kada nije ispustila svu ikru, i on je snimi da proždire svoju ikru nakon pada mlađi iz gnjezda.Tada se stvarno zaleæe u nju sa namjerom da je povrijedi, odnosno otjera od gnjezda.Ta zabuna može biti i kada ženka nije ispustila svu ikru i želi se vratiti pod gnjezdo.
Prièa o veèem broju ženki, ima svoju podlogu u samoj prirodi, a ne u zaštiti ženka od mužjaka.Ionako ženke međusobno se potuku, kako bi se odredila dominatna ženka,a ona najèešæe ima pravo parenja.Iako su betta ženke, nakon postizanja spolne zrelosti, spremne za parenje otprilike svakih 16 dana.Na naèin da je više betta ženki u društvenom akvariju, dobija se poveæani broj reproduktivnih ciklusa, i to onda kada mužjak prihvaæa i one druge,a ne samo dominatnu.
Postoji razlika, između tzv. Kratkih betta ( uzgajanih za borbu), i ovih "naših" ukrasnih Dugaèkih betta, koju vjerujem da i ti imaš, jer kod nas na tržištu još nisam vidio da netko prodaje ove borbene.
Stoga, mislim da nema osnova za nekakav strah, dapaèe ako mu ne pridružiš ženku, napadati æe druge ribe,osobito one živih boja.Znaš prièu o maèki koja laje.E to se i njemu događa!
Edited by: kolonelo sipica