Srpanj 22, 2025, 00:21:35 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pitanja za pocetak 100l  (Posjeta: 2785 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DemoStorm

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 27
pitanja za pocetak 100l
« u: Veljača 09, 2017, 22:53:29 poslijepodne »
Pozdrav. Ovako ja sam pocetnica u svemu ovome listala sam po forumu i trazila neke informacija i naravno procitala prirucnik za pocetnike ali je ostalo jos dosta upitnika i neodgovorenih pitanja pa bi molila za savjete.

Odlucila sam se za 1. akvarij da bude od 100l jer sam takav dobila na poklon pa s njime bi dobila i neku opremu (koja jos nije stigla) a kada stigne napisacu detalje i zamoliti za vase misljenje je li to dovoljno za to sta zelim postici.

U akvariju bi drzala slatkovodne ribe te neko ne toliko zahtjevno bilje.Pa imam par pitanja u vezi odabira svega toga.

KEMIJA:
-ne znam da li je potrebno to kod cikliranja (valjda sam dobro napisala) ali ja bi ipak za svaki slucaj stavila AquaSafe.ciklirala bi nekih 3 tjedna pa tek onda polako bilje ubacila te nakon bilja ribice
-CO2 ne bi stavljala duze vrijeme (mozda nebi ni uopce ako tako savjetujete) nego bi probala s EasyCarbo (sta koliko sam shvatila je zamjena za CO2) i da li se on stavlja tokom cikliranja ili tek kada se stave bilje i ribe

PODLOGA:
-uzela bi JBL aquabasis +  jedino ako netko ima neko bolje/jeftinije rjesenje....i koliko odprilike cm sloja bi bilo idealno?

VODA:
-posto zivim u zagrebu a procitala sam da je tu voda dosta tvrda/nepogodna za stavljat direktno u akvarij i da bi se trebala stavljati destilirana voda, jel to istina ili mogu proc samo s time da kod promjene vode samo ju ostavim 2 dana prije nego ju stavljam u akvarij mozda s malo AquaSafa da tretiram?

GNOJIVO:
-koja tekuca gnojiva preporucate i da li su uopce potreba uz hranjivu podlogu i neko ne toliko zahtjevno bilje?

BILJE:
Sada nisam tocna sigurna kakvo bilje bi stavljala ali posto sam umjetnicka dusa i svida mi se aquascape malo bi se vise igrala s time kada saznam malo vise o svemu.Googlala sam neko bilje sta sam procitala da nije toliko zahtjevno i svidaju mi se crypte, echinodorus, cladophora aegagropila, microsorum pteropus, riccia (ako moze kao "tepih"), vallisneria... e sada da li imate neke bolje savjete i/ili kombinacije?

RIBE:
Htjela bi dosta sarene ribe koje mi nece grickati bilje ili ih vuci van iz podloge.Takoder ne svidaju mi se guppyiji uopce pa bi njih totalno izbjegla, svidaju mi se neonke ali sam cula da su dosta zahtjevne te da nisu za pocetnike. Eh sada ne znam koliko bi riba i kojih stalo u akvarij od 100l da budu u skladu. Da napomenem htjela bi jedno vece jato od 1 vrste ili 2 manja od 2 vrste te recimo 2 povece ribice koje bi stale u 100l (ako je to uopce moguce)

-crvene kozice bi obavezno uzela jer su mi prezanimljive pa treba uzeti u obzim da ih ribe nebi pojele
-svidaju mi se colise (nadam se da sam tocno napisala ove nazive) jako ali mi se cine velike pa sada ne znam ni njihovu narav da nebi bile previse teritorijalne pa da bi imala problema s drugim ribama +njih bi samo 2 uzela
- barbusi mi se isto cine fora pa njih uzimam u obzir za jato (ako mogu da zive u jatu?)
-corydorase bi uzela kao "cistace" ali se bojim da mi nebi radili nered po dnu jer sam cula da su zivahni
-pretpostavljam da o 1 do 2 skalaru uopce ne razmisljam jer ce narasti preveliki?

Sada da li te navedene ribe mogu da zive u skladu i ako da koliko bi smjelo od njih u 100l akvarij sa biljem?

Kada stigne oprema (grijac, filter, rasvjeta...) imacu jos puno pitanja a za sada je ovo to. Hvala vam svima unaprijed na razumijevanju i savjetima te vas molim da mi progledate kroz prste na neke pogreske u pisanju/neznanje. :D

Offline toni1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: pitanja za pocetak 100l
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2017, 23:28:50 poslijepodne »
pozdrav i tebi!
I ja sam upravo u fazi cikliranja i naravno učinio sam i ja neke greške ali tako se i uči.
ono što sam ja napravio je slijedeće:
dakle dok ti ne stigne oprema možeš napraviti sljedeće:
- nabavi neko kamenje i panj/korijen ( rekla si da te zanima aquascape ) pa to malo tumbaj na nekoj površini koja je iste površine akvarija da dobiješ neku sliku viziju hardscapea.
- kao podlogu sam stavio jbl manado (230 kn 25 litara) super lijepo ali za sadnju "pain in the a.." , ti vidi koja ti se sviđa bojom izgledom a opise podloga imaš na netu koliko ti srce želi
- kod cikliranja su potrebne biljke i to neke brzo rastuće a i kemija poput easylife - fluid filter media je dobro došla jer pomaže stabilizirat štetne spojeve , klor,  no2 itd. - 109 kn pola litre
- destilirana voda ne ide akvarij možeš jedino ostavit onu iz slavine 24 sata da odstoji ali ffm tu pomaže izvrsno tako da odmah temperiranu možeš u akvarij i malo tog unutra i stvar je ok
- gnojivo profito isto easylife ( 100 kn pola litre)

biljke i ribice - surfaj, traži, gledaj ( ja isto to radim, čak sam se i zapetljao sad u nekoj verziji ali ....) i mislim da još uvijek vrijedi pravilo sa tropskim 1cm odrasle ribe na 1 litru vode

i najvažnije strpljenje

neka me netko od iskusnijih dopuni i/ili ispravi

Offline DemoStorm

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 27
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2017, 11:29:24 prijepodne »
pozdrav i tebi!
I ja sam upravo u fazi cikliranja i naravno učinio sam i ja neke greške ali tako se i uči.
ono što sam ja napravio je slijedeće:
dakle dok ti ne stigne oprema možeš napraviti sljedeće:
- nabavi neko kamenje i panj/korijen ( rekla si da te zanima aquascape ) pa to malo tumbaj na nekoj površini koja je iste površine akvarija da dobiješ neku sliku viziju hardscapea.
- kao podlogu sam stavio jbl manado (230 kn 25 litara) super lijepo ali za sadnju "pain in the a.." , ti vidi koja ti se sviđa bojom izgledom a opise podloga imaš na netu koliko ti srce želi
- kod cikliranja su potrebne biljke i to neke brzo rastuće a i kemija poput easylife - fluid filter media je dobro došla jer pomaže stabilizirat štetne spojeve , klor,  no2 itd. - 109 kn pola litre
- destilirana voda ne ide akvarij možeš jedino ostavit onu iz slavine 24 sata da odstoji ali ffm tu pomaže izvrsno tako da odmah temperiranu možeš u akvarij i malo tog unutra i stvar je ok
- gnojivo profito isto easylife ( 100 kn pola litre)

biljke i ribice - surfaj, traži, gledaj ( ja isto to radim, čak sam se i zapetljao sad u nekoj verziji ali ....) i mislim da još uvijek vrijedi pravilo sa tropskim 1cm odrasle ribe na 1 litru vode

i najvažnije strpljenje

neka me netko od iskusnijih dopuni i/ili ispravi

-kamenje kako da testiram ako cu iz prirode uzeti (mislim da sam nesto citala s octom u vodi pa ako se zapjeni onda nevalja ali jel to bas pouzdano?) ili je bolje da kupim, ako da, gdje?
-ovaj Easylife da li je to isto sto i ovo: Easy-Life EasyCarbo biljno gnojivo? pa ako je da odma kupim posto je na akciji taman
-podlogu sam negdje procitala da je dosta 5kg za 100l akvarij sada jel to istina ili da za svaki slucaj uzmem 2 vrece?

Imam jos jedno pitanje (najvaznije) posto akvarij i opremu koju dobivam je od rodbine e sada oni su prestali se "baviti" time prije par godina i sad im stoji to ali koliko znam oni su imali guppyije i pocelu su im ugibati (imali su nesto na sebi ne mogu da opisem, jos je to bilo prije par godina pa se nesjecaju tocno sta je bilo s ribama, mozda neka bakterijska infekcija ili tako nesto-znam da ovo nije dovoljno informacija ali je sve sta imam) pa se bojim da se i moje ribe ne zaraze s time ako je to uopce problem bio....da li da jednostavno kupim sve novo ili da samo tretiram svu opremu i akvarij prije i tokom cikliranja pa vidim kako se ce ribe ponasati kada ih napokon ubacim?

Offline toni1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2017, 11:54:07 prijepodne »
Da octom je ok
u MBM-imas kamenja
ne nije isto https://www.easylife.nl/

o kolucini podloge ovisi sto zelis

sve dobro operi prebriši alk. Octom i biti ce uredu

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2017, 12:02:04 poslijepodne »
ovak, na vecinu tvojih pitanja je tesko odgovoriti jer ne znamo kakva je/ce biti rasvjeta a o tome ovisi sve ostalo kaj se tice gnojenja i CO2. Ono kaj ti mogu reci da easycarbo nije CO2 a sad koliko je dobar kao zamjena tesko je reci. Svaki akvarij je prica za sebe i ono koj nekome funkcionira super drugome je totalna banana. Meni je easycarbo bio banana.
Podloga. Opet ovisi kaj hoces imati unutra od bilja. Sto opet ovisi o tome koliko jaka je rasvjeta jer nije sve bilje jednako (ne)uspjesno na slabom svjetlu. No generalno ako ne mislis akvarij preslagivati svako malo preporucam izbjegavanje ovih gotovih hranjivih podloga jer ti se one relativno brzo potrose i onda imas samo problem kod nekakvog cupanja i presadjivanja jer ti to sve izadje na povrsinu preko onoga kaj je stavljeno kao gornji sloj. Manado je dobra podloga ali jako "lagana" i ne mozes unutra onda imati nekakve divlje ribe dna (botije, ancistruse, plecho i slicno) jer ce ti konstantno to prekopavati i bilje ce ti stalno izlaziti van. Corydorasi mogu bez problema. No jeftin je (trebas 2x10l rekao bih ili manje, uglavnom oko 5-6 cm debelu podlogu), ima dobar CEC efekt (guglaj cation exchange capacity) i s vremenom ipak malo bolje "legne". Prednost takve inertne podloge je i u tome da znas da nemas nikakvih (ili skoro nikakvih) hranjivih tvari u podlozi jer one postaju hranjive zahvaljujuci CECu i jedan razlog manje za brigu zasto sad imam alge  :D
Voda moze iz pipe. Moze odstajati. Mozes ju tretirati. A mozes i drito iz pipe u akvarij. Misljenja su razlicita pa di se vidis....
easylife FFM ti je sredstvo za tretiranje vode prije stavljanja u akvarij. Isto kao aquasafe i jos hrpa njih.
Akvarij samo dobro operi i ne bi trebalo biti problema. Eventualno zamijenis filter materijal. I kakv je uopce filter u pitanju? Najbitnija stavka u cijeloj prici jer bez odgovarajuce filtracije to bas i nece ici.

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2017, 15:11:41 poslijepodne »
Pokusat cu napisat par sitnica koje mi naumpadnu, nadam se da te necu nesto pogresno usmjeriti, jer iako sam u ovome 3+ godine, vazda ima nesto novo za nauciti i pogrijesiti.

Ovo potpisujem, "svaki akvarij je prica za sebe, sto kod nekog radi savrseno, kod drugog moze biti totalni promasaj".

Ako planiras manje zahtjevno bilje, moze to solidno funkcionisat uz dodavanje EasyCarbo i Profito. Kao sto kolega rece, EasyCarbo i CO² su potpuno razliciti, no mozes posluzit za biljke tipa: anubias, sagitaria, sesiflora, mahovine... Te kripte su meni ruzne, jer izgledaju kao zguzvane, no to je stvar ukusa...

Riccia ti je nezahtjevna ako pluta, ako je svezana za nesto, postaje zahtjevna. Za bilo koju tepih biljku trebas CO² i dobru rasvjetu, tako da na tepih- zaboravi.

Postoje i jeftinije zamjenske varijante za CO², koje mogu extra posluziti.

Na tu podlogu mislim da ide jos nesto npr: pjesak. O debljini podloge odlucujes ti, bolje je sto vise podloge, ali nemoze sve biti idealno, pa...

Za vodu su ti vec napisali, direkt s cesme, nek samo nije bas hladna, dodas FFM i nemas problema. Nabavis crijevo, brzu spojku, drzac crijeva za aq i laganini. Nema vucanja kanti, prosipanja vode, skladistenja kanistera i slicno...

Neonke nisu zahtjevne, nego su osjetljive. Osjetljive su na vise sitvacija. Sklone su stresu, necistocama, velikim oscilacijama temperature, stalnom maltretiranju i slicno- zato se ne preporucuju pocetnicima, ali to neznaci da ih ti neces uspjesno uzgajati... Ja sam imao neonke od samog pocetka i uspjesno su sve zivile. Najbitnibe je da s njima ides tej nakon nekih 2mj, kad se akvarij bas dobro ustabili. Razne vrste razbora su lagane za drzanje, ancistrusi, coridorasi... Coridorasi su dosta mirne ribe, nemas problena s njina. Prije ce ancistrus izvalit nesto, no opet ne desava se to bas tako kako mnogi pisu, ja imam solidna 2 primjerka ancistrusa i sve biljke su na mjestu.

To pravilo 1cm ribe na 1 litar vode vazi samo u slucaju kad hoces da mrijestis ribu. Znas, svaka riba mora imati prostora za sebe da bi izbjegla stres, napade i slicno. U drugom slucaju to je nevazno, no svejedno nije uredu da natrpas neke prevelike ribe ili bas veliki broj, pa da bude gusto.

Misljenja sam da mozes bez problema 2 jata po 10komada nekih manjih ribica, bar 5 coridorasa, 2 ancistrusa- ancistruse nabavis istog spola ako je moguce, inace- cim se udomace, mrijeste se i onda imas hrpu malaca s kojina nemas gdje... Pored ancistrusa, pistoje jos drugi algari: otocinclusi, aymonieri i sl...

Naravno jako je vazna filtracija i odrzavanje da bi sve dobro funkcionisalo. Znaci, ako imas aq od 100litara, kupi bar 5x jaci filter...

Mislim, da sve sto ti sad kazemo je samo neki uvod. Najbolje informacije mozes imati kad dobines rasvjetu, filter, grijac, pa kad krenes jedno po jedno, onda pitas: sta ovo, kako ono... Sad ce ti se sve pomjesati.

Jos nesto, za 100litara, ako imas neki kvalitetan grijac, dovoljno je 100w. Ako ces neki slabije kvalitete, uzmi bar 200w.

Sve sto kupujes, kupi odnah kako treba, jer tu nema mjesta za greske... A svaka naknadna kupovina vuce ili poslijedice ili duple troskove...

Sent from my Huawei G8