Srpanj 24, 2025, 01:59:41 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Puževi?  (Posjeta: 4482 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mišo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Puževi?
« u: Kolovoz 03, 2006, 22:49:00 poslijepodne »

Imam akvarij od 350l i prije par dana ugledao sam malog puža u akvariju - kako je dospio k meni ne znam (ali vjerovatno preko neke biljkice).

Kako da se riješim puževa jer danas sam našao još dva mala. Pomoć!

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Puževi?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2006, 23:03:00 poslijepodne »
bilo bi dobro da navedes i koje ribe imas u njemu, a vjerovato bi ti pomogle recimo dvije botie

Offline Mišo

• Novi član
  • *
Puževi?
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2006, 23:26:00 poslijepodne »
U akvariju imam 20 neonki, 2 Skalara, 1 guramiju i2 čistača.

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Puževi?
« Odgovori #3 u: Kolovoz 03, 2006, 23:51:00 poslijepodne »

Puževe si vjerojatno unio preko biljaka pa prvo pregledaj listove biljaka jer na njima zna biti jaja od puževa. Dok ih ima još ovako malo jednostano ih zdrobi prstima jer ćeš ih uskoro ima ti puuuuuno.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Puževi?
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2006, 11:19:00 prijepodne »
Puževe ćeš imati ovako ili onako, tak da se ne trebaš previše brinuti. Neki su imali gadnih problema s puževima, ali ako ne hraniš pretjerano ribe nećeš imati problema s puževima. Ne treba ih bjesomučno ubijati - ako ti se da možeš ih zdrobiti ribama za hranu, ali nećeš ih se rješiti - ostat će ti da ti pokažu koliko viška hrane imaš u akvariju. A, puževa ima i u prirodi, ne?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Puževi?
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2006, 11:21:00 prijepodne »
E, i nemoj ih se slučajno rješavati nekim kemikalijama - sredstvima koja se prodaju u pet shopovima. Najbolji način je kupiti botiu i paziti na unos hrane.

Offline Mišo

• Novi član
  • *
Puževi?
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2006, 11:58:00 prijepodne »

Ako uzmem botie- moram li uzeti dvije i hoće li raditi problema mojim čistačima jer sam negdje pročitao da su malo agresivne?

Offline vanda

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Puževi?
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2006, 15:52:00 poslijepodne »
i ja sam dobila puzeve u novom akvariju preko bilja i svakih par dana zdrobim pak komada i neonke ih obozavaju jest. cim vide pincetu odmah se namjeste i cekaju , a nisu mi se nesto pretjerano namnozili u ovih mjesec dana, tako da nisu strasan problem.

Offline aqua man

• Punopravni član
Puževi?
« Odgovori #8 u: Kolovoz 04, 2006, 20:49:00 poslijepodne »
Ako ih ima malo izvadi ih bolje rukom i stvar rješena tako sam i ja jer su se ušvercala tri preko biljaka

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Puževi?
« Odgovori #9 u: Kolovoz 04, 2006, 21:01:00 poslijepodne »

Ja sam probavao i gnjeciti i vaditi puzeve, a onda kupio dvije botie, no nista nije pomoglo. A onda sam nasao Limnacid, na kojem pise da nije opasan za ribe i biljke. Izbacio jabucara van, i ulio to unutra - djeluje dosta polako, tj. neki su puzevi prezivi cak cetiri dana unutra, no vise ih nema.....

E sad, meni nije jasno ovaj dio sa prehranom riba i povezanoscu sa brojem puzeva. Ako oni jedu bilje, kakvu ulogu igra hrana za ribe?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Puževi?
« Odgovori #10 u: Kolovoz 04, 2006, 22:21:00 poslijepodne »

Uzmi botie ako ih se želiš riješiti. Mnogi misle da će botie odmah početi jesti puževe čim ih staviš u akvarij, ali to nije točno. Botie se prvo moraju priviknuti na novu okolinu, naći svoje skrovište i teritorij, a ponekad i po nekoliko mjeseci nejedu puževe, ali počet će kad tad, a kad počnu puževima će odzvoniti.

Ja sam primjetio da ti puževi uopće neštetu biljkama već mi naprotiv pomažu u borbi protiv algi. Čiste lišće i staklo akvarija od njih. Tako sam ih odlučio ostaviti u većem akvariju. Jedan mi je narastao već jako veliki, skoro mu je kućica u promjeru 1.5 cm široka.

Edited by: Cryptocory
Dubrovnik

Offline ribozder

• Novi član
  • *
Puževi?
« Odgovori #11 u: Kolovoz 04, 2006, 23:15:00 poslijepodne »

Vjerojatno sve ovisi o vrsti puževa. Neki više vole biljke, a neki jedu alge, ostatke hrane i svakovrsnu trulež, prekopavaju i čiste podlogu pa mogu biti vrlo korisni. Pogledaj čime se tvoji bave.

Moji su se namnožili, ali biljke ne diraju. Ipak sam se odlučila za tri botie, koje su još male i ne jedu ih za sad. Zapravo se ne žalim osloboditi puževa, nego sve skupa uravnotežiti, a botie su krasne ribice... i u principu više vole živjetiu malim grupama (Bota striata 3-5 komada, koji onda plivaju skupa).
Pozdrav iz Stubice :)