Pokusat cu napisat par sitnica koje mi naumpadnu, nadam se da te necu nesto pogresno usmjeriti, jer iako sam u ovome 3+ godine, vazda ima nesto novo za nauciti i pogrijesiti.
Ovo potpisujem, "svaki akvarij je prica za sebe, sto kod nekog radi savrseno, kod drugog moze biti totalni promasaj".
Ako planiras manje zahtjevno bilje, moze to solidno funkcionisat uz dodavanje EasyCarbo i Profito. Kao sto kolega rece, EasyCarbo i CO² su potpuno razliciti, no mozes posluzit za biljke tipa: anubias, sagitaria, sesiflora, mahovine... Te kripte su meni ruzne, jer izgledaju kao zguzvane, no to je stvar ukusa...
Riccia ti je nezahtjevna ako pluta, ako je svezana za nesto, postaje zahtjevna. Za bilo koju tepih biljku trebas CO² i dobru rasvjetu, tako da na tepih- zaboravi.
Postoje i jeftinije zamjenske varijante za CO², koje mogu extra posluziti.
Na tu podlogu mislim da ide jos nesto npr: pjesak. O debljini podloge odlucujes ti, bolje je sto vise podloge, ali nemoze sve biti idealno, pa...
Za vodu su ti vec napisali, direkt s cesme, nek samo nije bas hladna, dodas FFM i nemas problema. Nabavis crijevo, brzu spojku, drzac crijeva za aq i laganini. Nema vucanja kanti, prosipanja vode, skladistenja kanistera i slicno...
Neonke nisu zahtjevne, nego su osjetljive. Osjetljive su na vise sitvacija. Sklone su stresu, necistocama, velikim oscilacijama temperature, stalnom maltretiranju i slicno- zato se ne preporucuju pocetnicima, ali to neznaci da ih ti neces uspjesno uzgajati... Ja sam imao neonke od samog pocetka i uspjesno su sve zivile. Najbitnibe je da s njima ides tej nakon nekih 2mj, kad se akvarij bas dobro ustabili. Razne vrste razbora su lagane za drzanje, ancistrusi, coridorasi... Coridorasi su dosta mirne ribe, nemas problena s njina. Prije ce ancistrus izvalit nesto, no opet ne desava se to bas tako kako mnogi pisu, ja imam solidna 2 primjerka ancistrusa i sve biljke su na mjestu.
To pravilo 1cm ribe na 1 litar vode vazi samo u slucaju kad hoces da mrijestis ribu. Znas, svaka riba mora imati prostora za sebe da bi izbjegla stres, napade i slicno. U drugom slucaju to je nevazno, no svejedno nije uredu da natrpas neke prevelike ribe ili bas veliki broj, pa da bude gusto.
Misljenja sam da mozes bez problema 2 jata po 10komada nekih manjih ribica, bar 5 coridorasa, 2 ancistrusa- ancistruse nabavis istog spola ako je moguce, inace- cim se udomace, mrijeste se i onda imas hrpu malaca s kojina nemas gdje... Pored ancistrusa, pistoje jos drugi algari: otocinclusi, aymonieri i sl...
Naravno jako je vazna filtracija i odrzavanje da bi sve dobro funkcionisalo. Znaci, ako imas aq od 100litara, kupi bar 5x jaci filter...
Mislim, da sve sto ti sad kazemo je samo neki uvod. Najbolje informacije mozes imati kad dobines rasvjetu, filter, grijac, pa kad krenes jedno po jedno, onda pitas: sta ovo, kako ono... Sad ce ti se sve pomjesati.
Jos nesto, za 100litara, ako imas neki kvalitetan grijac, dovoljno je 100w. Ako ces neki slabije kvalitete, uzmi bar 200w.
Sve sto kupujes, kupi odnah kako treba, jer tu nema mjesta za greske... A svaka naknadna kupovina vuce ili poslijedice ili duple troskove...
Sent from my Huawei G8